Syötkö aina saman aamupalan? Tutkijat selvittivät syyn
Miksi syömme niin usein samanlaisen aamupalan? Yliopisto uskoo paljastaneensa syyn!
Leipä, puuro, hedelmä ja matkaan – monissa kodeissa aamu alkaa aina samalla kaavalla. Yliopisto Rotterdamissa, Alankomaissa havaitsi, että usein kovin monotonisille aamiaistavoillemme on olemassa syykin, kertoo Metro.
Tutkimusta johtaneen Romain Cadarion mukaan idea selvityksestä syntyi, kun hän keskusteli kollegoidensa kanssa aamupaloista. Moni söi joka aamu samoja ruokia.
– Emme silti pelänneet sen olevan tylsää tai ikävystyttävää. Emme kuitenkaan edes harkinneet, että söisimme samaa illallista kolme-neljä iltaa peräkkäin, hän kuvailee.
Asiaa tutkittiin monilla tavoin: tutkimukseen osallistui yhteensä yli 4000 henkeä Ranskasta ja Yhdysvalloista. "Aamiaisilmiö" havaittiin kummassakin maassa.
Aamiaisen ei kuulu olla nautinto
Selvityksen mukaan ruokailuille on olemassa useita erilaisia tavoitteita. Aamiaisen tavoite on käytännöllinen – haluamme sen olevan tehokkaasti ohi, jotta pääsemme aloittamaan päivän. Muut päivän ateriat eivät ole samanlaisia: lounaaseen ja illalliseen liittyy myös hedonistisia, nautinnollisia tavoitteita. Siksi harva haluaa syödä aina saman illallisen.
199 koehenkilön kyselyssä monet vastaajat kertoivat nauttivansa aamupalasta vähemmän kuin muista aterioista, eikä sille ollut nautinnollisia tavoitteitakaan. Moni söi samaa aamupalaa yli kolmekin kertaa viikossa.
Lue myös: Hanna Sumari on syönyt saman aamiaisen vuodesta 2013: Pystyisitkö sinä syömään tämän setin?
Jos tarkoitus on syödä tehokkaasti, syömme usein samaa aamupalaa
Asiaa varmisteltiin vielä 181 amerikkalaisen kokeella. Kolmasosaa koehenkilöistä käskettiin vain syödä aamupalaa; toista ryhmää käskettiin maksimoimaan nautintoaan miellyttävällä aamupalalla. Kolmas ryhmä sai ohjeeksi syödä mahdollisimman kätevästi ja tehokkaasti.
Jos tarkoitus oli nauttia, 58 prosenttia ryhmästä valitsi aamupalaksi jotakin, mitä ei ollut syönyt saman viikon aikana. Jos tarkoitus oli syödä kätevästi, tai "vain syödä", vain noin 30 prosenttia henkilöistä söi jotakin aivan uutta.
Jos kuitenkin kaipaat pikkuisen nautintoa myös aamuihisi, testaa vaikka nämä vinkit:
- Nyt on nerokas aamupala kananmunista! Jos pidät uunifetapastasta, ota tämä heti kokeiluun
- Kaurapuurosta hetkessä parempaa tai terveellisempää – tätä et ehkä tullut ajatelleeksi tuorepuurosta
- Teresa Välimäen mahtava puurovinkki: "Käänsi puolelleen henkilön, joka ennen maistamista kertoi vihaavansa kaurapuuroa"
- Näin Kari Aihinen tekee köyhät ritarit: Helppo resepti, jota on pakko kokeilla
- Chrissy Teigenin "tuhma resepti" villitsee – tätä kaurapuuroa on kokeiltava: "Ultimaattisen maukas aamupala"
Katso myös: Oletko jo testannut hittipuuroa? Yhdistää kaksi aamun tärkeintä asiaa:
Lähteet: Metro.co.uk, Sciencedirect.com
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Kurpitsapiirakka
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan