Helsingiltä jymy-yllätys: Vuosia järjestetty uudenvuoden juhlinta loppui

Helsinki ei järjestä enää kiinalaista uutta vuotta. Kaupunki suunnittelee tapahtumia muille kulttuureille.

Helsingin keskustassa on järjestetty kiinalaisen uudenvuoden tapahtumaa vuodesta 2007 lähtien. Tapahtumaan osallistunut tuhansia ihmisiä joka vuosi. Tänä vuonna Helsingin tapahtumasäätiö kuitenkin ilmoitti, ettei se järjestä tapahtuma enää.

Tapahtumasäätiön toimitusjohtajan Stuba Nikulan mukaan yksi syy tähän on se, että kaupunki uusii tapahtumakokonaisuuttaan. Siinä yhteydessä myös perinteisesti tapahtumat ovat olleet tarkastelussa.

Nikulan lisää, että tällaisia ​​keskusteluja eri kulttuureille omistettujen tapahtumien monipuolistamisesta on käyty vuodesta 2019 lähtien, mutta sitten koronaviruspandemia pysäytti suunnitelmat.

– Helsingin kulttuurien moninaisuus pitäisi näkyä nykyistä paremmin Helsingin tapahtumallisuudessa. Meillä on venäläis-, virolais-, afganistanilais- ja somalitaustaisia eniten. Heille on ehkä merkityksellistä, että miten heidän kulttuureihinsa liittyvät tapahtumat voisivat näkyä Helsingin tapahtumakartalla.

Ei juhlia tänä vuonna

Nikulan mukaan kiinalaisen uudenvuoden tapahtumatuotantoon aiemmin osallistunut Helsingin tapahtumasäätiö uskoo ja toivoo, että aktiiviset kansalaisjärjestöt ja asukkaat ottavat juhlan järjestämisestä vastuun.

Suomi-Kiina-seuran puheenjohtaja Mikko Puustinen kertoo, että seura ei ole itse järjestämässä kiinalaista uuttavuotta tänä vuonna. Hänen mukaansa seuralla ei ole rahaa tapahtuman järjestämiseen. 

– Valtaosahan ystävyysseurojen rahoituksesta tulee valtiolta. Nyt tätä rahoitusta ollaan leikkaamassa ainakin puoleen siitä, mitä se on ollut. Sitä taustaa vastaan edellytykset ovat vielä huonommat lähteä järjestämään tällaista tapahtumaa.

Seuran tietojen mukaan Suomessa on yli 15 000 äidinkielenään kiinaa puhuvaa henkilöä. Lisäksi on paljon suomalaiskiinalaisia perheitä sekä kiinalaisesta kulttuurista kiinnostuneita suomalaisia. 

– Kysyntää tällaiselle tapahtumalle on. Meille on Suomi-Kiina-seuraankin tullut useampia kyselyitä, että järjestetäänkö tapahtumaa. 

Puustisen mukaan he saivat ylipäätään enemmän palautetta suomalaisilta seurajäseniltä kuin kiinalaisilta. Puustinen vertaa uudenvuoden merkitystä kiinalaisille suomalaisten jouluun. 

– Oli tällaista tapahtumaa tai ei, kiinalaiset viettävät tätä kotonaan perheen kesken. Se ei ole tietysti ihan sama kuin tällainen tapahtuma, jossa iso joukko voi kokoontua, hän toteaa.

Uudenvuoden juhlistaminen on tärkeää

Samaa sanoo Suomessa kauan asunut kiinalainen taiteilija Hong Liu-Sertti. Hän osallistui joskus kiinalaisen uudenvuoden juhlaan Helsingin keskustassa, mutta tapahtuman peruuntuminen ei vaikuta häneen.

– Itse tykkäsin juhlasta, mutta en käynyt joka vuosi. Tämä tapahtuma inspiroi enemmän mieheni suomalaisia ​​vanhempia. He olivat erittäin kiinnostuneita ja ostivat mielellään kiinalaisia ​​herkkuja.

Tänä vuonna 9. helmikuuta Liu-Sertti juhlii kiinalaista uuttavuotta kiinalaisten ja suomalaisten sukulaisten kanssa kotona. Hän valmistaa perinteisiä kiinalaisia ​​ruokia ja sisustaa kotiaan kukilla.

– Olen asunut Suomessa 20 vuotta, mutta joka vuosi minulle on tärkeä juhlia kiinalaista uuttavuotta.

Katso jutun alussa olevalta videolta, miten Helsingissä juhlittiin viime vuonna toistaiseksi viimeisissä kiinalaisen uudenvuoden juhlissa.

Lue myös:

    Uusimmat