Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) ei ole huolissaan Helsingin poliisin tilanteesta. "Kannattaa laskea kierroksia" ja "laittaa vähän jäitä hattuun", Rantanen ohjeistaa MTV:n haastattelussa.
Helsingin poliisi lakkautti viime vuonna ennalta ehkäisevän toiminnan yksikkönsä, joka sulautettiin muuhun poliisilaitokseen.
Muutos ja koko Helsingin poliisin organisaatiouudistus ovat herättäneet poliisin sisällä kritiikkiä – "toiminta on mennyt 20 vuotta ajassa taaksepäin", arvioi eräs poliisi MTV Uutisille.
Sisäministeri Mari Rantanen ei MTV:n Uutisextrassa pidä päätöstä vääränä. Hän muistuttaa, ettei erillisen yksikön lakkauttaminen tarkoita ennalta ehkäisevän työn loppumista.
– Minusta tässä kohtaa on pikkuisen ennenaikaista lähteä sanomaan, että on tehty jotakin väärin. Itse odotan tuloksia tässä, Rantanen sanoo.
– Minusta nyt kannattaa hiukan laskea kierroksia ja odottaa niitä tuloksia, sillä tätä toimintaa ei ole lakkautettu, vaikka organisaatiouudistuksia on tehty.
Uudistuksen on pelätty syövän poliisin mahdollisuuksia toimia etukäteen rikosten estämiseksi ja syrjäytymisen pysäyttämiseksi.
Hallitusohjelman mukaan rikollisuuden torjumisessa pitäisi panostaa ennaltaehkäisyyn ja juurisyiden tunnistamiseen.
Irtisanoutumiset eivät huolestuta
Sisäministeri Rantanen, joka on itsekin työskennellyt poliisina, ei ole huolissaan useiden poliisien irtisanoutumisista tai mediassa uutisoiduista ilmapiiriongelmista.
– Minä en voi ottaa kantaa ministeriöstä siitä, millä perusteella kukakin irtisanoutuu. Sikäli mikäli tällaista ongelmaa laajemmin olisi, uskoisin, että meillä Poliisihallitus tätä asiaa varmasti seuraisi, Rantanen toteaa.
– Poliisihallitus vastaa poliisiyksiköiden asiasta ja johtamisesta. Minusta nyt kannattaa laitaa vähän jäitä hattuun.
Ylen mukaan ainakin kahdeksan henkilöä on irtisanoutunut Helsingin poliisilaitokselta viime aikoina. Sekä Ylen että Uuden Jutun haastattelemat poliisit kertovat pelon ilmapiiristä laitoksella.
Yli 30 vuotta poliisina työskennellyt Jari Taponen irtisanoutui muutama viikko sitten arvoristiriitojen vuoksi. Takavuosina Taponen oli sosiaalisessa mediassa usein vastakkain etenkin perussuomalaisten poliitikkojen kanssa.
– Nämä ristiriidat voi jakaa kolmeen kohtaan. Se, miten poliisissa tänä päivänä nähdään kansalaiset ja miten uhkakuvia määritellään, miten suhtaudutaan sidosryhmiin ja miten poliisiorganisaatiossa suhtaudutaan henkilökuntaan, Taponen kommentoi viime viikolla MTV Uutisille.