Ikäihmisten olot kovilla helteillä kuumissa asunnoissa huolettavat. Kotihoidossa työskentelevät hoitajat ovat kovilla jo valmiiksi hoitajapulan takia ja kuumat kelit tekevät työskentelystä vieläkin rankempaa.
MTV Uutiset pääsi Helsingin Kalliossa kotihoidon mukaan katsomaan, kuinka kuumat oltavat ikäihmisillä on asunnoissaan.
Helsingin kaupungin kotihoidossa työskentelevä Ida Sopanen kertoo helteiden vaikuttavan hänen omaan jaksamiseensa työssä.
– Onhan se todella raskasta, kun ei pysty pitämään mitään ekstrataukoja, Sopanen kertoo.
Helsingin kaupungilla kotihoidon työntekijät on kuumien kuukausien ajan huomioitu vissyllä. Ylimääräisiä taukoja ei ole määritetty, sillä työ on itsenäistä ja jokainen hoitaja saa suunnitella päivänsä tauot sen mukaan, miten listaltaan kerkeää.
Huutavan hoitajapulan takia kotihoitajien listat ovat niin täynnä, että ylimääräisille hengähdystauoille helteiden keskellä ei ole aikaa.
– Kun on käyntiä käynnin perään, niin ei ole aikaa pitää ylimääräisiä taukoja, Sopanen kertoo.
Tukalan kuumat asunnot
Kotihoidossa ja muissa ikäihmisten hoitolaitoksissa helteisiin pitäisi varautua jo etukäteen.
Kuumilla keleillä asunnot lämpenevät jopa tukalan kuumiksi. Erityisesti ikäihmisille ja pitkäaikaissairaille kova kuumuus on terveysriski. Ikääntymisen myötä elimistön lämmönsäätelykyky heikkenee ja nestevajauksen riski kasvaa.
Tärkeimmät vinkit ovatkin auringolta suojautuminen, viilentyminen ja nesteen juonti.
Ida Sopasen mukaan kuumilla säillä on tärkeää pitää asunto viileänä tuulettimilla ja kylmälaitteilla.
– Lisäksi on huolehdittava asiakkaiden riittävästä syömisestä ja juomisesta, Sopanen lisää.
Kotonaan asuvat ikäihmiset kaipaavat ulkoilua ja seuraa
Kotihoidon asiakas Eeva Hynynen asuu yksiössä Helsingin Kalliossa. Asunnossa lämpötila on 32,1 astetta.
Hynynen on viettänyt päivän kotonaan kuunnellessa radiota ja katsellessa televisiota. Asunnossa pyörii kaksi tuuletinta.
– Onhan täällä kuuma, eikä ole helppoa, mutta kyllä yritän täällä pärjäillä. En ole onneksi hirveän arka sille kuumuudelle, Hynynen kertoo.
Vinkkinä Eeva Hynynen suosittelee pukeutumaan kevyisiin vaatteisiin, jotka hengittävät.
Lue myös: Helle on terveysriski erityisesti ikäihmisille – ”Voi käydä huonosti”
Kotonaan asuvat ikäihmiset eivät pääse välttämättä ulkoilemaan itse omien rajoitteidensa takia. Kotihoidossa on kesällä kesäsijaisia, jotka pitävät seuraa ja ulkoilevat kotihoidon asiakkaiden kanssa.
– En pääse liikkumaan yksin pyörätuolilla. Jonkun pitää tulla aina kanssani, koska ei minulla ei ole voimaa työntää pyörätuolia, Hynynen kertoo.
Ikäihmisille on myös tarjolla erilaista päivätoimintaa ja virikettä. Kotihoidossa on kesäisin käytössä "kesänuoria", jotka pitävät seuraa ja ulkoilevat asiakkaiden kanssa.
Kaikilla kotihoidon tiimeillä ei kuitenkaan ole käytössä niin sanottua kesäulkoiluttajaa. Tästä syystä monet kotonaan asuvat ikäihmiset eivät pääse ulkoilemaan, jos heillä on fyysisiä rajoitteita. Päivät joudutaan viettämään kuumassa asunnossa.
– Olisi se kiva käydä useammin tuolla pihalla silloin, kun ihmiset liikkuvat. En minä sinne halua mennä silloin, kun siellä ei kukaan liiku, Hynynen sanoo.