Helikopterilääkäri Heli kohtaa kuoleman lähes jokaisen työvuoronsa aikana – suru-uutisen kertominen lapselle on vaikeinta

8:58imgTällaista on helikopterilääkärin henkisesti raskas työ.
Julkaistu 09.03.2024 17:28

Satu Koistinen

satu.koistinen@mtv.fi

Helikopterilääkäri Heini Harve-Rytsälä näkee työssään vakavia onnettomuustilanteita. Hän on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan. 

Kollegat auttavat Harve-Rytsälää jaksamaan raskaiden tilanteiden läpi. 

– En ole koskaan yksin siellä. Työtä tehdään isossa tiimissä, jonka kaikki jäsenet eivät ole edes paikan päällä. Osa on esimerkiksi hätäkeskuksessa. Siinä tiimissä toimiminen tuo turvan ja luottamuksen. Mikäli minusta joskus tuntuisi, että mitenköhän selviän, niin tällä tiimillä ja kokonaisuudessa se onnistuu, Harve-Rytsälä korostaa yhteistyön tärkeyttä. 

Aiemmat asiakkaat jäävät aaveiksi mieleen

Harve-Rytsälän työssä eteen tulee vääjäämättä erilaisia ihmiskohtaloita. Osa heistä jättää mieleen pysyvän muistijäljen. 

Harve-Rytsälä kutsuu näitä henkilöitä aaveiksi. 

– Aavet ovat sellaisia ihmiskohtaloita, joita olen kohdannut työssäni. Sellaisia, jotka ovat koskettaneet minua niin syvästi, etten voi unohtaa heitä, Harve-Rytsälä kertoo.

Harve-Rytsälän mukaan aaveet voivat olla menehtyneitä potilaita, tai esimerkiksi vaikeasti vammautuneita. Joskus myös vammautuneiden potilaiden omaiset jäävät mieleen. 

Lue myös: Kun radiopuhelimesta kuuluu koodi "Aarne 700", ensihoitolääkäri tietää, että vastassa on jotain pahaa

"Koskettaa ja tuntuu pahalta"

Harve-Rytsälä joutuu kasvotusten kuoleman kanssa, laskennallisesti jopa jokaisen työvuoron aikana. 

Pahimmillaan yhden työvuoron aikana menehtyneitä voi olla useita.

– Oli kyse lapsesta, aikuisesta tai vanhuksesta, joka kerta, kun joutuu omaiselle kertomaan, että joku on menettänyt rakkaan ihmisen, niin ei se voi olla koskettamatta, Harve-Rytsälä sanoo. 

Suru-uutisen kertominen lapselle on Harve-Rytsälän mukaan erityisen vaikea paikka.

– Kun kyseessä on lapsi, jolle kerron, että sinun vanhempasi menehtyivät siksi, ettemme pystyneet auttamaan häntä, niin totta kai se koskettaa ja tuntuu pahalta, Harve-Rytsälä pohtii. 

Henkinen hinta

Harve-Rytsälä sanoo itse valinneensa helikopterilääkärin työn tiedostaen, että työ on raskasta.

– Henkinen hinta on se, että ihmiskohtalot ja tilanteet tuntuvat välillä pahalta. Ne satuttavat henkisesti. Se on kuitenkin osa kokonaisuutta, se kuuluu tähän työhön. 

Harve-Rytsälä on ammatinvalinnastaan varma. 

– En koe itse, että maksaisin erityistä hintaa tästä työstä. Tämä on työtä, jota haluan tehdä, Harve-Rytsälä alleviivaa.

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi