Muutaman vuoden sisällä katukuvaan ilmestyneet sähköpotkulaudat ovat kirvoittaneet vilkasta keskustelua. Liikenne- ja viestintäministeriön arvion mukaan kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajien onnettomuuksista aiheutuu kaikkiaan noin 275 miljoonan euron vuosittaiset onnettomuuskustannukset.
Sähköpotkulaudat luokitellaan kevyiksi sähköajoneuvoiksi, ja niiden laissa sallittu enimmäisnopeus on 25 kilometriä tunnissa.
Helsinkiin ensimmäiset vuokralaitteet tulivat vuonna 2019 ja viime kesään mennessä pääkaupungissa oli arviolta noin 18 000 vuokralautaa eri operaattoreilta.
– 18 000 lautaa Helsingissä on aivan järkyttävä määrä. Se johtuu siitä, että Helsinki ei pysty rajoittamaan lautojen määrää ja näitä dumpataan tänne Suomeen. Tukholmassa on puolitoista kertaa vähemmän lautoja. Tähän määrään pitäisi pystyä puuttumaan ja se ratkaisu on toimilupajärjestelmä, toteaa Liikenneturvan toimitusjohtaja Pasi Anteroinen Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.
Anteroisen mukaan lainsäädäntöä sähköpotkulautoihin liittyen on kyllä olemassa, mutta rajoitukset ovat kaupunkikohtaisia.
– Tällä hetkellä kaupunki ja operaattorit neuvottelevat siitä, minkälaisia rajoituksia tulee. Lainsäädännön kautta kaupungit tarvitsisivat vähän tukevampaa selkänojaa, että he voisivat määrätä ja määritellä, miten kaupunkitilaa käytetään. Tässä on kyse esteettömyydestä ja liikenneturvallisuudesta.
– Nyt tarvitaan koko Suomeen keinoja, Anteroinen sanoo.
Tukholma on jo suitsinut lautojen määrää
Anteroisen mukaan Suomessa on muita Pohjoismaita liberaalimpi lainsäädäntö sähköpotkulautoihin liittyen.
– Tukholmassa on merkittävästi vähemmän lautoja, vaikka se on tuplasti Helsingin kokoinen kaupunki.
MTV Uutiset
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
Hänen mukaansa muissa Pohjoismaissa on myös esimerkiksi kypärävelvoitteita tai ikään liittyviä rajoituksia.