Hassu-poro jäi orvoksi, kun susi söi sen emän – Olgan perheeseen kesyyntynyt sarvipää yllätti lähtemällä karkuteille viikoksi:  "Meille jäi isommat traumat tästä kuin Hassulle"

1:40imgKatso myös: Loppukevennyksen tähtenä toinen poro! Mosku-poro tykkää jahdata sisaruksia ämpäri päässä.
Julkaistu 18.10.2020 08:06

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Hassu-poro menetti emänsä ja kasvoi ihmisten pulloruokkimana. Tavallista, metsissä samoavaa poroa siitä ei koskaan tule. – Hassu tykkää kyllä auttaa kaikessa, myös semmoisissa asioissa, missä sen apua ei kaivata, hoitaja Olga nauraa.

Hassusta ei koskaan tule ihan tavallista poroa. Se on liian kesy, tietää Olga Oinas-Panuma, Hassun perheenjäsen ja hoitaja.

Pikkuporo Hassu aiheutti perheelleen syksyllä 2020 sydämentykytyksiä, kun se lähti viikoksi omille teilleen. Tarinalla on kuitenkin onnellinen loppu.

Susi söi emän  Hassu varttui ihmisten keskellä

Hassun elämän alkutaival oli traumaattinen. Keväällä se menetti emänsä.

– Hassulle kävi sellainen traaginen kohtalo, että susi söi sen emän. Yleensä, jos susi syö vasan emän, vasa monesti kuolee metsään, koska pieni vasa toki vaatii emän läsnäoloa, suojelua ja hoitoa. Hassu kuitenkin saatiin otettua kiinni, ja sen jälkeen se on elänyt pullolla. Eli Hassu on ihmisten kasvattama, Olga kuvailee.

Alussa tilanne oli jännittävä: Hassuhan ei ollut tavannut ihmistä koskaan ennen. Se kuitenkin tottui nopeasti.

– Se alkoi pitää meitä perheenjäseninä ja vaatia pulloaan. Siitä tuli hyvin läheinen ihmisten ja erityisesti meidän perheen lasten kanssa, Olga sanoo.

Nukkuu usein yöt terassilla

Hassun nimesi sen virallinen omistaja Olgan veljenpoika, 6-vuotias Aarne. Pientä poroa majoitettiin aluksi perheen koiran häkissä, sitten terassilla ulkosalla. Pääasiassa Hassu viihtyy yöt porstuassa ja terassilla, päivät pihamaalla.

– Kesällä toki olimme paljon ulkona ja se oli meidän kanssamme koko ajan ja kaikissa hommissa mukana, Olga sanoo.

WhatsApp Image 2020-10-13 at 16.43.12 (1)Kuva Olga Oinas-PanumaKuva Olga Oinas-Panuma

"Isojen poikien" seura kiinnostaa

 Poro-Panuma on Olgan perheen yritys, jolla on enemmänkin poroja. Suurin osa niistä kuitenkin viettää aikaansa metsässä vaellellen.

– Kotiaitauksessa meillä on ympäri vuoden muutamia nuorempia härkiä, jotka ovat myös aikanaan tuttipullolla ruokittuja. Meillä on kaksi alun perin pullolla ruokittu poroa, Napsu ja Taavi, ja mitä isommaksi Hassu on kasvanut, sitä enemmän sitä on alkanut Napsun ja Taavin seura kiinnostaa. Hassu on irti pihalla, mutta käy välillä aitauksessa leikkimässä isompien poropoikien kanssa, Olga sanoo.

"Meille tuli tietenkin hätä, että missä Hassu on"

Kauemmas Hassu ei yleensä hairahdu: se syö luonnonruoan ja rehujen lisäksi edelleen pulloa, nukkuu kuistilla tai kodin välittömässä läheisyydessä eikä ole käynyt edes naapurin pihalla. Siksi perheelle olikin järkytys, kun Hassu ei eräänä iltana saapunutkaan iltamaidolle.

– Meille tuli tietenkin hätä, että missä Hassu on. Sitä alettiin etsiä, katselimme ja kiertelimme lähiympäristöt ja huutelimme, muttei sitä löytynyt, Olga kuvailee.

WhatsApp Image 2020-10-07 at 19.41.25Hassu. Kuva Olga Oinas-PanumaKuva Olga Oinas-Panuma

Katoamisilmoitus levisi sosiaalisessa mediassa

Kun pikkuporoa ei kuulunut kotiin, perhe päätti laittaa nettiin ilmoituksen siitä.

– Täällä kuitenkin ympäristössä kulkee paljon metsämiehiä ja kyläläisiä, jos he sattuisivat sitä näkemään, Olga kuvailee.

Hassun katoamisilmoitus levisi sosiaalisessa mediassa villisti. Moni myötäeli pienen poron tarinaa; Olga sai runsaasti viestejä, joissa kyseltiin Hassun kuulumisia.

"Maanantaina se vain ilmestyi kotipihalle"

Tarinalle saatiin onneksi onnellinen loppu.

– Lopultahan se päättyi niin, että Hassu itse lompsi kotiin. Maanantaina se vain ilmestyi kotipihalle, Olga naurahtaa.

Nuori poro on ollut karkureissunsa syistä vaitonainen. Olgalla kuitenkin on omat epäilyksensä.

– Todennäköisesti se on lähtenyt joko muiden porojen tai kauriiden kanssa matkaan. En usko, että se olisi ihan yksinään seikkaillut viikkoa. Varmaankin on alkanut omanrotuisten seura kiinnostaa, Olga sanoo.

Nyt Hassun vointi on hyvä. Viikko liesussa ei tunnu vaikuttaneen siihen.

– Hassu on ihan muina miehinä. Meille jäi isommat traumat tästä kuin Hassulle itselleen, Olga uskoo.

Hassun tulevaisuus onkin matkailualalla

Koska Hassu on niin tottunut ihmiseen, siitä ei koskaan tule tavallista, metsissä samoavaa poroa. Hassun tulevaisuus onkin matkailualalla.

IMG_6061Hassu. Kuva Olga Oinas-PanumaKuva Olga Oinas-Panuma

– Hassu varmaankin asustelee härkiemme kanssa ja tulee matkailuhommiin mukaan, kunhan kasvaa isommaksi. Ihmiset saavat sitä sitten paijata, kun se on niin kesy. Se jää sellaiseksi lemmikkiporoksi, Olga sanoo.

Perhe ei vielä tiedä, saapuuko heille tänä talvena ensinnäkään matkailijoita, sillä koronavirus rajoittaa matkailua. Syksyisin Poro-Panumassa on kuitenkin menossa kiireisin poroerotteluaika, jolloin työtä riittää.

"Hassu tykkää kyllä auttaa kaikessa"

Poroerotuksessa teurasporot erotetaan muista poroista. Kaikki omistajan porot luetaan eli kirjataan omistajan poroluetteloon ja esimerkiksi loislääkitään. Erottelutyömaalle Hassua ei oteta mukaan, vaikka sen mieli tekisikin.

– Hassu tykkää kyllä auttaa kaikessa, myös semmoisissa asioissa, missä sen apua ei kaivata, eli se hängertää. Ja se tykkää jalkapalloilla potkupallolla. Ja kiusata kanoja syömällä niiden ruoat!

Videolla Olga kertoo Hassun elämästä ja harrastuksista:

LUE MYÖS: Vapise Petteri! Lentämistä harjoitteleva Usva-poro yrittää loikkia tiensä joulupukin sydämeen: "Tässä olisi pukille uusi avustaja"

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Osittainen lähde: Paliskunnat.fi

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet