Osallistuitko "väärään" kisaan? Sinut heitetään ulos Suomen maajoukkueesta – kulisseissa kuohuu

Suomen Urheilijat julistaa, että sen näkemyksen mukaan Suomen Voimanostoliiton urheilijoiden kilpailemista koskeva päätös on lainvastainen. Voimanostoliitto määrää urheilijoilleen porttikiellon maajoukkueeseen, jos he osallistuvat muiden lajiliittojen kilpailuihin, jotka eivät ole Suekin tai Wadan alaisia dopingvalvottuja tapahtumia.

Suomalaisten ja Suomessa tavoitteellisesti urheilevien urheilijoiden etuja.ajava yhdistys Suomen Urheilijat kirjoittaa tuoreessa tiedotteessaan lähestyneensä Voimanostoliittoa, Suomen urheilun eettistä keskusta (Suek) ja Olympiakomiteaa. Urheilijoiden kilpailemista rajoittavaa Voimanostoliiton päätöstä ei ole kuitenkaan muutettu.

Suomen Voimanostoliitolla on ollut vuosien ajan käytäntö, että se ei valitse maajoukkueeseensa henkilöitä, jotka ovat osallistuneet Suekin tai Maailman antidopingtoimisto Wadan ulkopuolisiin kilpailuihin, joissa ei ole dopingvalvontaa. Aiemmin maajoukkueeseen annettiin kyseistä ja seuraavaa kalenterivuotta koskeva porttikielto. Helmikuussa Voimanostoliitto ilmoitti pannan ulottuvan jatkossa kahteen seuraavaan kalenterivuoteen.

Voimanostoliiton puheenjohtaja Tero Hyttinen avaa MTV Urheilulle päätöksen syntyneen syyskokouksessa jäsenseurojen haluttua pidentää pannaa.

Suomen Urheilijat lähetti keskiviikkona Voimanostoliiton helmikuiseen päätökseen kantaa ottaneen kovasanaisen tiedotteen.

– Suomen Urheilijat näkee päätöksen olevan lainvastainen viitaten muun muassa viime joulukuun EU-tuomioistuimen niin sanottuun ISU-päätökseen. Suomen Urheilijat on huolissaan tilanteesta, jossa lajiliitot ja keskusjärjestöt voivat käyttää valtaansa mielivaltaisesti, lukee Suomen Urheilijoiden puheenjohtajan Teemu Ramstedtin lähettämässä viestissä.

Euroopan unionin tuomioistuin vahvisti joulukuussa, että Kansainvälisen luisteluliiton ISU:n kilpailua rajoittavat säännöt olivat lainvastaisia. Kyse oli siitä, että tapahtumajärjestäjien oli haettava ISU:lta ennakkolupa ja ilman ennakkolupaa järjestettyihin tapahtumiin osallistuneet urheilijat voitiin määrätä kilpailukieltoon ISU:n järjestämissä kilpailuissa.

"Urheilijan oikeusturva kuitenkin toteutuu"

Voimanostoliiton puheenjohtaja Tero Hyttinen sanoo, ettei liitolla ole ollut hetkeen tapausta, jossa se olisi joutunut pohtimaan urheilijansa sivuuttamista maajoukkueesta toisten liittojen kilpailuihin osallistumisen seurauksena. Aiempina vuosina maajoukkueeseen on porttikieltoja annettukin, esimerkiksi 2022 Finland Powerlifting Organisationin (FPO) kilpailuun osallistumisesta.

– Urheilijan oikeusturva kuitenkin toteutuu. Ratkaisusta, että henkilöä ei valittaisi maajoukkueeseen, voi aina valittaa Urheilun oikeusturvalautakuntaan, ja se viime kädessä tutkii yksittäistapaukset Suomessa. Olemme liittona sitoutuneet noudattamaan Urheilun oikeusturvalautakunnan päätöksiä, Hyttinen kommentoi.

Hyttinen ei pidä hyvän tavan mukaisena, että Suomen Urheilijat "lähti kiertoteitse ajamaan asiaa" otettuaan vasta toukokuussa Voimanostoliittoon sähköpostitse yhteyttä. Hän sanoo myös suhtautuvansa kummeksuen siihen, "millä mandaatilla" Suomen Urheilijat lähtee toteamaan, että liiton kurinpitosääntö voisi olla lainvastainen.

– Toki jos näin todettaisiin, siltä osin jouduttaisiin korjaamaan sääntöä. Toistaiseksi liiton jäsenseurat eivät ole nähneet tässä tarvetta muutokselle.

– Asiaa on keväällä selvitetty Olympiakomiteankin kanssa. Olympiakomitean hallituksen kanta on ollut, että näissä asioissa vaaditaan erityisiä perusteluita. Me näemme liittona jäsenseurojemme kanssa, että puhtaan urheilun puolesta toimiminen on erityisperuste. Olemme halunneet tehdä selvää pesäeroa järjestäytymättömään voimailu-urheilutoimintaan, joka tapahtuu dopingvalvonnan ulkopuolella.

Hyttinen painottaa Suomen Voimanostoliiton valinneen puolensa "toimimalla virallisessa urheilujärjestelmässä, joka on dopingvalvonnan alaisuudessa".

– Sitä odotamme myös urheilijoilta.

"Tulisi ravistaa ja uudistaa isolla kädellä"

MTV Urheilun tiedossa on, että muuta kilpailemista rajoittavaksi koettu linja on aiheuttanut joidenkin Voimanostoliiton piirissä kisanneiden urheilijoiden keskuudessa napinaa. Tunnettu voimalajien urheilija Jesse Pynnönen esittää kritiikkiä tiedotteessa.

– Olen itse sitoutunut Suekin sääntöihin, ja teen jatkuvaa työtä kasvattaakseni testauksen alaista voimaurheilua. Kuitenkin tällä päätöksellä rajataan mahdollisesti laittomasti urheilijoiden oikeuksia, ja pyritään luomaan monopolia samalla poiketen selkeästi Suekin ja Wadan asiantuntijoiden suosituksista. Kaikilla tapahtumilla ja lajeilla ei ole resursseja lisenssitoimintaan tai he haluavat pitää kynnyksen matalana osallistumiselle. Samalla puututaan urheilijoiden elinkeinoon, kun pyritään rajaamaan eri tapahtumiin osallistumista, Pynnönen kertoo.

Hyttinen ei ymmärrä monopolinäkemystä.

– Kysymys on siitä, että järjestäytyneellä urheilulla on omat pelisääntönsä. Yhtenä asiana siihen kuuluu se, että urheilussa toimitaan puhtaasti reilun pelin sääntöjen mukaisesti. Yksi osa on, että kilpailutoiminnassa pysyttäydytään sillä puolella, joka on testauksen alaista toimintaa.

Suomen Urheilijoiden puheenjohtaja Teemu Ramstedt perää mullistusta.

– Urheilun oma autonomia tulee valitettavasti jatkuvasti ennen lainsäädäntöä ja tämä on taas yksi osoitus monen muun turhan rajoituksen ohella siitä miksi koko eurooppalaista urheilun pyramidimallia tulisi ravistaa ja uudistaa isolla kädellä. Urheilijoiden etu ja oikeusturva ei nykyisellä järjestelmällä toteudu kunnolla, Ramstedt sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat