Hengenvaarallinen harrastus on Kaapolle elämäntapa – tältä näyttää huima syöksy veteen

1:30imgAsian ytimessä -dokumentin making of -materiaalissa Kaapo hyppää veteen 23 metrin korkeudelta.
Julkaistu 02.09.2024 05:45
Toimittajan kuva
Anton Aaltio

anton.aaltio@mtv.fi

Pelastuslaitos ei suosittele siltahyppelyä, mutta Kaapo Kososelle vaarallinen harrastus on elämäntapa. 

Porvoossa sijaitseva silta on vedellä kulkijoille 17,5 metriä korkea. 23-vuotias Kaapo Kosonen on laskenut, että sopiva kohta hypylle on 23 metriä veden pinnan yläpuolella. Veden syvyys laskeutumiskohdassa on viitisen metriä.  

MTV Uutiset on saapunut seuraamaan Kososen päivän harjoituksia osana dokumentin kuvauksia. Hän kertoo hypänneensä 23 metrin korkeudelta jo muutaman kerran aiemmin samana päivänä. 

– Tänä vuonna se on ollut hyvä treenikorkeus. Sellainen, josta voi tehdä monta hyppyä päivässä ja hioa tekniikkaa, Kosonen toteaa. 

Kaapon arkea ja vaarallista harrastusta käsitellään tarkemmin Asian ytimessä.doc -minidokumenttisarjassa. Dokumentti on nähtävissä 22. syyskuuta Huomenta Suomessa ja MTV Katsomossa.

Kosonen harrastaa cliff divingia, eli suomennettuna kallio- tai siltahyppäämistä. Hän tosin kuvailee harrastusta enemmän elämäntavaksi. Ystävät ovat tärkeässä osassa harrastusta, eikä hän kymmenien metrien korkeudelta yksin hyppäisikään.

Riskien minimoimiseksi on olennaista, että kaveri on vedessä varmistamassa hyppääjän voinnin heti laskeutumisen jälkeen.

Turvallisuudesta huolehditaan myös tarkistamalla laskeutumispaikka ensin sukeltamalla. Ennen kaikkea tärkeää on harjoittelu turvallisessa ympäristössä, kuten uimahallissa. 

Lue myös: MTV Uutisten suosikkiohjelmassa uudistuksia – koskettavia dokumentteja syksyn ajan

Pelastuslaitos ei suosittele

Kosonen tiedostaa, ettei kaikki, poliisi ja pelastuslaitos mukaan lukien, suhtaudu siltahyppelyyn ymmärtäväisesti.

– Ymmärrän, ettei sitä suositella. 

Kososella onkin painava viesti nuorille, jotka hyppivät korkealta veteen päähänpistosta tai yllytettynä.

– Ikinä ei lähdetä tuollaisiin korkeuksiin, jos et ole lajia harrastanut, Kosonen korostaa.

Uinninvalvojan töitä tekevä Kosonen sanoo, että kaikki ihmiset eivät välttämättä tiedä, että hyppyjä voi toteuttaa myös suunnitelmallisesti. Sivulliset ovatkin soittaneet pelastuslaitoksen paikalle myös hänen hyppyjensä vuoksi.

Helsingin pelastuslaitoksen palomestari Kari Ursinin mukaan sillalta hyppiminen on jokavuotinen ilmiö. Yleensä hyppääjinä ovat joko itsetuhoiset tai hölmöilevä nuoriso. 

Ursinin toivoo, että suunnitelmallisista hypyistä ilmoitettaisiin pelastuslaitokselle etukäteen. Parasta hänen mukaansa kuitenkin olisi, ettei korkeilta silloilta hypittäisi veteen ollenkaan.

– Todella vaarallista, mutta emmehän me voi tällaista toimintaa kieltääkään. 

Tuoreimmat aiheesta

Extreme-lajit