Helsingin piti lopettaa venäläisen kivihiilen käyttö heti, toisin kävi – Helenin Osmo Soininvaara: "Päätös oli huonosti valmisteltu"

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla, päätti Helsinki luopua venäläisen kivihiilen ostamisesta.

Tiistaina kuitenkin uutisoitiin, että Greenpeace yritti estää venäläisen kivihiilen saapumisen Helenin Helsingin voimalaitokseen. Siis sen samaisen venäläisen kivihiilen, josta Helen väitetysti oli jo luopunut.

Helenin hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara selittää nyt blogissaan, mitä hänen näkemyksensä mukaan tapahtui.

– Olisi pitänyt kuunnella ensin sopimusjuristeja, Soininvaara kirjoittaa.

– Kävi ilmi, että tuo aloitteestani tehty päätös oli huonosti valmisteltu. Tiesin, että rikomme sopimusta, mutta olimme sitä mieltä, että vähän on Venäjäkin rikkonut sopimuksia, Soininvaara toteaa.

Kivihiili ei kuitenkaan ollut pakotelistalla. Lisäksi Helenin sopimuskumppani ei teknisesti ottaen ollut venäläinen, vaan sveitsiläinen toimija.

Soininvaaran mukaan sopimuksessa seisoi, että sopimusrikkomukset käsitellään ruotsalaisessa tuomioistuimessa.

– Varsin yksimielinen juridinen arvio oli, että jos rikomme sopimukset yksipuolisesti, ruotsalainen tuomioistuin määrää meidät maksamaan kivihiililastit, mutta kivihiili jää venäläisille myytäväksi uudestaan, Soininvaara kertoo.

"Emme ole venäläisestä sähköstä riippuvaisia"

Soininvaaran mukaan hän yritti saada Suomen valtion kieltämään kivihiilen tuonnin Venäjältä. Tämä olisi käytännössä mahdollistanut sopimuksen silppuamisen. Vastaus kuitenkin oli, että Suomi noudattaa EU:n pakotelinjauksia.

– Niinpä Helenin hallitus joutui taipumaan. Totesimme, että ne lastit, joista on sitova sopimus otetaan vastaan, mutta uusia sopimuksia ei tehdä.

Soininvaaran mukaan tiistaina Suomeen saapunut venäläinen kivihiililasti ei jää viimeiseksi. Niitä on tulossa "noin viisi muuta", Soininvaara sanoo.

Euroopan unioni on näillä näkymin lähiaikoina sopimassa venäläisen kivihiilen tuontikiellosta.

Helenin hallituksen puheenjohtaja Soininvaara huomauttaa kirjoituksessaan myös, että hänestä on outoa, että Suomeen ostetaan yhä venäläistä sähköä.

– Emme ole siitä riippuvaisia. Jos tuonti lakkaisi, vähän ehkä sähkön hinta nousisi, mutta näinä aikoina se on tuskana vähäinen verrattuna ukrainalaisten tuskaan, Soininvaara arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat