Ne voivat olla tyhmän näköiset, mutta pelastavat henkesi – näin "paukkuliivi" poksahtaa

Lauantaina vietetään pelastusliivipäivää, jonka tavoitteena on muistuttaa turvallisuudesta vesillä. Huomenta Suomi testasi, miten niin sanottu automaattisesti täyttyvä "paukkuliivi" toimii. 

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto haluaa pelastusliivipäivänä haastaa vesillä liikkujat käyttämään pelastusliivejä. Traficomin teettämän veneilytutkimuksen mukaan noin 60 prosenttia suomalaisista käyttää pelastusliivejä aina veneillessään. Traficomin johtava asiantuntija Kimmo Patrakka uskoo, että todellisuudessa luku on hieman alhaisempi. 

Moni on luultavasti vastannut turvallisuusmyönteisesti viranomaisen tekemään tutkimukseen, Patrakka sanoo.  

Tutkimuksesta selvisi myös, että yli puolet vastaajista haluaisi laskea vesillä liikkumisen promillerajaa nykyisestä yhdestä promillesta alhaisemmaksi.

Pelastusliivit ovat edullinen henkivakuutus

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton hengenpelastuskouluttaja Heikki Hämäläinen-Voima kertoo, että kansainvälisten tutkimusten mukaan kahdeksan kymmenestä hukkumistapauksesta olisi voitu estää, mikäli pelastusliivit olisivat olleet päällä. 

Lisäksi olisi auttanut, että pelastusliivit olisivat oikean kokoiset ja suunniteltu siihen käyttöympäristöön, missä niitä käytetään, Hämäläinen-Voima kertoo. 

Patrakan mukaan veneeseen otetut pelastusliivit jätetään usein pukematta esimerkiksi mukavuussyistä. Usein liivit puetaan lapsille, mutta aikuisten liivit jäävät pukematta.  

Luulen, että niiden koetaan olevan epämukavia ja tiellä. Joidenkin mielestä pelastusliivit saattavat olla hieman tyhmän näköisetkin, Patrakka sanoo. 

Automaattinen pelastusliivi on keveydestään huolimatta turvallisin vaihtoehto

Hämäläinen-Voima esitteli Huomenta Suomessa erilaisia pelastusliivityyppejä. Parhaiten vedenvaraan joutujaa suojaa automaattinen pelastusliivi tai niin sanottu "paukkuliivi".  Kuivalla maalla automaattinen  pelastusliivi on muita liivimalleja pienempi ja kevyempi, joten sen kanssa on helpointa liikkua. Veden kanssa kosketuksiin joutuessaan se täyttyy automaattisesti. 

Liivistä pullahtaa ulos kelluke, joka on kooltaan samaa luokkaa kuin kelluntavälineen ja perinteisen pelastusliivin kelluke yhteensä. 

Paukkuliivin saa täyttymään myös manuaalisesti. Huomenta Suomen juontaja Joanna Kuvaja pääsi testaamaan, miten liivi puetaan oikeaoppisesti ja miten se paukahtaa täyttyessään. 

Videon paukahtamisesta löydät jutun alusta ja koko haastattelu on katsottavissa alla.

Lue myös:

    Uusimmat