Kissojen vakuutusaste on vain kymmenesosa koirien määrästä. Osa vakuutusyhtiöistä kuitenkin kertoo vakuutusten määrän nousseen viime vuosina.
Kissojen sairauksiin perehtynyt eläinlääkäri Johanna Lankila jakoi kirjoituksen sosiaalisessa mediassa viime joulukuussa. Lankila ilmaisi surunsa siitä, kuinka iäkkäitä eläimiä tuodaan lopetettavaksi liian pitkälle edenneen sairauden takia.
Kirjoituksessa todetaan, että kaikkia kissan vaivoja ei voi laskea vanhuuden piikkiin. Hammassairauksien ja diabeteksen kaltaisiin vaivoihin on saatavilla tehokasta hoitoa.
– Mutta kun vastaanotolle tuodaan parikiloiseksi kuihtunut, tuskin jaloillaan pysyvä kissan varjo, jonka suu on täynnä mätiä hampaita, ei vaihtoehtoja ole monta. Silloin tehtäväkseni jää tarjota mahdollisimman rauhallinen ja kaunis eutanasia, Lankila kirjoittaa.
Jos alla oleva päivitys ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.
Lankila kertoo MTV Uutisille, että edellä mainitun kaltaisia tapauksia on tullut vastaan kymmeniä vuosittain myös eläinsuojelun puolella.
– Olen keskustellut tästä kollegojen kanssa hyvin usein ja heilläkin on ollut vastaavia kokemuksia, hän sanoo.
Diabetes ja kilpirauhasen liikatoiminta johtavat kissan kunnon heikkenemiseen ilman hoitoa. Myös hampaat jäävät Lankilan mukaan vanhoilla kissoilla useasti hoitamatta.
– Kissan suusta löytyy toisinaan myös pitkälle edenneitä kasvaimia, jolloin eutanasia on paras ratkaisu, hän kertoo.
Kissa voidaan tuoda suoraan lopetettavaksi, koska omistajat ovat tulkinneet oireet vanhuuden vaivoiksi. Eläin voi olla laihtunut huomattavasti tai menettänyt ruokahalunsa.
Vatsa- ja virtsatievaivat yleisimpiä korvaussyitä
Suomalaisista vakuutusyhtiöistä muun muassa Pohjola Vakuutukselta saa erillisen kissavakuutuksen. Vakuutus- ja korvaushinnat ovat yleensä pienemmät kuin koirilla.
Kissavakuutuksen keskihinta on noin 200 euroa vuodessa, Pohjolan viestinnästä kerrotaan. Keskimääräinen korvaussumma vahinkotapauksissa on ollut noin 360 euroa.
– Kuoleman kohdalla keskikorvaus on noin 1 100 euroa, kissojen kohdalla keskimääräiset summat ovat hieman matalammat kuin koirien kohdalla.
Vakuutusyhtiöiden mukaan yleisimmät kissavakuutuksesta korvatut diagnoosit liittyvät vatsan ja suoliston sekä virtsateiden sairauksiin. Myös silmäsairaudet ovat korvausten perusteella yleinen ongelma.
Vakuutukset korvaavat ei-tapaturmaisten hammasoireiden, kuten vaikkapa hammassyöpymän hoitoa vaihtelevasti.
Kissa hammaskivi
Kissojen hammassairauksiin on saatavilla tehokasta hoitoa. Kuvan kissa kärsii hammaskivestä. AOP
Eläimen kuolemasta tai katoamisesta maksetut korvaukset päättyvät pääsääntöisesti eläimen täyttäessä 10–13 vuotta.
"Kissoja vakuutetaan valtavan huonosti"
Kissoja vakuutetaan Suomessa suhteellisen vähän verrattuna koiriin. Suomen ainoan eläinvakuutuksiin erikoistuneen vakuutusyhtiö Agrian vuonna 2018 teettämän markkinatutkimuksen mukaan koirien vakuutusaste koko Suomessa on 48 ja kissojen 12 prosenttia.
Yhtiön teettämän toisen kyselyn perusteella kissanomistajista 22 ja koiranomistajista yhdeksän prosenttia olisi valmis lopettamaan lemmikkinsä, jos hoitokulut nousisivat 670 euroon. Myös lemmikin hankintahinta voi vaikuttaa päätökseen.
– Jos lemmikillä ei ole vakuutusta, voi omistaja joutua hankalan päätöksen eteen. Erityisesti, jos vaihtoehtoina on joko satoja tai jopa tuhansia euroja maksava hoito tai sitten eutanasia, joka maksaa yleensä noin 100 euroa, Agrian viestinnästä kerrotaan.
Kissojen vakuuttamiseen liittyy Agrian mukaan paljon epätietoisuutta jo sen suhteen, voiko kissan ylipäätään vakuuttaa. Myös vakuutuksen voimassaoloaika ja kissan ikä vaikuttavat vakuutuspäätökseen.
Pohjolassa, Fenniassa ja If-vakuutusyhtiössä kissojen vakuutusaste on kaikissa noin kymmenesosa koiravakuutusten määrästä.
– Kissoja vakuutetaan valtavan huonosti. Tämä peilautuu kissan yleiseen arvostukseen, jos katsoo vaikka populaatiokissojen määrää, sanoo Ifin eläinvakuutusten tuotepäällikkö, eläinlääkäri Heidi Elomaa MTV Uutisille.
SEY Suomen eläinsuojeluyhdistyksen mukaan Suomessa hylätään 20 000 kissaa vuosittain. Vapaana elävät populaatiokissat ovat alttiita erilaisille sairauksille ilman huolenpitoa.
Muutosta on kuitenkin ollut nähtävissä. Yle uutisoi viime lokakuussa, että lemmikkivakuutusten ottaminen lisääntyi eräissä vakuutusyhtiöissä jopa 50 prosenttia jo alkuvuodesta 2021.
Agrian mukaan kissojen vakuutusaste on kasvanut yhtiössä 10 prosenttia viidessä vuodessa. Pohjola Vakuutuksella kissavakuutusten määrä nousi 33 prosenttia vuonna 2021 edellisvuoteen verrattuna.
– Ihmiset ovat tietoisia riskeistä ja kustannuksista ja haluavat vakuuttamalla varmistaa lemmikkinsä hoidon mahdollisuuden ilman, että se aiheuttaa suurta taloudellista haittaa, Agrialta kommentoidaan.
Pienet muutokset käytöksessä kertovat paljon
Johanna Lankila kehottaa aloittamaan kissan säännölliset hammastarkastukset sen ollessa 2–3 vuoden ikäinen. Vuosittaiset senioritarkastukset on hänen mukaansa syytä aloittaa 8-10 vuoden iässä.
Ylipäätään kissan muuttuneeseen käytökseen ja pieneenkin painonvaihteluun on syytä kiinnittää huomiota.
– Kissa ei valita sairauksistaan, ellei kyseessä ole akuutti vaiva. Jos kissalla on esimerkiksi vaikeuksia hypätä tai se välttelee liikkumista, kyse voi olla nivelrikko-oireista, Lankila neuvoo.
Senioritarkastuksen keskihinta on Lankilan mukaan 200–280 euron väliltä. Hampaanpoiston hinta voi olla korkeimmillaan 1 000 euroa.
– Yli 15-vuotiaita kissoja voi käyttää tarkastuksessa puolen vuoden välein, se on kissan vuosissa sopiva väli.
1:13