Verhojen avaamatta jättäminen tekee ihmisestä todennäköisemmin sairaan, väittää tuore Microbiome-julkaisussa ilmestynyt amerikkalaistutkimus.
Yllä olevalla videolla keskustellaan pölyn ja homeen aiheuttamista yliherkkyyksistä ja niiden hoidosta.
Avaa verhot aamuisin! Oregonin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että auringonvalo tappaa tauteja aiheuttavia bakteereja, jotka elävät pölyssä. Pimeämmässä ympäristössä nämä bakteerit pystyvät kuitenkin menestymään.
Tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka jättävät verhot avaamatta, voivatkin tulla todennäköisemmin sairaaksi.
Tutkijoiden mukaan sairastumisen riski koskee niin koteja, joissa verhoja ei avata, kuin myös ikkunattomia toimistoja ja työpaikkoja.
Pimeässä kaksi kertaa enemmän bakteereja
Oregonin yliopiston tutkimuksessa tutkijat loivat 11 identtistä miniatyyrihuonetta, joihin oli kerätty pölyä asuinrakennuksista ja joihin he päästivät eri määriä valoa. Huoneet oltiin tehty muistuttamaan oikeiden rakennusten huoneita.
90 päivän jälkeen tutkijat analysoivat huoneiden bakteerimääriä pölystä. Kävi ilmi, että pimeämmissä huoneissa oli lähes kaksi kertaa enemmän lisääntymiskykyisiä bakteereja.
Pimeissä huoneissa bakteereista keskimäärin 12 prosenttia oli toimintakykyisiä, kun auringonvaloa saaneissa huoneissa vastaava luku oli vain 6,8 prosenttia ja UV-valoa saaneissa 6,1 prosenttia.
Pölyn seassa pimeissä huoneissa oli erityisesti sellaisia organismeja, joiden kaltaiset lajit on yhdistetty hengitysongelmiin. Nämä puuttuivat pitkälti auringonvaloa saaneista huoneista.
Lisätutkimuksia kaivataan
– Ihmiset viettävät suurimman osan ajastaan sisällä, missä altistuminen pölypartikkeleille, jotka sisältävät bakteereja, mukaan lukien patogeeneja, jotka voivat tehdä meidät sairaaksi, on vääjäämätöntä, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Ashkaan Fahimipour.
– Sen vuoksi on tärkeää ymmärtää, kuinka niiden rakennusten, joissa me oleskelemme, ominaisuudet vaikuttavat pölyekosysteemeihin ja kuinka tämä voi vaikuttaa terveyteemme.
Tutkijoiden mukaan lisätutkimukset ovat vielä paikallaan, jotta voidaan ymmärtää, miksi auringonvalo tappaa bakteereja.
– Toivomme, että lisätiedoilla voimme suunnitella päivänvalon pääsyä rakennuksiin, kuten kouluihin, toimistoihin, sairaaloihin ja koteihin, tavoilla, jotka vähentävät pölynlevittämien infektioiden riskiä, Fahimipour jatkaa.
LUE MYÖS: Istutko jalat ristissä? 10 harmittomalta tuntuvaa tapaa, jotka ovat oikeasti haitallisia terveydellesi
Lähteet: The Sun, Phys.org, Microbiome