Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto muistuttaa juhannuksen juhlijoita ja muita vesilläliikkujia muutamasta perusasiasta.
Liiton projektikoordinaattori Laura Sulkava sanoo Huomenta Suomen haastattelussa, että saunomaan, veneilemaan tai vaikkapa kalastelemaan pitäisi mennä aina kaverin kanssa.
Helsingin Kauppatorin rannassa turvallisen vesilläliikkumisen oppeja jakanut Sulkava sanoo se, minkä aika moni jo arvaakin. Yli puolet meikäläisiin vesiin hukkuneista on humalassa. Toinen iso puute ovat pelastusliivit. Niitä ei ole tai ne on puettu päälle väärin.
– Kahdeksan ihmistä kymmenestä olisi ollut pelastettavissa, jos liivejä olisi käytetty oikein, Sulkava sanoo.
Pelastamisen asiantuntijan mukaan uimataidon puute voi olla joskus syynä hukkumiseen, mutta kaksi edellä mainittua syytä ovat ne suurimmat.
Pelasta ja pelastaudu oikein
Oikeat otteet veteen pudonneen pelastamisessa ovat ensiarvoisen tärkeitä.
Sulkava muistuttaa, että uhrin ja pelastajan välissä täytyy aina olla jotain, esimerkiksi pelastusrengas. Pelastajan meneminen veteen on aina viimeinen vaihtoehto ja pelastamista voi harjoitella leikin varjolla.
– Tekee vaikka kanisterista ja narusta pelastusvälineen ja harjoittelee mökillä tai luvan kanssa uima-altaassa. Lasten kanssa on kiva harjoitella.
– Asenne on myös usein pielessä. Ajatellaan, että kun ei aikaisemminkaan ole tapahtunut mitään, ei nytkään tapahdu. Kun ei ole varautunut, ollaan pulassa.
Sulkava myös kehottaa miettimään oikeiden pelastusvälineiden valintaa.
Perinteiset, kirkuvan oranssit pelastusliivit kääntävät uhrin selälleen, paukkuliivit ovat enemmänkin aikuisten veneilyvälineitä ja kauluksettomat kelluntaliivit sopivat kaverin kanssa harrastettavaan vesiurheiluun. Ne eivät käännä veteen pudonnutta.
Huomenta Suomen juontaja Juhani Henriksson uhrautui malliksi hengenpelastustilanteeseen. Katso videolta, kuinka Henriksson pärjäsi!