Kahvilla voi olla suotuisia vaikutuksia aivojen terveydelle. Amerikkalaispsykiatri Uma Naidoo jakoi CNBC-uutissivustolla vinkkejä, joiden avulla juomasta saa parhaat tehot irti.
Kahvi on yksi suosituimmista juomista koko maailmassa. Piristävistä vaikutuksistaan tunnettu juoma maistuu etenkin aamuisin, ja monen päivä alkaakin kahvin keittämisellä tai lähikahvilaan marssimisella.
Kahvin terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. Kohtuullisesti käytettynä se on pääasiassa hyödyllinen nautintoaine. Kahvittelun on havaittu voivan suojata esimerkiksi tyypin 2 diabetekselta, maksasairauksilta, Parkinsonin taudilta ja dementialta. Joissain tutkimuksissa kahvin on huomattu myös parantavan lähimuistia ja korjaavan vanhusten päivittäisiä muistihäiriöitä, kertoo Terveyskirjasto.
Lue myös: Pullottaako vyötärösi? Tutkimus paljasti hyvän syyn juoda kahvia
Ravitsemukseen ja aivojen terveyteen erikoistunut psykiatri Uma Naidoo Harvardin lääketieteellisestä korkeakoulusta on vakuuttunut kahvin suotuisista vaikutuksista psyykkiselle terveydelle.
Naidoo selittää, että kahvin sisältämä kofeiini voi lisätä aivoja stimuloivia ja veri-aivoestettä vakauttavia välittäjäaineita. Kahvin polyfenolit puolestaan saattavat suojata aivoja vapaiden radikaalien aiheuttamilta kudosvaurioilta. Polyfenolien sekä kahvipapujen trigonelliinin on puolestaan havaittu voivan edistää aivojen verisuonten terveyttä.
Kahvin aivotoimintaa voi tehostaa omilla juomatavoillaan. Naidoo kertoi kolme vinkkiä, joita hän itse käyttää maksimoidakseen kahvin hyödyt.
1. Kuuntele kehoasi
Kaikille kahvi ei sovi, ja etenkin runsaasti käytettynä juomalla voi olla haittavaikutuksia. Useimmiten nämä lieveilmiöt johtuvat kofeiinista, joka voi aiheuttaa uniongelmia, vatsavaivoja, sydämentykytystä ja hermostuneisuutta.
Naidoo kehottaa ihmisiä kuuntelemaan, millaisia vaikutuksia kahvi heidän kehossaan aiheuttaa. Niin sanottu kehoäly, jolla viitataan kehon ja mielen väliseen kommunikointiin, auttaa ymmärtämään, mikä määrä kahvia itselle sopii.
Jos olotila pään sisällä ei tunnu kahvin jälkeen hyvältä, ei se todennäköisesti ole sitä kehollekaan, Naidoo summaa.
Lue myös: Haluatko irti kahvikoukusta? Viisi terveellistä tapaa herätä ilman kofeiinia
2. Tee kahvista osa aamurutiinia
Aamurutiinit saavat mielen virittymään tulevaan päivään. Joka-aamuiset tavat voivat edistää myös aivojen hyvinvointia ja auttaa kokemaan merkityksellisyyttä, Naidoo sanoo.
Hän itse tekee kupillisen kurkumakahvia aamuisen meditaation jälkeen. Juoma ylentää mieltä ja isoäidin reseptin valmistaminen tuo yhteyden tunnetta. Naidoo suosittelee ihmisiä keksimään samantyyppisiä tyydytystä tuovia tapoja, joilla sitoa kahvi osaksi omia aamujaan.
Kokeile vaikkapa "pötköttelyjoogaa" kahvin valmistuessa. Katso ohjeet videolta! Juttu jatkuu videon alla.
1:08
Lue myös: Syötkö aina saman aamupalan? Tutkijat selvittivät syyn
3. Välttele lisukkeita
Kahvin valmistaminen itse auttaa vastustamaan houkutusta lisätä kahviin epäterveellisiä ainesosia, kuten sokeria ja kermaa, jotka eivät ole hyväksi aivojen terveydelle. Lisätty sokeri ja kova rasva ovat ruoka-aineita, joiden myrkyllisyydestä aivoille Naidoo on aiemminkin varoittanut.
Esimerkiksi kahvilasta napatun makean mokkalatten sijaan Naidoo suosittelee valmistamaan vastaavan juoman itse sekoittamalla keskenään kahvia, kaakaota, makeuttamatonta kookosjuomaa, ripauksen kanelia sekä tipan vaniljauutetta.
Lue myös: Älä lankea kahvimokaan! Pauligilta muistutetaan: "Jos säilytät avattua kahvipakettia yli viikon..."
Lue myös: Muistisairaus voi iskeä jo työikäiselle – oireet voivat hämätä: "On hyvä merkki, jos..."
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Päihittääkö maailman kallein kahvi tavallisen suodatinkahvin? Katso makutesti alla olevalta videolta!
6:16
Lähteet: CNBC, Terveyskirjasto