Piileskeleekö hammasharjassa kakkahiukkasia? Nyt tätäkin on tutkittu

Yhdysvaltalaistutkijoilla on hyviä uutisia: hammasharjassa elelevät mikrobit kuvastavat käyttäjänsä suuta, eivät suolistoa.

Vessan vetäminen kansi auki nostattaa ilmaan suihkepilven, joka sisältää pönttöön päätyneitä hiukkasia – esimerkiksi ulostepartikkeleita.

Hiukkaset saattavat levitä jopa useiden metrien päähän pöntöstä, mikä on herättänyt huolen siitä, päätyykö ulostepartikkeleita vessassa säilytettäviin hygieniatuotteisiin, kuten hammasharjoihin.

Northwesternin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan pelko on turha. Tutkijatiimin analysoimista hammasharjoista löytyneet mikrobit olivat valtaosin lähtöisin käyttäjänsä suusta eivätkä suolistosta.

Hammasharjan mikrobit vastasivat suun ja ihon mikrobeja

Löydökset perustuvat 34 käytettyyn hammasharjaan, jotka vapaaehtoiset ihmiset olivat lähettäneet tutkijoille yhdessä hammasharjan käyttöön liittyvän metadatan kanssa. Osallistujat muun muassa kertoivat, miten usein he pesivät hampaansa ja missä he hammasharjaansa säilyttivät.

Tutkijat vertasivat hammasharjojen harjaksista löytyneitä mikrobiyhteisöjä eri puolilta ihmisten elimistöä löytyviin mikrobiyhteisöihin.

– Huomasimme, että hammasharjojen mikrobeissa oli paljon yhteistä suun ja ihon mikrobien kanssa ja hyvin vähän yhteistä ihmisen suoliston kanssa, tutkija ja mikrobiekologi Ryan Blaustein sanoo yliopiston tiedotteessa.

On toki huomattava, että tiettyjä mikrobeja on sekä ihmisen suolistossa että suussa, ja näitä mikrobeja löytyy myös hammasharjoista. Todennäköisimmin ne ovat kuitenkin päätyneet harjaksiin suusta.

Vältä antimikrobisia hammasharjoja ja -tahnoja

Lisäksi tutkijat huomasivat, että suuhygieniastaan hyvin huolehtivilla – esimerkiksi hammaslankaa käyttävillä – oli hammasharjassaan hieman vähemmän monimuotoinen mikrobiyhteisö. Lisäksi hammasharjoista löytyi hieman enemmän antimikrobiresistenssejä geenejä.

Mikrobit, joilla oli näitä geenejä, eivät olleet samanlaisia kuin ihmiskehossa. Tutkijat arvelevatkin niiden olevan peräisin kylpyhuoneessa olevasta ilmasta tai pölystä.

Tutkijat alleviivaavat, ettei ihmisten tarvitse olla peloissaan hammasharjoissaan elävistä pöpöistä. Antimikrobisia hammastahnoja tai -harjoja ei tulisi käyttää ilman hammaslääkärin määräystä, sillä ne saattavat lisätä antimikrobiresistenssiä eli sitä, etteivät aiemmin toimineet lääkkeet enää tehoa bakteereihin.

Tutkimus ilmestyi Microbiome-tiedelehdessä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat