Helsingin poikkeuksellisessa lumirallissa on riittänyt pulmia: "Siihen tarvittiin sukeltajat ja nosturiauto" – roskien siivoamiseen elintärkeä työkalu tuhoutui

Helsinkiin satoi valtavasti lunta kahtena viikonloppuna. Se näkyy nyt lumen vastaanottopaikoilla, joissa käy kuhina.

Viime viikolla Stara otti vastaan kaikkiaan 19 787 kuormallista lunta vastaanottopaikoilla. Päivässä lunta tuotiin parhaimmillaan 4500 kuormallista. 

– Tänä talvena yhteensä yli 35 000 kuormallista ja määrä kasvaa kovaa tahtia, kertoo Staran tuotantopäällikkö Tero Koppinen.

Staran ylläpitämällä lumen vastaanottopaikalla Hernesaaressa lunta kaadetaan mereen. Kun Hernesaaressa on vilkasta, viidestä kahdeksaan kuorma-autoa kaataa lunta mereen yhtä aikaa.

– Ne keskittyvät myöhäiseen iltaan tai yöaikaan. Kun kaupungissa muu liikenne on vähäisempää, lumen kuormaus ja ajo on paljon tehokkaampaa kuin päivällä, kertoo vastaava työnjohtaja Jari Kyngäs.

Kyngäs kertoo, että viime viikon lumiralli ei sujunut Hernesaaressa aivan kommelluksitta: Ensin yksi kuorma-auto pudotti lavansa mereen, myöhemmin viikolla myrsky katkoi roskien keräämiseen tarkoitetun verhopuomin ja vaurioitti laivan, jonka tehtävänä on pitää merta sulana.

– Se [lavan tippuminen] on ainut kerta, kun on keskeytynyt vähäksi aikaa lumen vastaanotto. Siihen tarvittiin sukeltajat ja nosturiauto. Sukeltajat kävivät kiinnittämässä ketjut lavaan ja nosturiauto nosti sen ylös, jotta pääsi homma jatkumaan.

Video: Markku hyppäsi aura-autonsa rattiin kello 01.45 – tältä Valtteri-myrsky näytti lumiauran takaa

Joka paikkaa ei voi puhdistaa kerralla

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan yksikön päällikkö Pekka Isoniemi sanoo, että aina, kun runsaita lumisateita tulee, palautemäärät kasvavat rajusti. 

– Joka paikkaa emme saa kerralla puhtaaksi. Jalkakäytävillä esikaupunkialueella voi mennä yli kaksikin viikkoa, että saamme autot siirrettyä ja jalkakäytävät puhdistettua. Kyllä se varmasti harmittaa asukkaita.

Ratkaisuksi tälle on ehdotettu pysäköinnin siirtämistä jalkakäytävän vastakkaiselle puolelle, jolloin jalkakäytävät saadaan puhtaaksi nopeammin.

– Olemme tehneet ehdotuksen ja esityksen, joka on itseasiassa mennyt kaupungin ympäristölautakunnassa läpi.

Lue myös:

    Uusimmat