Etikettiasiantuntijat listasivat yleisimpiä mokia, joita kannattaa välttää kuntosalilla.
Kuntosalilla kuntoilu on monelle ihmiselle tärkeä osa heidän viikoittaista rutiiniaan. Valitettavasti, niin kuin moneen muuhunkin julkiseen tilaan, kuntosalillekin mahtuu monenlaisia huonon käytöksen sudenkuoppia. Huffpost kysyi etikettiasiantuntijoilta, mitkä ovat yleisimpiä salikäytösmokia, kuinka niitä tulisi välttää ja miten niihin voi kohteliaasti puuttua.
– Kuntosali on jaettu tila, jossa adrenaliini on jatkuvasti koholla. Jäsenten täytyy olla erityisen tarkkoja käytöksestään, koska ajattelemattomuus ja huonot tavat voivat oikeasti vaikuttaa muiden ihmisten treeniin, etikettiasiantuntija Thomas P. Farley kertoo Huffpostille.
Hänen mukaansa on epäolennaista, käytkö kerran viikossa juoksemassa juoksumatolla vai pumppaatko rautaa päivittäin, koska jokaisen jäsenen tulisi muistaa olevansa vain yksi ihminen monesta kuntosalilla kävijästä. Salin säännöt koskevat siis jokaista.
On luonnollista, että ihmiset eivät aina tajua tekemistensä seurauksia jaetuissa ympäristöissä. Salilla treenataan yleensä yksin ja kuunnellaan samalla musiikkia. Omaan zoneen uppoaminen voi häivyttää ympärillä olevat asiat ja ihmiset. Yritä kuitenkin olla huomaavineen ja välttää nämä yleisimmät salietikettimokat.
Et pyyhi ja puhdista laitetta jälkeesi
Rehkittyäsi ja hikoiltuasi laitteessa, on tärkeää, että pyyhit hien pois, ennen kuin siirryt seuraavaan laitteeseen.
– Kukaan ei halua istua hikilammikossasi, eli ota pyyhkeesi tai pala paperia ja siivoa jälkesi, fitness- ja etikettiasiantuntija April Masini kertoo.
Entä jos näet jonkun toisen unohtavan pyyhkiä sotkunsa perästään? Jodi R.R. Smith, etikettiasiantuntija hänkin, ehdottaa seuraavaa kohteliasta tapaa huomauttaa asiasta:
– Voit sanoa vaikkapa: ”Hei anteeksi, et varmaan huomannut, että tuolla on paperipyyhkeitä. Voit niillä pyyhkiä laitteen käytettyäsi sitä.” Suurin osa ihmisistä haluaa muille parasta ja todennäköisesti korjaavat erheensä, mutta älä hyökkää, mikäli he kieltäytyvät. Puhu sen sijaan henkilökunnalle asiasta.
Et palauta painoja paikalleen käytön jälkeen
Jos käytät kuntosalin vapaita painoja, muistathan palauttaa ne paikoilleen käytön jälkeen. Käsipainojen, kiekkojen ja kahvakuulien jättäminen lojumaan sinne tänne on paitsi epäkohteliasta, mutta myös vaarallista, koska ihmiset saattavat kompastua niihin.
– Tämä taito on suoraan lastentarhasta. Leikittyäsi lelulla palautat se takaisin hyllyyn, Smith muistuttaa.
Et myöskään tiedä, kuka käyttää painoja jälkeesi. Isot painonnostajat saattavat käyttää useita 20 kilon kiekkoja jalkaprässissä ja unohtaa ne paikoilleen käytön jälkeen. Niiden siirtäminen voi sirommalle ihmiselle olla raskas treeni jo itsessään.
Ota myös huomioon tapasi palauttaa painot paikoilleen. Älä pudota painavia painoja, vaan aseta ne paikoilleen kevyesti. Painojen pudottelu ja paiskominen on ehkä yksiä suurimpia salietiketin munauksia.
Älä panttaa kuntosalilaitteita
Elämme älypuhelinten aikaa. On valitettavan yleistä nähdä ihmisiä räpläämässä puhelintaan samalla, kun he istuvat kuntosalilaitteessa tekemättä yhtään mitään hyödyllistä. Samalla moni muu kuntoilija saattaa odottaa vuoroaan päästä tekemään sarjojaan.
