Lapinpöllöstä jaettu kuva on herättänyt kiivasta keskustelun somessa. Nyt tapaukseen ovat ottaneet kantaa niin BirdLife kuin luontokuvaajatkin.
Pääkaupunkiseudulla havaitusta lapinpöllöstä otettu ja BirdLife Suomen Linnut ja lintuharrastus -ryhmässä jaettu kuva herätti kiivaan keskustelun eettisestä kuvaamisesta.
Julkaisu on sittemmin poistettu ryhmästä, mutta MTV Uutisten haltuunsa saamassa kuvakaappauksessa näkyy, miten kymmenkunta kuvaajaa on kerääntynyt puun ympärille kuvaamaan kyseistä lapinpöllöä.
Tämän jälkeen lintujärjestö BirdLife Suomi ilmoitti ryhmässä poistavansa lapinpöllöstä otetut kuvat maaliskuun ajalta.
Syynä poistoon on BirdLifen mukaan se, että kuvien runsas esiintyminen someryhmissä saattaa kannustaa enemmän ihmisiä etsiytymään samoille paikoille, mikä voi puolestaan häiritä pääkaupunkiseudulla harvinaista lapinpöllöä.
Lue myös: Luvaton moottorikelkkaralli haittaa lintujen pesintää kansallispuistossa – munien kylmettyminen uhkana
Ihmiset aiheuttavat linnulle stressiä
MTV Uutiset kysyi asiasta ja lintujen eettisestä kuvaamisesta järjestön tiedottajalta, Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersvedilta.
Södersved arvioi, että todennäköisesti suurin osa kuvia ottaneista henkilöistä ei ymmärtänyt häiritsevänsä pöllöä.
– En usko, että siellä oli paljonkaan sellaisia, jotka eivät piittaa linnuista lainkaan ja tietoisesti häiritsisivät lintua. Mutta kun on kymmeniä ihmisiä ympärillä, se aiheuttaa väkisinkin stressiä linnulle ja häiritsee sen normaalia käyttäytymistä.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Södersvedin mukaan pöllön saalistuskäyttäytyminen häiriintyy varmasti tämän kaltaisesta kuvaamisesta.
– Tämä korostuu tietenkin pääkaupunkiseudulla ja muissa keskuksissa, joissa on paljon ihmisiä. Tällaiset kiinnostavat lajit kuten pöllöt, jotka ovat sympaattisia lintuja, herättävät huomiota.
Myös Luonnonvalokuvaajat ärähti
Myös Suomen Luonnonvalokuvaajien Eettinen Toimikunta otti asiaan kantaa julkaisemalla asiasta tiedotteen sivuillaan.
Toimikunta kirjoittaa tiedotteessaan, että se ei voi hyväksyä nälkäisten pöllöjen ja muiden villien eläinten häirintää valokuvauksen vuoksi.
– Kun villieläin tai nälkäpöllö hakeutuu ihmisasutuksen lähelle, voidaan hyvällä syyllä epäillä, että sillä ei ole kaikki hyvin. Silloin sen ympärillä parveilu ei kuulu vastuullisen, luontoa kunnioittavan kuvaajan toimintatapoihin, tiedotteessa kirjoitetaan.
Lue myös: BirdLife ehdottaa Suomeen lentokieltoalueita – syynä lintuja haittaavat droonit
Toimikunnan mukaan vastuullinen kuvaaja ei koskaan jaa myöskään eläinten paikkatietoja.
BirdLifen Södersvedin mukaan kuvaaja, joka häiritsee lintuja, ottaa suuren riskin.
– Jos lintua häiritsee, se saattaa vaihtaa paikkaa. Esimerkiksi pöllö saattaa vaikuttaa piittamattomalta ympärillä olevista ihmisistä, mutta se voi silti stressata ja sen normaali saalistus voi häiriintyä.
– Pahimmillaan kuvaaminen menee siihen, että halutaan saada esimerkiksi lentokuvia ja lähestytään lintua, jotta saadaan se lähtemään lentoon ja otettua hienoja kuvia.
Lue myös: Haukka moukaroi Karin ikkunaa: "Ajatteli nappaavansa kissan kiinni" – katso poikkeuksellinen video
Itä-Helsingissä nähty lapinpöllö on pääkaupunkiseudulla harvinainen vieras.
Lapinpöllö on Suomen suurimpia pöllöjä. Sen korkeus on noin 70 senttimetriä ja siipien kärkiväli noin puolitoista metriä. Södersvedin mukaan lapinpöllöjä harhautuu pääkaupunkiseudulle aina toisinaan.
– Hyvin tyypillisesti kevätalvella, jolloin pitkän talven jälkeen kun kunto on huonoimmillaan, linnut saattavat hakeutua uusiin ja epätyypillisiin paikkoihin.