Haluatko uusia kokemuksia ja nähdä maailmaa turistikohteiden ulkopuoleltakin? Vapaaehtoistyöläisenä voit majoittautua ylöspidolla jopa pari viikkoa maailmalla – työpanosta vastaan.
Vapaaehtoistöihin ulkomaille voi lähteä esimerkiksi Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:n (KVT) kautta. KVT järjestää tuhat kahdesta kolmeen viikkoon kestävää työleiriä yli 50 maassa. Pitkäaikaisessa, jopa vuoden kestävässä pestissä kohdevaihtoehtoja on kymmeniä.
Perusleirin hinta muodostuu korkeintaan 30 euron jäsenmaksusta sekä 95 euron suuruisesta leirinvälitysmaksusta, joka kattaa ylläpidon, majoittumisen ja vakuutuksen. Matkat kohteeseen vapaaehtoinen kustantaa itse. Perusleirejä järjestetään esimerkiksi Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Pohjois-Aasiassa ja Australiassa.
Työleirit on jaoteltu perusleireihin ja kaukomaiden leireihin. Perusleirille lähtijältä ei vaadita kuin 18 vuoden ikä.
– Työt ovat yksinkertaisia niin, että kuka tahansa pystyy niitä tekemään. Kaukomaiden leirit ovat haasteellisempia ja niille hakevilla toivotaan olevan aiempaa kokemusta kansainvälisestä leiristä tai muuta vastaavaa kokemusta, kertoo KVT:n järjestösihteeri Salla Kuuluvainen.
Kuvituskuva.Colourbox.com
Arkeologiaa, luonnonsuojelua ja lasten parissa työskentelyä
Työleireillä työt ovat yleensä fyysisiä, kuten rakentamista. Työ voi olla myös lasten, vammaisten tai vanhusten kanssa toimimista, festareiden järjestämistä tai tapahtumien taltiointia. Leirejä järjestetään myös esimerkiksi luonnonsuojelun ja kulttuurin parissa.
– Pitkäaikaisvapaaehtoinen ei tee niin rankkaa työtä. Hän voi opettaa koulussa tai tehdä toimistotyötä järjestössä, Kuuluvainen toteaa.
Töitä tehdään viisi päivää viikossa ja kuusi tuntia päivässä. Kuuluvasen mukaan näistä työajoista pyritään pitämään kiinni, jottei reissusta tule liian rankka.
Perusleirille lähtijä ei tarvitse valmennusta. Tarvittava opastus löytyy infokirjeestä ja Leirille lähtijän oppaasta. Sen sijaan kaukomaiden leirille lähtevän tai pitkäaikaisvapaaehtoisen toivotaan osallistuvan päivän tai parin kestävään valmennukseen.
– Siellä puhutaan erilaisten kulttuurien kohtaamisesta sekä käydään läpi käytännön asioita, jotka tulee ottaa huomioon vieraassa maassa, Kuuluvainen selvittää.
Kuvituskuva.Colourbox.com
Uusia ihmissuhteita
Ihmisillä on suurimmaksi osaksi myönteisiä kokemuksia vapaaehtoistyöstä. Pettymyksiä on tullut, kun olosuhteet eivät ole vastanneet odotuksia.
– Työ ei ole ollut yhtä hyvin organisoitua kuin Suomessa tai järjestön ihmiset eivät ole ehtineet antamaan tarpeeksi huomiota vapaaehtoiselle. Työleireillä on usein yksinkertaiset olot. Voi tulla shokkina, jos majapaikassa ei olekaan sänkyä, Kuuluvainen sanoo ja neuvoo lähtemään reissuun avoimin mielin.
Työleirillä aherretaan kansainvälisessä porukassa. Ihmiset ovat olleet mielissään, kun ovat saaneet tutustua erimaalaisiin ihmisiin ja solmia uusia ystävyyssuhteita. Työtä tehdään usein pienessä kylässä. Vapaaehtoiset pääsevät sisään kyläyhteisöön, mikä ei olisi mahdollista tavallisella turistimatkalla.
– Varsinkin pidempiaikaisella reissulla pääsee sisälle vieraaseen kulttuuriin, kun elää samoissa oloissa kuin paikalliset, Kuuluvainen toteaa.
Hän uskoo, että vapaaehtoiset saavat myös hyvän mielen tehdessään rauhantyötä sekä edistäessään tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja ympäristönsuojelua.
Studio55.fi/Anette Lehmusruusu
Lähde: www.kvtfinland.org
Kuvat: Colourbox.com
Vapaaehtoistyön hienoimmat hetket: Vain tähtitaivas kattona paratiisirannalla
Vapaaehtoisena Thaimaassa – Heikki suojeli kilpikonnia pesänryöstäjiltä
Haaveissa erilainen rantaloma? Lähde suojelemaan kilpikonnia!
Sirkka auttaa lapsia Nepalissa
Pentti-Oskari Kangas pelasti ihmisiä tsunamin jälkeen Sri Lankassa