Heidän joukostaan nousevat SDP:n uudet varapuheenjohtajat – Marin syrjäyttää Rinteen puolueen johdossa

SDP:n puoluekokous valitsee sunnuntaina Tampereella puolueen varapuheenjohtajiston. Nykyinen varapuheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin nousee puheenjohtajaksi.

Sosiaalidemokraattinen puolue valitsee sunnuntain puoluekokouksessaan kolme varapuheenjohtajaa. Ehdokkaat ovat liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka, kansanedustaja Aki Lindén, kansanedustaja Niina Malm, kansanedustaja Matias Mäkynen, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sekä palvelualojen ammattiliitto PAM:n edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo.

Ehdokkaista Skinnari toimii tälläkin hetkellä SDP:n varapuheenjohtajistossa. Hän on puolueen valintajärjestyksessä kolmas varapuheenjohtaja. SDP:n toisen varapuheenjohtajan paikka on ollut täyttämättä edesmenneen Maarit Feldt-Rannan jälkeen. 

Puolueen varapuheenjohtaja jää usein tuntemattomammaksi kuin puheenjohtaja. Esimerkiksi nykyinen pääministeri Marin pääsi kuitenkin näyttämään kykynsä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen sijaisena Rinteen sairausloman ajan alkuvuonna 2019.

Myöhemmin puoluevaltuusto äänesti Marinin pääministeriksi, ja valintaa puolsivat myös Marinin näytöt Rinteen sijaisena.

SDP:n varapuheenjohtajaehdokkaat 2020

Timo Harakka

Timo Harakka, 57, on liikenne- ja viestintäministeri ja toisen kauden kansanedustaja Helsingistä. Harakka toimi aikaisemmin Rinteen hallituksessa työministerinä.

Harakka muistetaan politiikan ohella myös kulttuuripersoonana. Ennen poliittista uraansa hän työskenteli yli 30 vuotta kirjailijana, toimittajana ja kolumnistina.

Harakka on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri. Hän kertoo varapuheenjohtajaehdokkaana ajavansa erityisesti Rinteen hallituksen talouspolitiikan linjaa ja työntekijöiden asemaa.

Aki Lindén

Aki Lindén, 68, on ensimmäisen kauden kansanedustaja Varsinais-Suomen vaalipiiristä. Turussa asuva Lindén on työskennellyt ennen kansanedustajan tehtäviään muun muassa lääkärinä ja terveydenhuollon johtotehtävissä.

Lindén nimeää vahvuudekseen sote-osaamisen. Hän on toiminut muun muassa Varsinais-Suomen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirien toimitusjohtajana.

SDP:n suurimmaksi haasteeksi Lindén nimeää perussuomalaisten harjoittaman populismin haastamisen. Lindén on ehdolla myös SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtajaksi. 

Niina Malm

Niina Malm, 38, on ensimmäisen kauden kansanedustaja Imatralta. Malm on toiminut aikaisemmin pääluottamusmiehenä Ovakon terästehtaalla ja toimii Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Malm on toiminut muun muassa Metalliliiton ja Teollisuusliiton liittokokousedustajana ja liittovaltuutettuna. Malm kertoo pääteemoikseen työelämän ja sen sopimuskultuurin puolustamisen. 

Malm on suorittanut logistiikan perustutkinnon Imatran ammattioppilaitoksessa.

Matias Mäkynen

Matias Mäkynen, 29, on ensimmäisen kauden kansanedustaja Vaasasta. Mäkynen on SDP:n puoluehallituksen jäsen ja  Pohjanmaan sosialidemokraattien puheenjohtaja.

Mäkynen nousi kansanedustajaksi joulukuussa 2019 Jutta Urpilaisen siirtyessä Euroopan komissioon. Ennen eduskuntaan nousemistaan hän työskenteli analyytikkona konsulttiyrityksessä.

Mäkynen kertoo perehtyneensä erityisesti sosiaaliturvakysymyksiin. Mäkynen opiskelee oikeustiedettä Helsingin yliopistossa. 

Ville Skinnari

Ville Skinnari, 46, on kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri ja toisen kauden kansanedustaja Lahdesta. Skinnari on nykyinen SDP:n kolmas varapuheenjohtaja. Hän on toiminut aikaisemmin SDP:n puoluehallituksen jäsenenä.

Skinnari on profiloitunut talouden ja kansainvälisen yhteistyön osaajaksi. Ennen poliittista uraansa hän työskenteli muun muassa Nokian palveluliiketoiminnan kehittäjänä. Skinnari on koulutukseltaan lakimies ja on suorittanut kauppatieteen BA- ja BBA-tutkinnot.

Skinnari on pelannut aikaisemmin jääkiekkoa SM-liigatasolla ja edustanut Suomea eri ikäkausimaajoukkueissa.

Jaana Ylitalo

Jaana Ylitalo, 51, toimii palvelualojen ammattiliitto PAM:n edunvalvontajohtajana.

Helsinkiläinen Ylitalo on myös palvelualojen työttömyyskassan puheenjohtaja ja kertoo vahvuudekseen työmarkkinapolitiikan ja ammattiyhdistysjohtamisen. Ylitalo on toiminut muun muassa SAK:n hallituksen jäsenenä vuodesta 2010 lähtien.  

Ylitalo kertoo teemoikseen SDP:n profiilin kohottamisen työelämäkysymysten ykköspuolueena. Ylitalo on koulutukseltaan sosiaaliohjaaja. 

Lue myös:

    Uusimmat