Harvinainen löytö: Suomalaistutkijat löysivät uuden perhosheimon

Uusi perhoslaji, Ustyurtia zygophyllivora
Uusi perhoslaji, Ustyurtia zygophyllivora. Kuva: Pavel Gorbunov.
Julkaistu 09.05.2019 15:26

MTV UUTISET

Kazakstanista on havaittu kaksi tieteelle uutta perhoslajia, jotka kuuluvat aiemmin tuntemattomaan sukuun ja heimoon. Uuden perhosheimon löytäminen on poikkeuksellista.

Löydön tekivät Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen tutkijat yhdessä Oulun ja Venäjän tiedeakatemian tutkijoiden kanssa

Luomus on osa Helsingin yliopistoa. 

Uuden perhosheimon löytämisen voisi rinnastaa siihen, että nisäkästutkijat löytäisivät aivan uusia lajeja, jotka eivät kuuluisi mihinkään aiemmin tunnetuista nisäkäsheimoista, kuten kissaeläimiin.

Erityistä löydöksessä on se, että lajit elävät Euraasiassa, eli alueella, joka tunnetaan perhosten osalta suhteellisen hyvin.

– On myös poikkeuksellista, että heimo on määritetty sellaisten lajien perusteella, joita ei ollut koskaan aiemmin havaittu, kertoo tutkimuksen pääkirjoittaja, yli-intendentti Lauri Kaila Luomuksesta. 

Heimo on puuttunut linkki outokoiden ja muiden perhosten välillä

Outokoiden heimo Urodidae on saanut suomenkielisen nimensä siitä, että niiden paikka perhosten sukupuussa on ollut pitkään epäselvä.

– Ensin löydettiin yksi uusi tieteelle kuvaamaton laji, minkä jälkeen havaittiin myös toinen. Lajit vaikuttivat rakenteidensa perusteella aluksi outokoiden heimoon kuuluvilta, mutta tarkempi tutkiminen paljasti, että lajit kuuluvat sekä rakenteellisten että DNA-tuntomerkkien perusteella muuhun, entuudestaan tuntemattomaan ryhmään, kertoo tutkimuksessa mukana ollut tutkijatohtori Maria Heikkilä Luomuksesta.

Suomessa uuden Ustyurtiidae-heimon lajeja ei esiinny, mutta maastamme tunnetaan yksi outokoiden heimoon kuuluva laji, kohotäpläkoi. Uudella heimolla eikä siihen kuuluvilla lajeilla ole vielä suomenkielistä nimeä.

Ustyurtia zygophyllivora -lajin toukka

Ustyurtia zygophyllivora -lajin toukilla on selkeä varoitusväritys, mikä viittaa siihen, että ne ovat myrkyllisiä. Kuva: Pavel Gorbunov.

Löydetyt lajit elävät aavikolla 

Lajit kestävät erittäin hyvin kuumia aavikko-olosuhteita. Paahteesta huolimatta ainakin Ustyurtia zygophyllivora -lajin koko elinkierto tapahtuu maan päällä.

– Useimpien aavikkoperhosten toukat hakeutuvat maaperään päiväksi, ja nousevat yöllä syömään kasveja. Tämän lajin toukkia voi löytää kasveista päivällä, ja sen toukat koteloituvat näkyviin, eivätkä maan alle, kuten aavikkolajit yleensä. Poikkeuksellisesti myös aikuiset perhoset ovat päiväaktiivisia, kertoo lajeja maastossa havainnoinut Kari Nupponen.

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet