Harrin sydän lakkasi toimimasta yli puoleksi tunniksi – äärimmäisen harvinainen selviytyminen

Harri Seppälä
Harri Seppälä on nykyisin perusterve mies. Suhtautuminen kuolemaan on muuttunut.
Julkaistu 02.08.2017 07:15
Toimittajan kuva

Iriz Silander

iriz.silander@mtv.fi

@iriziriz

Harri Seppälä kävi lähellä kuolemaa, kun hänen sydämensä meni kammiovärinään eli lakkasi toimimasta yli puoleksi tunniksi lokakuussa 2013. Hämmästyttävää kyllä, hän selvisi tapauksesta ilman aivovaurioita.

Harri Seppälä, 58-vuotias perusterve turkulainen mies, oli katsomassa näytelmää Åbo Svenska Teaterissa reilu kolme vuotta sitten perheensä kanssa. Näytelmässä esiintyi yksi tytär, Seppälä istui katsomossa vaimonsa ja toisen tyttärensä kanssa. Vaimo huomasi ensimmäisenä, että mies ei hengitä.

– Jos nyt jossain ihmisen täytyy kuolla, niin se on kiva tehdä teatterissa läheisten läsnä ollessa, Beethovenin musiikki taustalla soiden, Seppälä kuvailee tapahtunutta.

Paikalle saapui kolme pelastuslaitoksen yksikköä, jolloin miehellä todettiin sydämen pysähdys eli kammiovärinä. Sydäntä yritettiin käynnistää sähköllä ja paineluelvytyksellä. Elvytystä jatkettiin noin 35-39 minuutin ajan, jonka jälkeen se lopetettiin tuloksettomana.

Vaimo ja tytär ehtivät käydä tajuttoman miehen luona. Pelastushenkilökunta päätti yrittää elvytystä vielä kerran.

Viimeisen yrityksen jälkeen sydän sykähti käyntiin ja Harri kuskattiin teho-osastolle.

Suurin osa kammiovärinäpotilaista kuolee

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan HYKS Akuutti -osaston ylilääkäri Markku Kuisma kertoo, että sydämen kammiovärinässä sydämen säännöllinen rytmi menee kaoottiseksi, jolloin potilas menee tajuttomaksi ja elottomaksi muutamissa sekunneissa.

Kohtauksen aikana tapahtuu elinvaurioita, missä todennäköisesti tulee hapenpuutteesta johtuva aivovaurio. Kuisman mukaan Seppälän tarina on harvinainen.

– Tämä edustaa sitä mikä on harvinaista, mutta täysin mahdollista. Sydänpysähdyspotilaista suurin osa kuolee. Alle kymmenelle prosentille käy näin, että toipuu täysin, Kuisma toteaa.

Kuisman mukaan vastaavia tapauksia on ollut muutamia. Alilämpöisillä potilailla on paremmat mahdollisuudet selvitä ilman aivovaurioita.

– Muutamia tapauksia on ollut, jotka ovat voineet selvitä 40 minuutin ajan tehokkaalla elvytyksellä. Tämä on erittäin pitkä aika normaalilämpöiselle ihmisille olla kammiovärinässä. Alilämpöisillä potilailla (esimerkiksi jäistä pelastetuilla) on yleisempää, että vakavia aivovauriota ei synny elvytyspotilaalle, Kuisma kertoo.

Ylilääkärin mukaan erittäin tehokkaalla paineluelvytyksellä on mahdollista saada verenkiertoa kriittisiin paikkoihin, jolloin Seppälän kokema selviytymistilanne on mahdollinen.

Koomaan vaipunut Seppälä havahtui Abban kappaleeseen

Seppälän tapauksessa aivot eivät vaurioituneet. Hän palasi täysin entiselleen.

– En voi käsittää, miten se on mahdollista, Seppälä toteaa.

Paraneminen tuntuu uskomattomalta. Harrin tapaus kiinnosti myös terveydenhuollon ammattilaisia, sillä selviytymistarinasta kirjoitti vuonna 2013 myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Lasaretti-lehti.

Seppälän ollessa koomassa teho-osastolla, vaimo oli antanut suostumuksen Xenon-kaasututkimukselle, joka oli tuolloin käynnissä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Xenon-kaasua tutkittiin kooma- sekä sydänpysähdyspotilaiden hoidossa. Tutkimuksessa ei paljastettu, saiko Seppälä kaasua vai pelkkää happea. Lisäksi Seppälä sai jäädytyshoitoa, jossa hänet jäädytettiin 33 asteeseen 24 tunniksi. Seppälä oli omien sanojensa mukaan koomassa useita päiviä.

Lopulta rokkia rakastava mies alkoi elpyä ja heräsi Abban One Man One Woman -kappaleen soidessa taustalla.

– Heräsin ja kuulin sen kappaleen. Kyyneleet alkoivat vieriä ja mietin, missä helvetissä olen? Seppälä muistelee.  

Hän ylistää ensihoidon tärkeyttä ja ammattimaista henkilökuntaa, jotka pelastivat hänen henkensä.

– Selvisin maailman parhaan ensihoidon ja maailman parhaan tehohoidon ansiosta. Olisin kuollut ilman heitä, Seppälä kertoo.

 ”Oli pimeää ja hirveän hyvä olo”

Nykyään 62-vuotias Seppälä kokee, että tapaus on herkistänyt häntä ihmisenä. Suhtautuminen kuolemaan on muuttunut. Tuntemukset ”kuoleman rajalla” olivat lämpimiä.

– Oli pimeää ja hirveän hyvä olo. Kuolemaa ei tarvitse pelätä. Tapauksen jälkeen minusta tuli paljon herkempi esimerkiksi vaistoamaan ihmisten tunteita, Seppälä kuvailee.

Seppälä myös kertoo, miten kooma-aikana hänen vaimonsa oli kytkenyt mp3-soittimen miehen sänkyyn ja soittanut hänen mielimusiikkiaan lähes vuorokauden ympäri.

– Minulle soitettiin rokkia ja tiibetiläisiä kelloja, Seppälä kertoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa