Naisten Vaahteraliigassa neljä peräkkäistä Suomen mestaruutta vuosina 2017–2020 voittanut Helsinki Wolverines on ajautunut joulun jälkeen voimaan tulleiden koronarajoitusten takia jo toistamiseen hämmentävän ongelman eteen.
Rajoitusten tultua voimaan 28. joulukuuta Wolverines ei ole päässyt enää harjoittelemaan Helsingin kaupungin liikuntapaikoilla. Seuran niin ikään pääsarjatasolla pelaavaan miesten joukkueeseen rajoitukset eivät kuitenkaan ole iskeneet.
Tilanne on sama kuin vuosi sitten, jolloin Wolverinesin naiset eivät päässeet harjoittelemaan yhdessä moneen kuukauteen.
Kaiken taustalla on se, että Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia (Urhea), johon Helsingin kaupunki tukeutuu päätöksenteossaan, määrittelee ammattiurheilun eri tavalla kuin esimerkiksi Olympiakomitea.
Olympiakomitea rajaa ammattiurheilun käsittämään palloilulajeissa kaksi ylintä aikuisten kansallista sarjatasoa. Urhean ja Helsingin kaupungin rajaus on tiukempi, ja tämä rajaus käy ilmi Helsinki Wolverinesin ja Helsinki Roostersin tasa-arvovaltuutetulle viime keväänä tekemästä selvityspyynnöstä.
Toisille maksetaan, toisille ei
Helsingin kaupungin selvityksen mukaan naisten amerikkalainen jalkapallo on Suomessa vain kilpaurheilua muun muassa siksi, että siinä ei ole pelaajia tai valmentajia, jotka saavat elantonsa pelaamisesta tai valmentamisesta. Miesten kohdalla amerikkalaisen jalkapallon katsotaan olevan ainakin kärkiurheilijoiden osalta huippu-urheilua, sillä Suomessa on pelaajia ja valmentajia, jotka ansaitsevat elantonsa pelaamisesta tai valmentamisesta.
– Tasa-arvovaltuutettu katsoo, että Helsingin kaupunki ei näin ollen ole syyllistynyt tasa-arvolain syrjinnän kieltoon, kun se ei ole myöntänyt harjoitteluoikeutta Talin urheiluhalliin amerikkalaista jalkapalloa pelaaville naisten joukkueille.
– Tilannetta voidaan kuitenkin arvioida myös tasa-arvon edistämisvelvoitteiden kannalta. Tasa-arvolain neljännen pykälän mukaan myös Helsingin kaupungilla on velvollisuus kaikessa toiminnassaan edistää sukupuolten tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Helsingin kaupungilla on velvollisuus luoda ja vakiinnuttaa sellaiset hallinto- ja toimintatavat, joilla varmistetaan sukupuolten tasa-arvon edistäminen asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa. Erityisesti tulee muuttaa niitä olosuhteita, jotka estävät tasa-arvon toteutumista, tasa-arvovaltuutetun päätöksessä todetaan.
Wolverinesin ja Roostersin naisjoukkueiden tavoin myöskään miesten ykkösdivisioonassa pelannut East City Giants ei saanut viime keväänä harjoitella Talissa.
Yksityisillä eri säännöt
Päävalmentaja Pekka Lamminsalo kertoo MTV Urheilulle, että Wolverinesin naiset joutuivat alkuun tekemään joulun jälkeen kaiken ”etänä”, mutta tilanteeseen on löydetty ainakin jonkinlainen väliaikaisratkaisu.
– Helsingin tiloihin emme pääse, mutta yksityiset toimijat seuraavat aluehallintoviraston (AVIn) määritelmiä, ja AVI käyttää tätä Olympiakomitean määritelmää, jonka mukaan meillä on oikeus harjoitella.
– Olemme ottaneet yhdestä kuplahallista kerran viikossa vuoron.
Vastaavaa vaihtoehtoa punnittiin seurassa myös viime keväänä, mutta ongelmaksi muodostuivat tuolloin yhä tiukemmaksi käyneet rajoitukset.
– Nyt tilanne on sikäli pikkuisen parempi, että olemme pystyneet edes jotain tekemään. Tämä ei siis ole tällä kertaa täysin pysäyttänyt meitä.
Lamminsalon mukaan Helsingin kaupunki myönsi aiemmin tänään amerikkalaisen jalkapallon naisten maajoukkueelle harjoitusluvan tiloissaan.
– Se ei toki vaikuta meidän seuramme tekemiseen.
Wolverinesin kokoonpanossa on Lamminsalon laskelmien mukaan tällä hetkellä 19 sellaista pelaajaa, jotka kuuluvat naisten maajoukkuerinkiin.
– Viime EM-kisoissa luku oli 17 pelaajaa 45:stä.
Suomen naiset voittivat vuonna 2019 pelatuissa kisoissa toisen peräkkäisen Euroopan mestaruuden.