Heili Sirviö nousi koko Suomen puheenaiheeksi – isä paljastaa yllättävän pettymyksen

Heili Sirviö, 13, sijoittui upeasti viidenneksi Pariisin olympialaisten rullalautailun parkissa. Nuorella lupauksella oli menestyssuorituksensa jälkeen paljon prosessoitavaa, isä Fredu Sirviö kertoo MTV Urheilulle.

Skeittari Sirviö veti parkin loppukilpailussa viimeisen yrityksensä nappiin ja varmisti Pariisin olympiakisojen toistaiseksi parhaan suomalaissijoituksen olemalla loppukilpailun viides. Sirviö jakaa saavutusta yhdessä moukarinheittäjä Silja Kososen ja nyrkkeilijä Pihla Kaivo-ojan kanssa.

Sirviön huippusuoritus nousi suomalaismedioissa isoihin otsikoihin, ja samalla myös olympialaisten ykkösaiheeksi kahvipöytäkeskusteluissa.

Nuori urheilija lähti olympiamenestyksensä jälkeen murkinoimaan. 

– Emme pystyneet kumpikaan syömään mitään koko päivänä, kun jännitti niin paljon. Finaalin jälkeen oli fiilis, että nyt äkkiä vaan jotain. Nurkan takaa löytyi pitseria. Siinä vedettiin palat ja illalla mentiin vielä ystävien kanssa illastamaan, Heilin isä Fredu Sirviö kertoo MTV Urheilulle.

Onnesta pitkin kisapäivää kyynelehtinyt Heili oli todella tyytyväinen viidenteen sijaansa. Illan mittaan kunnianhimo nosti kuitenkin päätään.

– Siinä oli paljon Heilille prosessoitavaa. Se fiilis kotimatkalla kisan jälkeen oli sellainen, että hän oli todella iloinen, mutta hampaankolossa oli pieni pettymys. Mitalikin olisi voinut olla mahdollinen. Uskon, että se antoi hänelle vielä suuremman nälän seuraaviin olympialaisiin, isä paljastaa.

– Vietettiin yhdessä aikaa ja yritettiin puhua muustakin kuin skeittaamisesta. Emme ole Pariisissa ehtineet paljon muuta nähdä kuin skeittipuiston. 

"Kaikki menee"

Fredu Sirviö kritisoi tiistaina MTV Urheilun haastattelussa Suomen Olympiakomitean periaatepäätöstä, jonka myötä Heilille ei jaeta urheilijatukea, sillä hän on alle 16-vuotias.

– Eli olemme täysin ilman Olympiakomitean rahallista tukea, ja Heili on ainakin tällä hetkellä Suomen paras urheilija täällä, jos katsotaan tilastoja. Onhan se aika absurdi tilanne, Fredu Sirviö puhui tiistaina.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tilanteesta ei ole keskusteltu osapuolten kanssa olympiafinaalin jälkeen. 

Heilin skeittaamisunelman jahtaamiseen palaa isoja summia koko Sirviön perheeltä. Fredu ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan osaa arvioida maailman kiertämiseen kuluvaa summaa vuositasolla.

– Kaikki menee, hän naurahtaa.

Suomen Olympiakomitean mahdollista tukea tärkeämpi elementti on sponsoripeli, jossa Heilin osakkeiden voidaan odottaa nousevan räjähdysmäisesti kansainvälisen huomion myötä.

– Totta kai. Ilman sponsoreita tällaista ei pysty tekemään. Tämä on laji, jossa pitää reissata ympäri maailmaa. Se ei tapahdu niin, ettei ole resursseja. Nuoresta urheilijasta kun on kyse, niin on matkustettava perheen kanssa. Lapsiurheilijan arki ei saa muuttua sen lajin mukana, Fredu toteaa.

Yhdessä yössä ei vielä ihmeitä ole tapahtunut, liikehdintää on kuitenkin havaittavissa.

– Emme ole hirveästi ehtineet edes puhelinta katsomaan täällä. Yksi jenkkisponssi, trukkifirma, oli yhteydessä, että haluaako Heili skeitata heille. Muita keskusteluja ei vielä ole.

Tilanne on nyt se, ettei Heili pelkän perheen varoilla pysty osallistumaan jokaiseen kisaan, johon haluaisi. 

– Meillä ei ole mahdollista lähteä yhteen kilpailuun tänä syksynä, johon haluaisimme mennä. Brasiliassa olisi arvostettu STU-kisa. Sinne tulisi kutsu varmasti, Fredu Sirviö heittää esimerkkinä. 

STU, eli Skate Total Urbe on brasilialainen rullalautailuorganisaatio. 

Keskiviikkona Sirviön perhe suuntaa takaisin Pariisin skeittinäyttämölle, nyt katsomoon, kun parkissa on miesten vuoro ratkaista olympiamitalien kohtalo. 

Lue myös: