Hassu harrastus huvittaa: Näin pehmolelut matkustavat maailmalla

Tuli-sammakko ja Zoe-lintu Cabo da Rocassa Portugalissa.Henna Lindström
Julkaistu 15.05.2013 13:52

Mitä ihmettä – pörröiset pikkueläimet poseeraavat nähtävyyksien edessä, reissaavat ympäri maailmaa ja pitävät matkablogeja. Lelumatkalaisten eli toyvoyagereiden matkakuvat saavat hymyn huulille. Mistä hupsussa harrastuksessa oikein on kyse?

Haaveiletko hienoista matkakokemuksista ja reissualbumista, joka saa kaverit kateellisiksi? Mikäli et itse kykene kiertämään maailmaa, voit lähettää matkaan vaikkapa pehmolelusi.

Leikkikalujen matkanjärjestäjänä toimii Toyvoyagers.com -sivusto, jolle matkalaiset rekisteröidään. Lelu saa sivustolta ID -tunnuksen.

– Lelu kiertää maailmaa, viettäen aikaa muiden toyvoyagers -harrastajien vieraana, ja ottaa osaa isäntäperheensä arkielämään, juhliin ja lomamatkoihin. Isäntäperhe päättää itse mitä haluaa toyvoyagerille näyttää, ja ottaa valokuvia, joissa toyvoyager on esimerkiksi katselemassa nähtävyyksiä, tutustumassa paikallisiin tapoihin tai mitä milloinkin, suomalaisharrastaja Henna Lindström kertoo. Valokuvat ja kertomukset tien päältä julkaistaan tietenkin sivustolla.

Lindström seuraa paraikaa viiden seikkailijansa edesottamuksia maailmalla. Aina kyse ei ole vain lutuisista pehmoleluista, vaan maailmaa kiertää myös esimerkiksi valurautapata, Lindström paljastaa.

Lindström kuuli sivustosta ensi kerran vuonna 2010, ja hassu idea innosti kokeilemaan

– Otin Orkku Oravasta muutaman valokuvan ja kirjoitin sille esittelyn, jossa se kertoi haluavansa päästä pian matkustamaan. Muutaman päivän kuluttua Orkku Orava sai ensimmäisen kyläkutsunsa Singaporeen, ja itse vastaanotin ensimmäisen vieraani Saksasta.

Chileläinen kirahvi Kiril kokeilee hiihtoa.

Villit ja vapaat matkalaiset

Lelut matkaavat useimmiten postissa harrastajalta toiselle, ja matkasuunnitelmista sovitaan etukäteen. Useimmiten vierailut kestävät kahdesta viikosta puoleen vuoteen, jonka jälkeen edessä on joko uusi matkakohde tai kutsu kotiin. Lindströmin itsensä luona on vieraillut yhteensä 15 matkalaista. Eräs matkalaisista, Zoe -niminen kiwi-lintu, löysi Suomesta pysyvän kodin omistajansa kuoltua syöpään.

– On myös "villejä toyvoyagereita", jotka "vapautetaan" paikkaan, josta toivotaan jonkun ottavan ne talteen ja noudattavan niiden tuntolevyssä olevaa kehotusta ilmoittaa löydöstä toyvoyagers.com sivustolla. Leluja on vapautettu juniin, lentokentille, kauppakeskuksiin, kirjastoihin ja geokätköihin. Suuri osa "vapautetuista" toyvoyagereista kuitenkin yksinkertaisesti katoaa, joten vapauttaminen ei sovi niille, jotka eivät ole valmiita heittämään jäähyväisiä lelulle.

Matkustaminen suuressa maailmassa voi olla vaarallista puuhaa pikkulelulle. Lindström varoittaa lähettämästä lempilelujaan edes toiselle harrastajalle, sillä lelut voivat jäävät sille tielleen isännän esimerkiksi kyllästyttyä touhuun tai postin kadotettua paketin.

Matkoja kolmella mantereella

Suurin osa harrastajista asuu Euroopassa, joten myös useimmat kohteet löytyvät läheltä. Lindströmin lelut ovat kuitenkin seikkailleet jopa Chilessä ja Kanadassa asti. Eräskin on juuri suuntaamassa Indonesiaan.

– Pisimpään matkustanut leluni Orkku Orava on kiertänyt onnekkaasti kolmessa maanosassa vuodesta 2010 lähtien, mutta eräs toinen leluni ehti vierailla vain yhden harrastajan luona Saksassa ennen katoamistaan. Kaikkiaan leluni ovat vierailleet tähän mennessä neljässätoista maassa. Listalta löytyvät Latvia, Tanska, Norja, Saksa, Sveitsi,Italia, Puola, Belgia, Hollanti, USA, Kanada, Singapore, Chile ja Bolivia.

Ursel-nalle appelsiinipuussa.

Uusien paikkojen lisäksi lelut kokevat kaikenlaista.

– Kanadassa vieraillut Sofia teki isäntänsä kanssa monta vuorikiipeilyretkeä lumisille huipuille, Chilessä Petunia kävi laamafarmilla taputtelemassa laamoja ja Atacaman autiomaassa ihmettelemässä muinaisia raunioita ja Orkku Orava ihaili Kaliforniassa merenrannalla lekottelevia satoja hylkeitä, kun taas Veronica osallistui partiolaisten suurleirille Hollannissa.

Minun luonani vierailevat toyvoyager-parat joutuvat lähinnä rämpimään metsässä marjojen ja sienten perässä, mutta se on usein niiden omistajien mielestä hyvinkin eksoottista.

"Toiseksi paras tapa kokea maailmaa"

Lindström arvelee, että suurin osa harrastajista on tällä hetkellä naisia. Mukana on myös esimerkiksi päiväkotiryhmiä. Harrastus onkin oiva tapa avartaa maailmankuvaa omien matkustusmahdollisuuksien ollessa rajalliset, Lindström iloitsee. Muutamat lelujen kohteista siintävät nyt myös hänen omissa matkahaaveissaan

– On uskomatonta miten sivistävää toyvoyager -harrastus voi parhaimmillaan olla! Lukiessani harrastajien ympäri maailmaa kirjoittamia matkakertomuksia olen oppinut hirveän paljon uusia asioita eri kulttuureista, paikallishistoriasta, tavoista ja erilaisista ajatusmaailmoista tavallisten ihmisten näkökulmasta kerrottuna. Tämä on toiseksi paras tapa kokea maailmaa, kun ei itse ehdi kaikkialle.

Studio55.fi/ Milja Haaksluoto

Kuvat Henna Lindström

Hilkan kotona asuu yli 200 elävän vauvan näköistä reborn-nukkea

Pirkko matkusti maailman ympäri 480 päivässä – ilman lentokonetta

Haluatko nähdä maailmaa edullisesti? Erilainen elämysmatka irtoaa alle 150 eurolla

Tuoreimmat aiheesta

Studio55