Raahelainen lintuharrastaja Henri Ukonaho sai harvinaisen vieraan, kun seudulle eksynyt jääkuikka kaipasi huolenpitoa. Lintu oli hukassa pahemman kerran, sillä sen talvehtimispaikka on Jäämeren rannoilla.
Jääkuikka päätyi Ukonahon hoivaan sen jälkeen, kun koiranulkoiluttaja oli tavannut linnun metsästä Raahen Pattijoella.
– Leuka ja nokka olivat jäätyneet yhteen ja se ei saanut suuta auki, Ukonaho kertoi MTV Uutisille torstaina.
Pohjois-Norjassa talvehtivaa jääkuikkaa ei tavallisesti tavata Raahen leveyksillä. Avomeren tuntumassa elävä lintu pääsee lentoonkin vain vedestä.
Paremman puutteessa Ukonaho majoitti linnun kylpyhuoneeseensa, jossa se sai myös syödäkseen ja juodakseen.
– Minkäänlaista lammikkoa kun ei ole, niin nykäisin pihalta ahkion ja täytin sen vedellä. Lintu joi vettä ensimmäisenä, oli aika janoinen. Siitä reilun tunnin kuluttua se alkoi syömään kalaa – ja kaloja menikin sitten kuusi kappaletta, Ukonaho nauraa.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Kipakka Kipa
Jääkuikan löytänyt koiranulkoiluttaja antoi sille nimeksi Kipa, linnun kipakan luonteen mukaan.
– Tosi hyökkäävä luonne, tuli surutta päälle, Ukonaho kuvaa lintua.
– Onneksi oli paksu hanska. Käsi ojossa kun oli, niin hanskaan se puri lujasti. Muuten se oli ihan rauhallinen, mutta kun menit lähelle kiinni ottaaksesi, niin silloin se tuli kuin vietävä.
Jääkuikka ohjattiin Ukonaholle Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen kautta. Yhdistyksen suojelutoimikunnan puheenjohtaja Ari-Pekka Auvinen tarkisti ja rengasti sen, ja keskiviikkona Ukonaho vapautti linnun Oulussa.
Sittemmin jääkuikasta ei ole havaintoja.
– Ei ole kuulunut. Puoli viiden jälkeen se vapautettiin, vähän ennen auringonlaskua. Ei ole tietoa, onko se lähtenyt saman tien vai ollut yön siinä. Olisiko lähtenyt sitten, kun aamu on alkanut valottua, Ukonaho pohtii.
Katso jutun yläpuolelta video Kipa-jääkuikan tilapäisistä asuinoloista ja palauttamisesta takaisin luontoon! Aivan kaikki sille syötetyt kalat eivät kelvanneet, vaan osan se pudotti nokastaan takaisin. Videolta saa myös käsityksen linnun kipakasta luonteesta.
Tapauksesta ovat uutisoineet esimerkiksi Suomen Luonto, Raahen Seutu ja Kaleva.
Juttua muutettu 24.2.17 klo 6.49: Linnun vapautti Ukonaho, ei Auvinen.