Jos ostohinta määräisi sen, kannattaako eläintä hoidattaa lääkärillä, olisi vaikkapa erikoisen värinen ja -rotuinen, kallis kultakala luultavasti paljon arvokkaampi kuin lemmikkikoira.
Ensilemmikin omistajalle voi tulla yllätyksenä, kuinka kalliiksi rakkaan lemmikin lääkärikulut voivat nousta. Hinta ei määräydy lemmikin lajin, vaan klinikan ja toimenpiteen mukaan
Siksi esimerkiksi marsujen tai kanien peruskäyntien ja -tutkimusten hinnat ovat yleensä samaa luokkaa kuin koiralla tai kissalla. Joskus hinta voi tosin olla hieman edullisempi.
– Klinikoilla usein kanin tai jyrsijän käynti on pikkuisen suppeampi, eli ei ole ihan niin hyviä resursseja tehdä huolellista ja laajaa yleistutkimusta. Esimerkiksi verinäytteitä marsun kokoisesta harvoin otetaan rutiinisti, kaneista kyllä. Siinä mielessä hinta voi olla alaspäin verrattuna koiran tai kissan käyntiin, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Jenni Ranki Evidensialta sanoo.
Lue myös Pupu on vaativa lemmikki: "Ei se ole häkkieläin, joka vain kököttää ja näyttää hyvältä"
Pikkunisäkkäät tuppaavat jäämään opetuksessa sivuosaan
Kanit ja jyrsijät ovat eläinlääketieteen opetuksessa marginaaliryhmää. Perusopetuksessa keskitytään pieneläimistä enemmän koiraan ja kissaan, ja pikkunisäkkäät tuppaavat jäämään sivuosaan.
– Kaniin ja jyrsijään perehtyminen vaatii eläinlääketieteen lisensiaatilta kutsumuksen ja harrastuneisuuden lisäksi lisäopintoja, kuten koulutuksia ulkomaisissa konferensseissa. Kun on erikoisalalla pidemmälle jatkokouluttautunut, tulee hintaan jonkunlaisia korotuksia, kuten kaikissa spesialistien toimenpiteissä.
Lue myös: Koiran luonteen voi selvittää testillä: "Itsepäinen" koira saattaakin olla fiksu ja itsenäinen – katso, mitä piirteitä Tiuhtista paljastui!
Pikkulemmikkejäkin operoidaan onnistuneesti: "Muutenhan olisi eettisesti täysin kestämätöntä tarjota sellaista hoitoa"
Aina spesialistia ei ole käytettävissä. Yleiseläinlääkäriltäkin saa kuitenkin Rankin mukaan hyvää hoitoa niin sanottuihin perusvaivoihin, kuten hengitystieinfektioon tai haavoihin.
– Kyllä eläinlääketieteen opetuksessa käydään läpi perustavanlaatuiset asiat, jotka eivät ole kovin lajispesifisiä, ja eläinlääkäri osaa ne hoitaa.
Isommat ongelmat, kuten kanin hammassairauksien jatkodiagnostiikka, hammashoito tai leikkaukset, vaativat erikoisosaamista. Asiaan perehtyneemmällä ammattilaisella toimenpiteen onnistuminen on yleensä todennäköisempää.
Marsu eläinlääkärissä. Kuvituskuva.Shutterstock
– Kaikki naaraskanit täytyisi steriloida, koska niille tulee herkästi kohtusyöpä, viimeistään keski-ikäisenä. Jos vie kanin leikkaukseen klinikalle, jossa on erikoisosaamista, kyllähän sillä pienennetään esimerkiksi nukutuksen riskejä. Pikkueläimissä monet sorminäppäryyttä vaativat toimenpiteet ovat vaativampia jo ihan eläimen pienen koon vuoksi. Anestesian valvonta on hankalampaa koon vuoksi myös.
Esimerkiksi marsuilla ja gerbiileillä yleisiä ovat munasarjarakkulat, jotka voidaan leikata. Myös monien lajien ihokasvaimet, gerbiilien hajurauhaskasvaimet ja rotilla esimerkiksi nisäkasvaimet ovat yleisiä leikattavia vaivoja.
– Nukutusriski on pienellä eläimellä huomattavasti suurempi kuin vaikkapa koiralla, mutta pääosin leikkaukset onnistuvat ilman komplikaatioita. Muutenhan olisi eettisesti täysin kestämätöntä tarjota sellaista hoitoa, Ranki huomauttaa.
Lue myös: Miksi Suomessa syödään possuja eikä koiria? Tutkija avaa ruokatabujen juuria – tämä suomalainen herkku puistattaa brittejä
"Eihän voi sanoa, että kaikki koiran- tai kissanomistajatkaan hoidattaisivat lemmikkejään innokkaasti"
Eläinlääkärillä käyminen voi maksaa pitkän pennin. Hoidetaanko pieniä lemmikkejä sitten yhtä innokkaasti kuin esimerkiksi koiria?
