Kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa kuoli reilut kaksi viikkoa sitten vartijoiden ja järjestyksenvalvojien kiinniottama nainen. Vartijoiden ja järjestyksenvalvojien toimivalta eroaa olennaisesti toisistaan.
Poliisi onkin tällä hetkellä erityisen kiinnostunut siitä, miksi 35-vuotias espoolaisnainen otettiin kiinni ja oliko siihen perusteita.
– Näiden kauppakeskusten osalta tilanne on tosiaan vähän erikoinen, koska siellä voi olla sekä vartijoita sekä järjestyksenvalvojia, kertoo turvallisuusalan tutkija Jyri Paasonen Vaasan yliopistosta.
– Jos tätä tarkastellaan ihmisten oikeusturvan kannalta, niin kyllä heidän on hyvin vaikea tietää, että minkä turvallisuustoimenpiteen kohteena he ovat ja millä toimivaltuuksilla yksityisellä turvallisuusalalla milloinkin toimitaan. Varsinkin kauppakeskusympäristö on sellainen.
Poliisin mukaan Ison Omenan voimakäyttötilanteessa oli mukana vartijoita ja järjestyksenvalvojia. Neljää heistä poliisi epäilee kuolemantuottamuksesta.
Yleisillä paikoilla kuten kauppakeskuksen käytävillä vartijalla on suppeammat oikeudet kuin järjestyksenvalvojana työskentelevällä henkilöllä.
– Vartijan kiinniotto-oikeus on puhtaasti pakkokeinolain yleinen kiinniotto-oikeus eli kiinniottoon täytyy olla rikosperuste, Paasonen sanoo.
– Eli jos henkilö on vaikka kaupassa tehnyt jonkun näpistyksen taikka vastaavan, silloin vartija voi ottaa verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksesta epäillyn kiinni.
Toimivallassa eroja
Vartijan ja järjestyksenvalvojan toimenkuva ja toimivaltuudet eroavat lain mukaan jonkin verran toisistaan.
Lain mukaan vartija suojaa rikoksilta vain rajattua vartioimisaluetta, siellä työskenteleviä henkilöitä ja siellä olevaa omaisuutta.
Järjestyksenvalvojan nimikkeellä toimivan tehtävänä voi olla turvata koko kauppakeskusalueen järjestystä ja turvallisuutta sekä estää rikoksia ja onnettomuuksia siellä. Järjestyksenvalvoja voi puuttua rikosten lisäksi laajasti muihinkin häiriöihin.
– Järjestyksenvalvojalla on taas poistamisoikeus, jos henkilö aiheuttaa häiriötä päihtymyksen takia tai käyttäytyy muutoin sillä tavalla, että uhkaa tai meluaa tai on väkivaltaisesti taikka vaarantaa turvallisuutta. Tai ylipäätään häiritsee järjestystä.
Mutta myös järjestyksenvalvojan puuttumisella on rajansa.
Riittääkö poistamisen syyksi se, jos henkilö sanoo toiselle asiakkaalle, että tällä on ruma paita tai naama?
– No harvoin tällainen yksittäinen sanominen täyttää poistamisperustetta ja tietysti ylipäätään ennen poistamista on pyrittävä neuvoin ja kehotuksin saamaan henkilö korjaamaan käyttäytyminen, Paasonen sanoo.
Lue myös: Ison Omenan kuolemantapauksen tutkinta etene Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella
Voimaa ei saa käyttää varmuuden vuoksi
Paasonen muistuttaa, että laissa tyhjentävästi määriteltynä tilanteet, jolloin toimivaltuuksia ja voimakeinoja voidaan käyttää.
– Ja sitten tietysti niitä pitää käyttää tilanteen mukaisesti ja niitä ei voi vain varmuuden vuoksi käyttää. Voimankäyttö on aina lopetettava, kun vastarinta lakkaa tai tilanne on muutenkin hallinnassa, Paasonen sanoo.
Eli jos ihminen ei vastustele lainkaan, maassa makuuttaminen pitää lopettaa siihen.
– Kyllä ilman muuta. Henkilö pitää ottaa ylös ja sivuun odottamaan mahdollisesti poliisin saapumista paikalle.
Lue myös: MTV:n Rikostoimittajat: Miksi poliisi tiedotti Ison Omenan -tapauksen kuolinsyystä epätarkasti?
Vain perusteltu voimankäyttö sallittua
Poliisin mukaan Isossa Omenassa voimankäyttötilanne kesti kymmenen minuuttia, jonka päätteeksi 35-vuotias espoolaisnainen kuoli. Poliisin mukaan nainen eläisi ilman tätä tilannetta.
Poliisi on kuulustellut naisesta häiriöilmoituksen tehnyttä miestä, ja kertoo pyrkivänsä kuulemaan häntä uudelleen lähiaikoina selvittääkseen uhrin kiinniottoperusteita.
Paasonen sanoo, että yksityisellä turvallisuusalalla tehtävät pitäisi suorittaa aiheuttamatta suurempaa vahinkoa tai haittaa kuin on välttämätöntä.
– Tietysti tässä ei saa puuttua kenenkään oikeuksiin sen enempää kuin se on välttämätöntä. Toimenpiteet pitää pystyä perustelemaan ja voimakeinojen täytyy olla oikeassa suhteessa tehtävien tärkeyteen ja kiireellisyyteen ja ylipäätään siihen, mikä tilanne on kokonaisuutena, Paasonen toteaa.
Paasonen pitää Ison Omenan kuolemaa surullisena.
– Kyllä tämä on hyvin ikävä ja surullinen tapaus kokonaisuutena. On tärkeää, että poliisi tutkii tapauksen perinpohjaisesti ja käy sen läpi, Paasonen sanoo.
– Alan kannalta on tärkeätä tarkastella tapahtumaa laajalti ja ottaa opiksi, ettei tällainen pääse enää toistumaan. On se sitten lainsäädännön uudistamista, koulutukseen tai voimankäyttöön liittyviä uudistuksia.