– Olen joskus sanonut asiasta, jos olen joutunut odottamaan pitkiä aikoja, Smith kertoo.
– Sanon jotain, kuten: ”En haluaisi häiritä sinua, koska olet selkeästi treenaamassa, mutta voisinko käyttää tätä laitetta pikaisesti vain parin minuutin ajan päästäkseni treenini loppuun?” Yleensä ihmiset eivät edes ole tajunneet, että olen odottanut vuoroani tai ovat jo päässeet oman sarjansa loppuun.
Älä soita musiikkia häiritsevän kovalla
Yleensä ihmiset kuuntelevat kuulokkeilla musiikkia treenatessaan, mikä on täysin sallittua.
– Toiset ihmiset soittavat musiikkia niin kovalla, että lähellä olevat kuulevat sen myös. Se on ärsyttävää ja tekee hallaa myös korvillesi, Smith sanoo.
Ihmisten ei pitäisi pystyä kertomaan mitä kappaletta kuuntelet huhkiessaan vieressäsi. Kannattaa myös pitää karaoke-esitykset poissa kuntosalilta.
– Älä oleta, että samassa tilassa kanssasi olevat ihmiset haluavat kuulla lauluasi, vaikka olisit kuinka suuri oman elämäsi supertähti.
Älä pilkkaa muita ihmisiä salilla
On hämmentävää, että aikuisia ihmisiä pitää muistuttaa tästä.
– On masentavaa nähdä, miten ilkeitä ihmiset osaavat olla, kun he tuijottavat tai nauravat esimerkiksi ihmisille, jotka eivät ole täydessä tikissä, Masini pohtii.
Hän uskoo, että kuntosalille pääseminen on monelle aloittelevalle liikkujalle kynnyskysymys. Kuntoilun aloittamista ei pitäisi vaikeuttaa muiden ihmisten keljuudella.
Sen sijaan, että kokemattomia kuntoilijoita kannustettaisiin, yllättävän monet ihmiset saavat heidän olonsa noloksi ja epävarmaksi huonolla käytöksellään. Tällöin aloittelijat epätodennäköisesti haluavat uudestaan salille.
– Tämän takia moni ihminen lopettaa. Ihmisten tuijotus ja kuiskinta ajaa heidät pois, Masini lisää.
Älä puhu puhelimessa
Farley ohjeistaa, että on epäkohteliasta puhua puhelimessa, kun muita on lähettyvillä.
Myös muut asiantuntijat yhtyvät tähän ohjeeseen. On täysin hyväksyttyä jutustella viereisellä laitteella treenaavalle, mutta puhelut eivät kuulu kuntosalille.
– Loppujen lopuksi on ärsyttävämpää kuunnella murusia keskusteluista kuin kuunnella koko käyty keskustelu, Smith sanoo.
On myös egoistista luulla, että asiasi kiinnostavat muita ihmisiä. Nopeat puhelut ovat sallittuja, mutta puhelimessa juoruilu samalla, kun kahvakuulailet menemään on vain kaikin puolin typerää.
Älä sotke pukukoppia
Myös pukukoppi on muiden ihmisten kanssa jaettu alue ja muita käyttäjiä täytyy muistaa kunnioittaa.
– Yleisimpiä mokia pukukopeissa on sinne tänne lojumaan jätetyt likaiset pyyhkeet, Farley kertoo.
Asiantuntijat ohjeistavat pikaisiin suihkuihin kuntoilun jälkeen. Vältä myös jättämästä tyhjiä shampoo- tai saippuapulloja suihkuun. Sheivaaminen ja hiusten värjääminen on yleisissä suihkuissa muutenkin kielletty, mutta jos päätät ajaa partasi pesualtaan yllä, muistathan pyyhkiä sen puhtaaksi ajon päätteeksi. On ällöttävää siivota muiden sotkuja.
Älä myöskään istuskele paljaalla takamuksella pukukopin penkeillä ja käytä peflettiä saunassa. Kannattaa myös oman ja muiden hygienian vuoksi harkita sandaaleja pukukoppiin, niin sinun ei tarvitse tepastella pukukaapilta suihkuun ja takaisin paljain varpain. Kynsisieni viihtyy lämpimässä ja kosteassa ja se voi tarttua muun muassa yleisen suihkun lattiasta.
Et huolehdi henkilökohtaisesta hygieniasta
Hiki on luonnollinen oheistuote, jota erittyy kuntoillessa. Kuntosalille ei kuitenkaan kannata tulla likaisissa urheiluvaatteissa.
– Tuoreen hien ja vanhan hien hajussa on selkeä ero. Vaatteet tulisi pestä urheilukertojen välissä, Smith sanoo.
Vaatteiden tuulettaminenkin voi auttaa hajuhaittoihin. Huomaa kuitenkin, että vaate ei välttämättä haise sinun nenääsi, mutta rehkiessäsi kuidut lämpenevät ja vaate alkaa haista. Valitettavaa on, ettet itse välttämättä sitä itse huomaa, mutta kanssaliikkujasi kyllä huomaavat.
Älä järjestä sosiaalisia tapahtumia salille
On täysin sallittua jutella kuntosalilla muiden liikkujien kanssa. Ota kuitenkin muut huomioon ja pidä keskustelun volyymi matalalla. Saatat huomaamattasi häiritä muita kuntosalin jäseniä.
Totta on kuitenkin se, että toiset kuntosalit ovat sosiaalisempia, kuin toiset. Ilmapiirin oppii vain siellä käymällä.
– Sali, jolla käyn, on todella vakavahenkinen. Ihmiset, jotka käyvät siellä ottavat kuntoilun tosissaan, eivätkä halua, että heitä keskeytetään jutustelun takia, Masini kertoo.
On myös todella epäkohteliasta keskeyttää toisen kuntoilijan sarja kesken kaiken. Jos sinulla on aisaa toiselle, odota, että tämä on päässyt sarjan loppuun ja laskenut painot turvallisesti alas.
Älä ota kuvia salilla
Jos välttämättä haluat ottaa peiliselfien kuntosalilla, älä tee siitä isoa numeroa tai häiritse muita kuntoilijoita kuvaussessioillasi. Huomioi myös, että monella kotimaisella salilla on valokuvauskielto.
– Älä ota kuvia pukukopissa. Se on erittäin epäkohteliasta ja rikkoo muiden yksityisyyttä, Smith ohjeistaa.
Kuvasi taustalla saattaa seisoskella ihmisiä puolipukeissa. Vaikka yrität välttää kuvaamasta vahingossa muita, joku saattaa silti huomaamattasi livahtaa takavasemmalta alasti kohti saunaa. Ihmisten tulisi pystyä liikkumaan rauhassa salilla ja pukukopeissa ilman, että heitä vahingossa kuvataan.
Kuvien oton kanssa kannattaa muutenkin olla varovainen ja välttää viemästä liikaa tilaa. Älä myöskään salakuvaa muita kiusataksesi heitä, tai jos jokin heidän käytöksessään ärsyttää ja haluaisit jakaa ärsytyksesi julkisesti sosiaaliseen mediaan.
– Puhu heille sen sijaan suoraan ja kohteliaasti. Jos se ei toimi, selvitä asiaa henkilökunnan kanssa, Smith ohjeistaa.
Älä tuijota ihmisiä
Yleisesti ottaen, kuntosalilla kävijöiden tulisi olla kohteliaita toisiaan kohtaan ja kunnioittaa toisten henkilökohtaista aluetta salin puolella, ryhmäliikuntatunneilla ja pukukopeissa. Kunnioitus ei pääty vain fyysiseen tilaan.
– Älä tuijota muita ihmisiä, Smith muistuttaa.
Ihmisillä on hämmästyttävä taito huomata, kun heitä tuijotetaan, tai jos joku seisoo heidän takanaan. Toiset ihmiset ovat yksityisempiä ja varautuneempia. On hyvä kunnioittaa heidän rauhaansa salilla ja antaa heidän treenata ilman karmivaa toljotusta. Sama pätee myös pukukoppeihin, joissa erinäköiset ja -kokoiset ihmiset vaihtavat vaatteitaan.
Älä siis tuijota, se on rumaa ja jopa ahdistavaa.
Lue myös: Hurmaa vai tuskaa? Addiktio liikuntaan iskee salakavalasti: "Ei kuuluisi tarkoittaa sitä, että punnitaan jokainen salaatinlehti"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähde: Huffpost