– Tämä on hyvä kysymys. Eihän voi sanoa, että kaikki koiran- tai kissanomistajatkaan hoidattaisivat lemmikkejään innokkaasti. Aivan kuten koirilla ja kissoillakin, lemmikin perushoidosta ja hyvinvoinnista huolehtiminen vaihtelee jo suuresti omistajien välillä. Sama toteutuu pikkunisäkkäiden kohdalla, Ranki pohtii.
Yleensä hinnakkaaseen toimenpiteeseen lähteminen on kiinni enemmän omistajan varallisuudesta, ei lemmikin lajista.
– Ja niin sen tietysti kuuluukin olla. Lemmikkieläimen pitohan on ihmisen harrastus. Paljonko hän kykenee käyttämään tähän harrastukseen rahaa? Eläin ei saa joutua kärsimään, se on tietysti ihan ehdoton asia. Meillä on kuitenkin vaihtoehtoja: jos eläintä ei voida hoitaa, se voidaan lopettaa, jolloin se ei joudu kärsimään, Ranki pohtii.
Lue myös: Tunnistatko kanin tai marsun sairauden? Näin vaivat oireilevat: "Aina hälyttävä merkki"
Eläimen hankintahinta tai elinikä ei voi määrittää hoidon hintaa
Eliniänennuste on koiralla ja kanilla tai marsulla melko samanlainen; marsu elää usein kahdeksan, joissain tapauksissa jopa yli kymmenen vuotta, ja kani pääsääntöisesti hieman marsua pidempään. Eläimen hankintahinta tai elinikä ei voikaan olla hoidon hinnassa määrittävä tekijä.
– Välillä toki törmää omistajiin, jotka ovat vähän ihmeissään: miten tämän hamsterin hoito voi maksaa 400 euroa, kun eläimestä on maksettu eläinkaupassa 24 euroa, Ranki kuvaa.
Omistajan harteilla on päättää, hoidetaanko vai lopetetaanko eläin. Yleensä lemmikki on rakas perheenjäsen, joka on hankittu tuottamaan iloa ja onnea.
– Lemmikin arvoa ei millään tavalla voi mitata muuten kuin omistajan kokemuksen ja tunnesiteen perusteella. Jos mietitään, että eläimen koolla, ostohinnalla tai eliniänodotteella olisi vaikutusta rahalliseen arvoon ja siihen, paljonko eläimeen voidaan satsata, niin asiassahan pitäisi olla aika suoraviivainen. Jok'ikinen sika yksilönä olisi silloin arvokkaampi kuin kissa, koska sika on isompi. Tai jättikoira olisi paljon arvokkaampi kuin pikkukoira, Ranki kuvailee.
Lue myös: Miksi koira hieroo päätä tai niskaa maahan? Asiantuntijalta neuvo omistajalle
Jos ostohinta määräisi sen, kannattaako eläintä hoitaa, olisi vaikkapa erikoisen värinen ja -rotuinen ulkomailta kalliiseen hintaan tilattu kultakala luultavasti paljon arvokkaampi kuin lemmikkikoira.
– Jos mietitään elinikää, kilpikonna olisi aina paljon arvokkaampi kuin hevonen ja kissa arvokkaampi kuin koira. Gerbiili olisi arvokkaampi kuin hamsteri. Jos miettisi käyttötarkoitusta, pommeja etsimään koulutettu rotta olisi arvokkaampi kuin kenenkään huippuratsuhevonen, Ranki kuvailee.
– Kyky kommunikoida ihmisen kanssa voi vaikuttaa myös ihmisten mielissä eläimen "arvoon", mutta onko ihmisen kieltä puhuva papukaija arvokkaampi kuin mikään muu eläinlaji?
Eläinlääkäritoimenpiteen hinta voi toki kirpaista ja sitä voi yrittää järkeistää, mutta lemmikin pitoon järkeileminen ei varsinaisesti kuulu.
– Lemmikkieläin on yksilö, jolla ei ole varsinaista hyödyllistä käyttötarkoitusta, vaan tunnearvo. Lajista riippumatta.
Lue myös: Sumu-koira purisee lelu suussaan – asiantuntija arvioi, mistä käytös johtuu
Lue myös: Ozzy-kissa ei sotke viiksiään vesikuppiin – mistä johtuu hassu tapa juoda vettä?
Katso myös: Näin kissan virtsavaivat oireilevat – kissa ei pissi väärään paikkaan "kostoksi", muistuttaa eläinlääkäri
2:13Vahinkopissojen taustalta löytyy aina jokin syy – moni kissa kärsii virtsavaivoista.