Koiran luonteen voi selvittää testillä: "Itsepäinen" koira saattaakin olla fiksu ja itsenäinen – katso, mitä piirteitä Tiuhtista paljastui!

6:02imgItsenäinen vai itsepäinen koira? Näin Nellin labradorinnoutaja Tiuhtin luonnetestit etenivät.
Julkaistu 09.03.2024 07:29
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Miksi yksi koira tuntuu käyttäytyvän hihnassa lenkillä kuin enkeli ja toisen kanssa saa hakata päätä seinään, kun hihnakävely ei suju? Koiran käytös ei ole kiinni vain "hihnan toisesta päästä": suomalaisen tutkimustiedon mukaan koiran kognitiiviset ominaisuudet vaikuttavat arjen tilanteissa yllättävän paljon. 

Ensimmäiseksi koiraksi kannattaa valita narttu, koska se on helpompi, on neuvo, jonka mahdollisesti jokainen koiranhankintaan ryhtynyt on itselleen sopivaa yksilöä etsiessään törmännyt.

Väite on perustunut kenties hyvinkin kokeneiden koiraihmisten ja -kasvattajien kokemuksiin, mutta tieteellisiä todisteita sen pohjaksi ei ole ollut.

Nyt Helsingin yliopiston ja koira-alan asiantuntijayritys SmartDOGin yhteistyössä teettämän tutkimusaineiston perusteella biologi, eläinten käyttäytymistieteen dosentti ja SmartDOGin omistaja Katriina Tiira pystyy kertomaan, mistä tämä ero narttu- ja uroskoirien välillä todennäköisesti johtuu.

– Keskimäärin nartuilla on parempi itsehillintä ja ne kääntyvät enemmän ihmisen puoleen ongelmatilanteessa, mikä tekee niistä helpommin koulutettavia. Ne ovat myös vähemmän aktiivisia kuin urokset.

Uusimpiin koirien kognitiotutkimuksissa käytettyihin menetelmiin perustuvia testejä on tehty yli 6000:lle suomalaisten omistamalle koiralle.

Testeissä koira pääsee tekemään tehtäviä, joissa palkkiona on ruoka tai lelu. Koiraa ei ole tarvinnut kouluttaa etukäteen.

ImageMahdoton tehtävä osoittautui Tiuhtille nimensä mukaisesti mahdottomaksi, mutta Tiuhti ei antanut periksi, mikä kertoo Tiiran mukaan sinnikkyydestä.MTV

Testeillä tutkitaan koiran ongelmanratkaisukykyä, loogista päättelyä, muistia, sosiaalisuutta ja aktiivisuutta. Lisäksi testistä selviää, millainen itsehillintä koiralla on ja miten se lukee ihmisten eleitä. Lisäksi testissä voi näkyä selkeä pelokkuuskin.

Ongelmanratkaisutehtävässä koirasta nähdään myös, tukeutuuko se helposti ihmiseen, toimiiko se itsenäisesti vai luovuttaako se, kun ei onnistu.

– Tämä kertoo jotain myös koiran sinnikkyydestä, Tiira paljastaa.

Lue myös: "Ei niin, että koira joutuu pelkäämään" – miten korjataan koiran kolme yleisintä käytösongelmaa?

Koiran luonne vaikuttaa arjen sujuvuuteen merkittävästi

Labradorinnoutaja Tiuhti eli Piikalikan Umpi-Ihana Tiuhti paljastui puolitoistatuntisen testauksen aikana hyvin itsenäiseksi, itsevarmaksi, taitavaksi ihmisen eleiden lukijaksi, hyvämuistiseksi ja nopeaksi ongelman ratkaisijaksi.

Katso yllä olevalta videolta, miten testit etenivät ja mitä Tiuhtista selvisi!

Sen sijaan Tiuhti ei ole looginen päättelijä, eikä itsehillintä ole sen vahvuus, vaan se kiihtyy nopeasti. Vieraita ihmisiä kohtaan se osoittautui välinpitämättömäksi, eikä se ollut perso herkuille.

– Tiuhti ei ole kovin tyypillinen labbisnarttu. Se on keskimääräistä itsenäisempi, aika varma ja rohkea, Tiira tulkitsee Tiuhtin testituloksia.

– Kaikkiaan Tiuhti vaikuttaa olevan hyvin tyytyväinen itseensä. Sanoisin, että se on jopa hyvin urosmainen.

TiuhtiTiiran mukaan Tiuhti on epätyypillinen labradorinnoutaja, sillä se ei ole ahne herkkujen perään tai kovin kiinnostunut uusista ihmisistä.Nelli Hyttinen / MTV

Tiira kertoo, että koiran luonnetta ja kognitiivisia taipumuksia ymmärtämällä koiran kouluttaminen ja sen kanssa arjessa toimiminen voivat helpottua.

– Paljon testeihin tulee ihmisiä koiriensa kanssa sanoen, että koiralla on ongelmia uuden oppimisessa, ja se on itsepäinen, mutta testien perusteella nämä koirat osoittautuvatkin fiksuiksi yksilöiksi, jotka ovatkin vain hyvin impulsiivisia ja itsenäisiä.

Impulsiivinen koira kiihtyy nopeasti esimerkiksi innostuessaan. Itsenäinen koira taas ei hae tukea ja vahvistusta omistajastaan, mikä voi tehdä niiden kouluttamisesta haastavampaa.

– Impulsiiviselle ja aktiiviselle koiralle koulutuksessa motivaattorina ja palkkauksessa leikki voi toimia toisinaan paremmin kuin herkut.

Lue myös: Mistä tietää, että koira on masentunut?

– Itsenäiseen koiraan voi olla vaikeampi saada yhteyttä tai kontaktia aikaan. Katsekontakti koiraan on tapa kommunikoida sen kanssa. 

– Joillakin koirilla se tulee pentulaatikosta alkaen automaattisesti, kun taas itsenäisillä yksilöillä se voi vaatia useita kursseja ja vuosien työtä.

Kaikki Tiiran mainitsemat haasteet ovat tuttuja myös minulle (artikkelin toimittajalle), Tiuhtin emännälle. 

Luonnetesti vahvistaa, mutta myös lisää ymmärrystäni siitä, miksi tiettyjä tottelevaisuuteen liittyviä asioita joutuu yhä hiomaan 3-vuotiaan koiran kanssa: sen itsenäisen ja kiihtyvän.

Lue myös: Koiran hassut tavat voivat kieliä kivusta – varo hälytysmerkkejä lemmikin käytöksessä!

Koirista paljastunut yllättävä inhimillinen piirre

Koirista on SmartDOG-testeissä löytynyt myös löytynyt viitteitä hyvin inhimillisestä piirteestä: tunnollisuudesta.

– Tutkijat eivät ole keskenään samaa mieltä siitä, että koirat ovat tunnollisia, mutta mielestäni sitä on ollut näissä testeissä nähtävissä, Tiira sanoo.

– Koirista on ollut nähtävissä, että ne reagoivat tekemiinsä virheisiiin, vaikka palkkion saa joka tapauksessa. Osa koirista on esimerkiksi lähtenyt pois kesken tehtävän suorittamisen, koska ne ovat ymmärtäneet, etteivät ymmärrä, miten tehtävä pitäisi suorittaa.

Tunnollisuutta näkyi myös Tiuhtin käytöksessä.

– Kun se ei loogisen päättelyn tehtävässä ymmärtänyt, mitä siltä haluttiin, se yritti pyytää apua ihmisiltä ja hidasti toimintaansa, eikä rynnännyt herkun luokse, joka olisi ollut sen saatavilla. 

Tiiran mukaan Tiuhtille selvästi merkitsi se, valitseeko se oikean vai väärän vaihtoehdon tehtävässä.

– Eli vaikka koira on itsenäinen ja helposti kiihtyvä, se haluaa suoriutua sille annetusta tehtävästä oikein, mikä osoittaa tunnollisuuspiirrettä. Siksi onkin tärkeää omistajana varmistaa, että koira ymmärtää, mitä siltä halutaan.

Lue myös: Koirien käyttäytymisen asiantuntija kertoo tärkeimmän asian pennun koulutuksessa – näin se opetetaan

Koirissa ja ihmisissä on muutakin samaa

Tieteellisestä näkökulmasta koirien kognitiivisten piirteiden testauksia tulkittaessa asiantuntijat ovat Tiiran mukaan huomanneet myös, että samat luonteenpiirteet, jotka aiheuttavat ihmisille ongelmia arjessa, aiheuttavat ongelmia myös koirille.

– Esimerkiksi impulsiivisuus on ihmisillä sellainen piirre, joka tuottaa ongelmia elämänhallintaan. Samoin se tuottaa ongelmia myös koirille, jotka ovat impulsiivisia.

– Se on myös periytyvä piirre ja se onkin tieteellisesti mielenkiintoinen havainto, että tietyt piirteet ja kognitiiviset ominaisuudet ovat koirillakin periytyviä. 

Tällaiset periytyvät ominaisuudet ovat Tiiran mukaan koirissa havaittavissa jo viiden kuukauden iässä.

Myös ihmisen eleiden ymmärtäminen näyttää olevan periytyvä piirre, kuten myös ihmiseltä avun hakeminen ongelmatilanteessa.

Lue myös: Mitä koiran kakasta voi päätellä? Eläinlääkäri: "Hyvin niukat kakat voivat olla merkki..."

Rotujen välillä on merkittäviä eroja

Eri luonteenpiirteet tai kognitiiviset taipumukset vaihtelevat paljon rotujen välillä.

– Suomalaisten suosima kultainennoutaja on silmiinpistävän sosiaalinen ja se tukeutuu meidän testeissämme todella paljon omistajaan. 

Tämä helpottaa koulutusta ja siksi se kenties on niin suosittu perhekoira, Tiira kertoo.

– Myös bordercolliet, jotka tunnetaan sinnikkäinä työkoirina, kääntyvät paljon omistajiin ja ovat näin ollen helposti ohjattavissa.

Tiuhti hymyileeSiinä missä muistitestissä Tiuhti sai 100 % oikein, ei itsehillintää mittaava tehtävä ollut sen vahvuusalueella lainkaan.Nelli Hyttinen / MTV

Tiiran mukaan itsenäisinä rotuina SmartDOG-testeissä näyttäytyvät esimerkiksi terrierit ja mäyräkoirat.

Labradorinnoutajat ovat perinteisesti helposti koulutettavissa oleva rotu, sillä ne ovat ruoalle persoja ja niiltä löytyy myös yhteistyöhalukkuutta, eli ihmiseen päin kääntymistä ongelmatilanteessa.

– Aina löytyy myös yksi poikkeus, joka vahvistaa säännön, kuten esimerkiksi tämä Tiuhti, Tiira naurahtaa.

Artikkelia korjattu 9.3.2024 klo 17.47: Korjattu tieto siitä, kuinka monia koiria SmartDOG-menetelmällä on testattu. Oikea määrä on yli 6000, aiemmin artikkelissa kerrottiin määrän olevan yli 5000.

Lue myös: Kati pelasti teurasuhan alle jääneet lehmät 7 000 eurolla Norjasta Suomeen – "Tein paniikkiratkaisun"

Lue uusimmat lifestyle-jutut!

Tuoreimmat aiheesta

Koirat