Hätkähdyttävä video: Rikkooko lakia, jos hätistelee varkaan rikospaikalta värikuula-aseella?

3:00img
Julkaistu 15.09.2016 06:55
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

MTV Uutiset uutisoi toissapäivänä tapauksesta, jossa murron uhriksi joutunut yritys päätti virittää ansan rikospaikalle palaavien varkaiden varalta.

Kun vorot odotusten mukaisesti palasivat rikospaikalle, säikäytti ansaksi asennettu välkkyvä strobo-valo heidät tiehensä. Väijyksissä olleet ampuivat perään värikuula-aseella.

Pakkokeinolaki

2 luku Kiinniottaminen, pidättäminen ja vangitseminen

2 § Yleinen kiinniotto-oikeus

Jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos.

Jokainen saa ottaa kiinni myös sen, joka viranomaisen antaman etsintäkuulutuksen mukaan on pidätettävä tai vangittava.

Kiinni otettu on viipymättä luovutettava poliisimiehelle.

3 § Voimakeinojen käyttö

Jos kiinniotettava yleisen kiinniotto-oikeuden käyttämisen yhteydessä tekee vastarintaa tai pakenee, kiinniottaja saa käyttää sellaisia kiinniottamisen toimittamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää kokonaisuutena arvostellen puolustettavina, kun otetaan huomioon rikoksen laatu, kiinniotettavan käyttäytyminen ja tilanne muutenkin.

Voimakeinojen käytön liioittelusta säädetään rikoslain 4 luvun 6 §:n 3 momentissa ja 7 §:ssä.

Varkaat väijyttäneen Äänirasia Tapahtumantekijä Oy:n tuotantojohtaja Ykä Nordling kertoo, että värikuula-ase oli otettu mukaan omaksi turvaksi. Hän kertoo miettineensä, mitä värikuula-aseen kanssa kanssa käyttämisestä tulee.

– Ei ole tullut mitään huonoa palautetta. Lähinnä sellaista ”hieno homma, hienosti hoidettu” -tyyppistä. Poliisi ei ole kommentoinut toimintaamme millään tavalla, hän kertoo.

Soittaako poliisin vai nappaako itse?

Tapauksen tutkinnanjohtaja Toni Sjöblom kertoo, että omatoimisuuden kannattavuuteen rikosten torjunnassa vaikuttaa useampi seikka. Tärkeää on pohtia, kuinka pystyy itse reagoimaan rikollisten toimintaan eikä aseta itseään tilanteessa vaaraan.

– Verekseltään kiinni jääneet tai pakenevat epäillyt voi ottaa kiinni yleisellä kiinniotto-oikeudella. Soittamalla hätäkeskukseen saa kuitenkin parasta mahdollista apua tilanteeseen, ja asiat menevät loppuun asti lain mukaan, Sjöblom toteaa.

Hänen mukaansa kannattaakin arvioida, voisiko epäiltyä seurata ja ilmoittaa hätäkeskukseen sen sijaan, että lähtee itse ottamaan tätä kiinni.

3:00img

Voimakeinot arvoidaan tilanteen mukaan

Rikoslaki

4 luku Vastuuvapausperusteista

6 § Voimakeinojen käyttö

Voimakeinoja käytettäessä saa turvautua vain sellaisiin tehtävän suorittamiseksi tarpeellisiin toimenpiteisiin, joita on pidettävä kokonaisuutena arvioiden puolustettavina, kun otetaan huomioon tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus sekä tilanne muutenkin.

Jos voimakeinojen käytössä on ylitetty 2 momentissa säädetyt rajat, tekijä on kuitenkin rangaistusvastuusta vapaa, jos on erittäin painavia perusteita katsoa, ettei tekijältä kohtuudella olisi voinut vaatia muunlaista suhtautumista, kun otetaan huomioon hänen asemansa ja koulutuksensa sekä tehtävän tärkeys ja tilanteen yllätyksellisyys.

Kiinniotossa voi käyttää puolustettavia ja tarpeellisia voimakeinoja, jos epäilty tekee vastarintaa tai pakenee. Sjöblom muistuttaa kuitenkin, että väärin käytettynä voimakeinot voivat vain provosoida rikollisia tehden tilanteesta entistä ikävämmän.

Yksittäisen tapauksen puolustettavuuteen on hänen mukaansa vaikea ottaa kantaa. Tällä hetkellä poliisi ei epäile rikosta värikuula-aseen käyttöön liittyen.

– Tietysti jos joku varkausta yrittäneistä ilmoittautuu poliisille ja ilmoittaa, että häntä kohtaan on toimittu väärin, pitää poliisin selvittää asia. Lopuksi tuomioistuin määrittelee, onko teko ollut tuomittava.

Värikuula-aseen käyttö voisi teoriassa olla lievä pahoinpitely, jos käytöstä on seurannut esimerkiksi mustelmia.

Jokainen tapaus arvioidaan kuitenkin kokonaisuutena, jossa huomioidaan muun muassa tilanne, tekijöiden määrä ja toiminta sekä mikä rikos on kyseessä.

– Onko ilmassa ollut vastarintaa tai aggressiivisuutta? Vaatteiden värjääminen ampumalla voi auttaa poliisia tunnistamaan epäillyt, ja toisaalta epäilty saattaisi pysähtyä värikuula-aseen käytön seurauksena, Sjöblom pohtii.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos