"Enää ei vain oteta jotain halpaa eläintä nököttämään lastenhuoneeseen" – sopiiko kani lapsen lemmikiksi?

Monen eläinrakkaan ensilemmikki on ollut hamsteri tai gerbiili. Enää kotiin ei oteta "vain jotain eläintä"; omistajat ovat valveutuneempia kuin aiemmin. Vielä muutama vuosikymmen sitten kani niputettiin samaan ryhmään kuin hamsteri ja muut pikkujyrsijät.

Ei liene kenellekään yllätys, että olemme koirakansaa.

Suomalaisperheissä elää yli 800 000 koiraa. Kissojakin talouksistamme löytyy reippaasti yli puoli miljoonaa. Kärkikaksikon jälkeen yleisin lemmikkieläinlaji Suomessa on kani.

– Mitään tarkkoja tilastoja ei taida olla, mutta onhan pikkulemmikkejä paljon, jyrsijätkin ovat hyvin yleisiä lemmikkejä, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Jenni Ranki Evidensialta kertoo.

Monen eläinrakkaan ensilemmikki on ollut juuri hamsteri tai gerbiili. Joidenkin pikkujyrsijöiden eliniänodote on vain pari vuotta.

– Monet pikkujyrsijät, kuten hamsteri tai hiiri, ovat siinä mielessä hyviä ensilemmikkejä, että niihin ei tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa. On ihan perusteltua, että pikkujyrsijä on ensilemmikki lapsella. Se on siksi järkevää, ettei olla lemmikin kanssa naimisissa vuosikausia, Ranki kuvaa.

"Kanihan ei missään tapauksessa ole helppo lapsen lemmikki"

Vielä muutama vuosikymmen sitten kani niputettiin samaan lemmikkiryhmään kuin hamsteri ja muut pikkujyrsijät.

– Kanihan ei missään tapauksessa ole helppo lapsen lemmikki. Harvoin teini-ikäistä nuorempi pystyy kanista huolehtimaan. Kanit vaativat paljon tilaa, ne ovat aika sotkevaisia ja tuhoavaisiakin. Kanin lemmikkistatuksen muuttuminen parinkymmenen vuoden aikana on hyvä asia, Ranki kuvaa.

Kanit alkavat olla sekä omistajien että eläinlääketieteen näkökulmasta ikään kuin samalla tasolla koiran tai kissan kanssa: kanitkin käyvät vuosirokotuksissa ja niillä on eläinlääkärikuluvakuutuksia.

– Kani ei ole jyrsijä ja siinä mielessä se on pikkujyrsijöistä erilainen. Pikkujyrsijät asuvat häkissä tai terraariossa, marsu usein aitauksessa. Kani on enemmän kissan ja koiran kaltainen koko asunnon tai ainakin huoneen vievä lemmikki.

Ilmapiiri on muuttunut: "Se ei mene niin, että otetaan 'vain hamsteri'"

Oli kyseessä sitten hamsteri tai hiiri, lemmikki on toki viimekädessä aina aikuisen vastuulla. Sen myös huomaa nykyisistä omistajista, kertoo Ranki; useimmat ovat perehtyneet ja ottaneet selvää siitä, millainen eläin on kyseessä.

– Se ei mene niin, että otetaan "vain hamsteri", vaan on usein perehdytty vaikkapa siihen, että gerbiilejä pitää olla lauma, hamstereita yksi, gerbiili voi elää viisikin vuotta, hamsteri harvoin enempää kuin kaksi. Aikuinen myös näyttää lapselle esimerkillä, että kun lemmikin ottaa, siihen sitoudutaan. Eli enää ei vain oteta jotain halpaa eläintä nököttämään lastenhuoneeseen, Ranki sanoo.

Työtä ovat tehneet myös eläinkaupat, jotka nykyisin osaavat informoida omistajia paremmin. Moni paikka ei esimerkiksi myy vain yhtä marsua, koska laumaeläin tarvitsee aina ystäväkseen lajitoverin.

– Ilmapiiri on mielestäni muuttunut. Pidemmän aikaa eläviä jyrsijöitä, eli degua, marsua, varsinkaan chinchillaa, ei enää näe pikkulasten lemmikkinä, Ranki sanoo.

– Tietysti mielikuvani voi olla vähän vääristynytkin, olen melkein koko urani tehnyt työtä klinikoilla, joilla on paljon kani- ja jyrsijäpotilaita. Ne, joita eläinlääkäri näkee ja jotka hakeutuvat asiaan perehtyneelle eläinlääkärille, ovat varmasti vain osa totuudesta.

"Eihän suuremmissakaan nisäkkäissä ajatella, että ostetaan nyt koira tai kenguru"

Hän kuitenkin uskoo, että pikkulemmikkien tarpeita ymmärretään koko ajan paremmin. Gerbiilin täytyy saada kaivella, kanin sekä kaivaa että loikkia ja juoksennella spurtteja. Marsu on toveria kaipaava laumaeläin, kani yhdyskuntaeläin.

– Netti varmasti vaikuttaa paljon, sillä tietoa on runsaasti saatavilla, ja tieto on myös oikeaa. On harvinaista, ettei edes yritettäisi tarjota lemmikille asianmukaisia olosuhteita.

Vaikka marsut, kanit, hamsterit ja hiiret ovat pikkunisäkkäitä, on jokainen laji täysin erilainen ja omaa erilaiset tarpeet.

– Lemmikkinä pidettävien pikkunisäkkäiden ryhmään kuuluvat fretti ja kääpiösiilikin! Vanhanaikainen "ostetaan joku jyrsijä" -tyyppinen ajattelu on onneksi aika pitkälle hävinnyt. Eihän suuremmissakaan nisäkkäissä ajatella, että ostetaan nyt koira tai kenguru, Ranki sanoo.

Katso myös: Näin Liinu-kissa ja koira Väätäinen "puhuvat" omistajilleen

Näin Liinu-kissa ja Väätäinen "puhuvat" omistajilleen äänipainikkeiden avulla 1:00
Katso videolta, miten lemmikit keskustelevat omistajiensa kanssa äänipainikkeiden avulla.

Juttua muokattu 2.4.2024 klo 8.54: tarkennettu, että kani on yhdyskuntaeläin, ei laumaeläin, kuten jutussa aiemmin todettiin.

Lue myös:

    Uusimmat