Harvinaista kuvamateriaalia: Heimoa Amazonin sademetsässä uhkaa katastrofi

Harvinainen kuvamateriaali koskemattomasta heimosta näyttää, että heimolaisia uhkaa humanitaarinen katastrofi, koska metsurit tunkeutuvat heidän alueelleen. Asiasta varoittaa brittiläinen ihmisoikeusjärjestö.

Paikallisten aktivistien mukaan, Perussa Amazonin sademetsän syrjäisessä osassa elävän Mashco Piro -alkuperäiskansan on viime viikkoina nähty poistuvan heidän omalta alueeltaan. Heitä on havaittu heimolle epätyypillisillä alueilla etsimässä ruokaa. 

Survival International -ihmisoikeusjärjestön mukaan video osoittaa, että heimo tulisi jättää rauhaan ja puunhakkaajien tulisi poistua heimon reviiriltä. 

Video ja kuvat on otettu muutaman kilometrin päässä heimon alueelta, Las Piedras -joen rannalla.

Alueilla useita hakkuulupia

Useilla metsäyhtiöillä on puunhakkuulupia alueella. Yli 50 Mashco Piro -heimon miestä on viime päivinä ilmestynyt Yine-heimon alueelle lähelle Monte Salvado -nimistä kylään, uutistoimisto Reuters kertoo. 

Mashco Piro -väestöä, joka asuu kahden Madre de Diosin luonnonsuojelualueen välissä, nähdään harvoin, eivätkä he Survival Internationalin mukaan kommunikoi juurikaan Yine-heimon tai kenenkään muunkaan kanssa.

– Kyseessä on humanitaarinen katastrofi – on ehdottoman tärkeää, että metsurit ajetaan pois ja että Mashco Piro -heimon aluetta suojellaan vihdoinkin asianmukaisesti, järjestön johtaja Caroline Pearce sanoi.

Canales Tahuamanu -niminen yhtiö on Survival Internationalin mukaan rakentanut yli 200 kilometriä teitä heimon asuinalueella, joita pitkin hakkuukuorma-autot kuljettavat puutavaraa.

Mashco Piroja on nähty myös rajan toisella puolella Brasiliassa, kerrotaan Brasilian katolisten piispojen alkuperäiskansojen lähetysneuvostosta.

– He pakenevat metsureita Perun puolella. He ovat kansa, jolla ei ole rauhaa, he ovat levottomia, koska he ovat aina pakosalla, neuvoston tiedottaja kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat