Ikääntyneet ja pitkäaikaissairaat ovat erityisen alttiita helteen haitoille. Voimakas kuumuus voi tosin olla terveysriski kenelle vain, jos sen vaikutuksilta ei suojaudu riittävästi.
73-vuotias Pentti Tähtinen asuu ryhmäkodissa Helsingin Töölössä. Palvelukeskuksen sisäpihalla on kuuma
– Nautitko tästä lämmöstä?
– Kyllä, aivan ehdottomasti. Vesi on kaiken A ja O, Tähtinen vastaa vesipullo kainalossaan.
Töölön monipuolisessa palvelukeskuksessa muistetaan vielä hyvin viime kesä. Tänä kesänä pihalle ostettiin näyttävät aurinkovarjot ja sisälle liikuteltavat jäähdyttimet.
Sairaanhoitaja Angelina Hamza kaataa kannusta vettä mukiin ja ojentaa sen Pentti Tähtiselle.
– Annamme asukkaille lisää juotavaa, kannuja ja mukeja on pöydällä. Ilmastointi myös toimii hyvin.
Sisällä on tarjolla myös silliä ja suolaista naposteltavaa.
– Meillä on kesällä usein tarjolla silliä, Hamza hymyilee.
Sairaalaan päätyvät yksineläjät
Monet pitkäaikaissairaudet, vakavat akuutit sairaudet tai niihin liittyvät lääkitykset lisäävät kuumuudesta aiheutuvaa terveysriskiä.
– Jos on kyse muistisairaasta, pitää myös seurata ruuan saamista ja helteillä tietysti etenkin nesteen saamista. Hoitohenkilökunta kyllä seuraa ja varmistaa, että asiakkaat saavat juotavaa riittävästi, kertoo Töölön monipuolisen palvelukeskuksen johtaja Pia-Maria Grönqvist.
HYKS:in johtava ylilääkäri Jukka Louhija kertoo, että helteiden vuoksi sairaalaan päätyvät useimmiten ne vanhukset, jotka asuvat kotona yksin ja ilman ammattilaisten apua.
– Meillä tänne sairaalaan ei ole viime vuosina tullut enää kovinkaan paljon kuivuneita ihmisiä palvelutaloista tai laitoksista. Siellä ammattilaiset osaavat tämän asian. Myös kotihoito on tästä tietoinen ja yleensä toimii hyvin.
Kahvitauko kylmällä juomalla
Vanhemman ihmisen janon tunne ei ole enää sama kuin nuorella. Omaisten olisikin hyvä käydä säännöllisesti katsomassa, että iäkkäällä läheisellä on kaikki hyvin.
– Mielellään voisi tuttua ikäihmistä käydä tapaamassa ja juoda kahvia, mutta ei kuumaa kahvia. Jos jäätee ei ole tuttu, niin sitten jotain muuta kylmää juotavaa, Louhija sanoo.
Erityisesti kerrostalot ovat ongelmallisia, sillä niissä sisälämpötila saattaa kohota vaarallisen korkeaksi. Tuuletin auttaa, mutta vain jos sisälämpötila on alle 35 astetta. Tämän jälkeen se vain lisää kehon lämpökuormitusta.
– Kuulin myös automieheltä, että hän käy ajeluttamassa suvun mummoja ilmastoidulla autolla. Tämmöisiä ajatuksia voi aina kehittää, Jukka Louhija naurahtaa.