Forbes-lehden roopeankka-listan kymmenen kärki on yhä yhdysvaltalaisvoittoista. Jeff Bezosin, Elon Muskin ja kumppaneiden joukossa vain kaksi on muualta kuin tähtilipun alta. Kolmanneksi äveriäin on ranskalainen muotialan vaikuttaja Bernand Arnault, kymmenentenä on intialainen monialatoimija Mukesh Ambani. Listan huipulla nähtänee lähivuosia myös kiinalaisnimiä.
Myös miljardöörejä noteeraava Hurun-lista näyttää, miten nopeasti hissi voi tuoda upporikkaita ylös – mutta erityisesti viedä heitä alas. Kiinassa.
Kiinan vaurain on Zhong Shanshan, jonka omaisuus on nyt lähes 52 miljardia euroa. Zhongin salaisuus on mm. mineraalivesiä ja lääke- ja terveystutkimusta tekevissä ja tuottavissa listautuneissa yhtiöissä.
TikTok se on joka kannattaa
Zhang Yiming ei välttämättä sano paljoakaan, mutta tämän Hurunin listan toiseksi rikkaimman ( 45.5 miljardia euroa) yhtiö ByteDance soittaa kelloja, ja varsinkin someviestintään perehtyneille TikTok on päivänselvää.
Vaikka Kiina on yhä jättimäinen saastuttaja hiilivoimaloineen, vihreää tai ainakin vihertävää teknologiaa kehitetään vauhdilla myös Kiinassa.
Hurun-listan kolmannen sijan saa tänä vuonna sähköautojen akkuja ja energiatallennusjärjestelmiä tuottava Catl-yhtiö. Sen on perustanut Zeng Yuqun, jonka omaisuus on nyt lähes 41 miljardia euroa.
– Hurunin lista kertoo, mitkä teollisuuden alat ja liiketoimintamallit nousevat ja mitkä laskevat, sanoo Hurunin listan päätutkija ja puheenjohtaja Rupert Hoogewerf South China Morning Post -lehdelle.
Viime vuosia hallinnut Jack Ma putosi hieman
Liukuportaita alaspäin on mennyt ainakin kolmena edellisenä vuonna upporikkaimmaksi kruunattu Jack Ma. Nyt 34 miljardin euron arvoisen Man kohtalona on ollut kommentoida ääneen maassa harjoitettua talouspolitiikkaa.
Man Alibaba-yhtiölle mätkäistiin yli kahden miljardin euron sakot monopolistisesta toiminnasta, ja Man toisen yhtiön, rahoitusteknologiaan keskittyvän Ant Groupin, listautuminen lykättiin.
Man yläpuolella listalla on Pony Ma 42 miljardilla eurollaan. Nettiä hyödyntävän Tencent-yhtiön perustajan Ponyn omaisuus hupeni lähes 20 prosenttia, minkä taustalla ovat viranomaisten rajoitukset lasten somevideokatseluun.
Kiinan rakennusala on suurissa veloissa, ja viranomaiset ovat asettaneet rakennustoiminnalle tiukkoja rajoja.
Ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella kymmennen rikkaimman joukossa ei ole yhtäkään rakennusalan pohattaa.
Rakennusalan ahdinko näkyy vauraudessa
Paraatiesimerkkinä liemessä olevista firmoista on monialayhtiö Evergrande, jonka maksuvaikeuksia rakennus- ja asuntobisneksessä seurataan tarkkaan sen mitä tietoja tihkuu, ja jonka konkurssia viranomaiset eivät halua. Moni kiinalainen on laittanut rahansa asuntoonsa, myös voitontekomielessä.
Evergranden perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Xu Jiayin (toisella nimellään Hui Ka Yan) on yhä Hurun-listauksen arvoinen, mutta hänen omaisuutensa on huvennut 70 prosentilla alle kymmeneen miljardiin euroon. Vielä vuonna 2017 Xu oli listaykkönen.
Joidenkin huhujen mukaan viranomaiset vaatisivat Xuta maksamaan yhtiönsä yli 260 miljardin euron velkoja omista taskuistaan.
Prosentuaalisesti Xuta enemmän kutistui rakennuttaja Wang Wenxuen omaisuus, peräti 88 prosentilla. China Fortune Land -yhtiön johtaja on laskeutunut, jos ei aivan kuolevaisten joukkoon, niin ainakin miljardöörikynnyksen alle.
Kotiopetukseen puututtiin, osakkeet romahtivat
Viranomaiskiellot näkyvät suoraan myös Zhang Bangxinin kohtalossa. Kiinassa vanhemmat ja lapsensa käyvät ankaraa kilpailua parhaista opiskelupaikoista.
Kun tuli määräys, että voittoa tuottava kotiopetus kielletään, Zhangin omaisuuden hupeneminen alkoi, niin, että tämän vuoden Hurun-listan ilmestyessä hänen Tal-yhtiönsä arvosta oli haihtunut 94 prosenttia.
Sekä Hurunin että Forbesin lista ovat nimenomaan roopeankka-listoja.
Ensimmäinen nainen Hurunilla on sijalla 11 oleva Yang Huiyan, rakennusyhtiö Country Gardenin suuromistaja.
Kiinassakin talouden vauhti on hieman hiipunut, mutta ei suinkaan pysähtynyt.
Uusi miljardööri melkein joka päivä
Viime vuonna Hurunin listalle nousi lähes yksi miljardööri päivässä, kaikkiaan 307 onnekasta.
Listalle pääsee, jos omistaa vähintään kaksi miljardia yuania, eli noin 270 miljoonaa euroa. Viime vuonna heitä oli lähes kolme tuhatta, 2 918.
Entä kiinalaiset Forbesin listalla?
Zhong Shanshan on sijalla 13. Huonon onnen numero ainakin lännessä, mutta Kiinassa kivennäisvedet eivät liene poliittisesti yhtä arkoja kuin teknologia, rahoitus, kotiopetus ja asuntojen rakentaminen.
Sijalla 15 on Ma Huateng eli Pony Ma, joka siis oli Hurunin listauksen neljäs.
Forbesin mukaan maapallon äveriäin on esittelyjä kaipaamaton Jeff Bezos 152 miljardilla eurollaan, ennen toista esittelyä kaipaamatonta, 130 miljardin Elon Muskia.
Forbesin rikkain nainen on L’Oreal-perijä Françoise Bettencourt 63 miljardilla eurollaan.