Hyväntekeväisyysjärjestö Movemberin kassavarat kasvoivat vuodessa neljänneksen. Nyt Movemberilla on vuosiraportin mukaan yli sadan miljoonan euron kassavarat. Järjestö vakuuttaa, että kaikki rahat kyllä jaetaan mutta se vie aikaa.
Kansainvälisen Movemberin vuosiraportin mukaan järjestön kassavarat ovat kasvaneet 118 miljoonasta Australian dollarista lähes 147 miljoonaan dollariin eli noin sataan miljoonaan euroon. Kassavarojen määrä on kasvanut vuodessa 24 prosenttia.
Movember on kansainvälinen kampanja, joka kerää rahaa eturauhassyövän ja kivessyövän tutkimukseen sekä terveystietoisuuden lisäämiseen. Miehet voivat osallistua siihen marraskuun ajan kasvattamalla viiksiä ja keräämällä rahaa.
Kauppalehden analyytikko Ari Rajalan mukaan Movemberin kassavarojen kertyminen ei johdu tuottojen kasvamisesta - keräystuotot ovat pikemminkin supistuneet toissavuodesta. Isoissa maissa kuten Kanadassa ja Iso-Britanniassa keräystuotot tippuivat miljoonilla euroilla. Yhdysvalloissa tuotot taas kasvoivat miljoonilla euroilla. Kampanjakulut ovat kasvaneet edellisvuodesta lähes kuusi prosenttia.
Kerätyistä kampanjavaroista Movember lahjoitti Mens Health-kumppaneille vajaat 49 miljoonaa euroa, kun keräystuotto oli vajaat 90 miljoonaa euroa.
Suomessa keräystuotto puolittui
KOMMENTTI: Täydellinen somekampanja
Movemberia voi onnitella paitsi miesten terveyden edistämisestä, myös täydellisestä somekampanjasta.
Marraskuussa sosiaalisen median päivitysvirtaa hallitsi kaksi aihetta; tasa-arvoinen avioliitto ja Movember. Molemmat tarjoavat sosiaalisen median käyttäjälle mahdollisuuden kertoa jotakin positiivista hänestä itsestään.
Julkaisemalla viiksikuvia tai vaihtamalla profiilikuvan Tahdon-kuvaksi somettaja voi kertoa sosiaaliselle verkostolleen, että hän on hyvä ja suvaitsevainen ihminen. Hänen ei tarvitse kerätä euroakaan rahaa miesten syöpätutkimukseen tai vedota yhteenkään kansanedustajaan tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymiseksi. Puhe on toki tärkeää, mutta hyväntekeväisyysjärjestöt ja heidän kohteensa uskoakseni arvostavat myös rahaa.
Ottakoon näistä oppia ne kampanjat, joilla on tärkeä tarkoitus mutta huono huomioarvo. Antakaa nykyihmisille näyttävä mahdollisuus retostella hyvän tekemisellä. Ehkä somehyväntekijät tekevät sitten myös jotain konkreettista, kuten hankkivat hyväntekeväisyyden kohteille rahaa.
Suomessa Movemberin pääyhteistyökumppani on Syöpäsäätiö. Sieltä kerrotaan, että varojen käyttö Suomessa on varsin valvottua.
Tänä vuonna Movember on tuottanut Suomessa noin 208 000 euroa, mutta keräykseen voi yhä lahjoittaa rahaa. Syöpäsäätiön vuosikertomuksen mukaan viime vuonna Movember tuotti 400 000 euroa. Jos keräystuotto jää tänä vuonna tälle tasolle, se on noin puolet edellisvuoden keräystuotosta.
Keräysvaroista käytetään tutkimukseen 75 prosenttia ja terveystietoisuuden lisäämiseen 10 prosenttia. Keräyskuluihin kuluu 15 prosenttia.
Tutkimusvaroista 70 prosenttia ohjataan Syöpäsäätiön kautta, 30 prosenttia kansainvälisen toimintaohjelman GAP:in kautta. GAP-rahoitusta saavat hankkeet valitsee Movember-säätiön kansainvälinen tiedekomitea ja Movemberin hallitus.
Suomessa Syöpäsäätiö on jakanut Movember-tuotoista kaksi 200 000 euron apurahaa, toisen vuonna 2012 professori Tapio Visakorvelle ja toisen tänä vuonna professori Anssi Auviselle, molemmat Tampereen yliopistosta.
Movember: kaikki rahat jaetaan joskus
MTV uutiset kysyi tietoa rahankäytöstä myös kansainväliseltä Movemberilta.
Kysymyksiä oli kaksi; miksi kassavarat ovat taas kertyneet viime vuodesta? Miksei Movember ohjaa keräysvaroja kiireellisesti tutkimustarkoituksiin tai muihin keräystarkoituksiin?
Movember painottaa sähköpostitse lähetetyssä vastauksessaan, että kaikki varat jaetaan joskus.
–Kaikki rahat on tarkoitettu miesten terveyden edistämiseen ja ne odottavat jakamista. Jotkut avustuksia saavat tutkimusohjelmat kestävät neljä vuotta ja yksittäinen ohjelma voi saada jopa kymmenen miljoonaa euroa, kirjoittaa globaalin Movemberin markkinointi- ja viestintäjohtaja Juliette Smith.
Toiseksi syyksi kassan kertymiseen hän kertoo sen, että Movemberin kasvu jatkuu ja samalla kasvaa myös se varanto, jota voidaan myöhemmin jakaa.
–Vaikka olisi hyvä pystyä jakamaan rahat heti, todellisuudessa se olisi vastuutonta. Olemme sitoutuneet jakamaan rahat vastuullisesti ja vastuullisen jakamisen prosessi vie aikaa, Smith kirjoittaa.
Hän kertoo, että jokainen rahoitettava tutkimusprojekti käy läpi tiukan seulan.
–Niitä valvoo Movember-säätiön ohjelmatiimi, Movemberin hallituksen projektikohtainen hallinnon asiantuntijaryhmä ja kansainvälinen tieteellinen komitea, jota johtavat eräät maailman parhaista syöpätutkijoista. Nämä kaikki asiantuntijat antavat tälle työlle aikansa palkatta.
Päätökset varojen jaosta tehdään Smithin mukaan keväästä alkaen.
–Käynnissä olevat projektit saavat tyypillisesti rahaa huhtikuusta lähtien. Kokonaan uusien projektien suunnittelu, täytäntöönpano ja rahoittaminen saattaa viedä vuoden. Haluamme saavuttaa rahoittamillamme ohjelmilla hyviä tuloksia.
Myös viime vuonna Movember vakuutti 45 minuuttia -ohjelmalle, että raha jaetaan kyllä vaiheittain eteenpäin.
–Emme pidä varoista kiinni mistään muista syistä kuin siksi, että haluamme varmistaa rahoittavamme parasta mahdollista tutkimusta sekä globaalisti että Suomessa, Movemberin toimitusjohtaja Adam Garone sanoi tuolloin.