Kristine kyllästyi viesteihin, jotka varoittelevat paiinonnoususta ja liiallisista jouluherkuista. – Joulun pitäisi olla aikaa syödä, mitä sitten haluatkin syödä sen sijaan, että huolehdit siitä, mikä ruoka on "epäterveellistä", hän napauttaa.
Vuosikausia Kristine Tarbert on ajatellut, että joulu on ilon, juhlan ja hyvän ruoan aikaa. Hän kertoo Yahoon mielipidekirjoituksessa uskovansa, että joulu on sopivaa aikaa nautiskella erilaisista herkuista.
– Ilmeisesti olen väärässä, ainakin niiden satojen sähköpostiviestien mukaan, joita saan jok'ikinen päivä joulua kohti mentäessä, Kristine kuitenkin toteaa.
"Jokainen tuputtaa viestiä 'painon tarkkailusta'"
Kristine on ammatiltaan toimittaja ja saakin siksi sähköpostiinsa erilaisia juttuvinkkejä ja tiedotteita. Joulun alla hän on saanut massoittain viestejä, joiden aiheena on painon tarkkaileminen ja lihomisen välttely jouluna.
– Jokainen [sähköposti] tuputtaa viestiä "painon tarkkailusta" tai kertoo, miten "en ylensyö" joulun pyhinä, nainen kuvaa.
LUE MYÖS: Sinullakin on #arvokaspylly – uusi suomalaishaaste kiinnittää huomion tärkeään seikkaan: "Toisen kehoa ei mennä kommentoimaan"
"Miksi minut pitää saada huolehtimaan?"
Kristinen mukaan viesteissä kerrotaan esimerkiksi, miten vatsalihaksensa voi säilyttää joulun aikaan ja miten "joulumässäilyn" voi välttää. Eräässä viestissä asiantuntija paljastaa, miten "sanotaan 'ei' juhlaville herkuille".
– Ja niin edelleen, ymmärrätte kyllä idean. No, haluaisinkin kysyä nyt: miksi? Miksi tämä hinku panna minut ajattelemaan jokaista asiaa, jonka syön joululounaalla, tai sitten en? Miksi minut pitää saada huolehtimaan siitä, että ehkä syön myös illalla paljon? Miksi haluatte panna minut jättämään väliin perunamuusin, koska mummi ehkä pani liikaa voita siihen?
Kristine 2019. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
LUE MYÖS: Vitsailetko sinäkin koronaläskistymisestä? Psykologi Katarina paljastaa, mitä painovitsit meistä kertovat: "Lihomisen pelossa on kyse useimmiten..."
Herkkujen tarkkailu johtaa vääjäämättä syyllisyyteen
Kristinen mukaan ruokien ja herkkujen tarkkailu ja välttely johtaa vääjäämättä ainoastaan syyllisyyteen.
– Ja se, hyvät naiset ja herrat, on mielestäni pahempi asia terveydelle kuin se, että ottaa kaksi annosta jälkiruokaa.
Kristinen mukaan Nutrition Australia -julkaisussa todettiin, että keskivertoaustralialainen lihoo joulun aikana 0,8–1,5 kiloa.
– Ja tämä, tuo pieni numero, sytyttää valtavan halun kehottaa meitä varomaan syömisiämme. Menisin jopa niin pitkälle, että väitän, että osa sähköpostiin saamistani "neuvoista" on mahdollisesti vaarallisia nuorille tytöille ja naisille, joilla saattaa olla vaikeuksia itsetunnon ja kehonkuvan kanssa, Kristine kuvaa.
– Joulun pitäisi olla aikaa syödä, mitä sitten haluatkin syödä, nauttia perheen kanssa olemisesta – jos voit olla heidän kanssaan tänä vuonna – sen sijaan, että huolehdit siitä, mikä ruoka on "epäterveellistä".
"En anna kenenkään syyllistää minua niin, että jään paitsi asiasta, jota rakastan"
Kristinen mukaan ihmisiä ei pitäisikään käskeä dieetille tai vaihtamaan ruokia toisiin joulun aikaan, sillä se johtaa syyllisyyden tunteisiin, kun projekti kuitenkin epäonnistuu.
– En sano, että pitäisi syödä vain joulujälkkäriä kaksi päivää, koska en tarkoita sitä. Kyse on kehon kuuntelemisesta ja siitä, että teet tietoisia päätöksiä, jotka perustuvat siihen, miltä sinusta tuntuu – eivät siihen, mitä joku muu käskee sinun tehdä.
Kristinen mukaan elämässä on kyse tasapainosta, ja joulu onkin erityinen juhla, joka kestää vain muutaman päivän. Hän itse kertoo nautiskelevansa suklaista ja jälkiruoista, ja syövänsä myös jouluaterian ilolla.
– En anna kenenkään syyllistää minua niin, että jään paitsi asiasta, jota rakastan.
LUE MYÖS: Moni parjaa itseään peilin edessä ja kommentoi myös kaverin lihomiset ääneen – psykologi kertoo ongelmakohdan: "Elämä jää aika yksioikoiseksi ja yksipuoliseksi..."
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Lähde: Au.lifestyle.yahoo.com