Puutiaisaivokuumeen riskialueet ovat lisääntyneet Suomessa. Tautitapauksia varmistetaan vuosittain 70–80 kappaletta. Pahimmillaan sairaus voi johtaa kuolemaan.
Puutiaisaivokuumetartuntoja todetaan entistä laajemmin pitkin rannikkoa, mutta myös sisämaassa. Tyyppillisesti TBE-virusta kantavia punkkeja on esiintynyt muun muassa Ahvenanmaalla, Turun saaristossa sekä Lappeenrannan seudulla, kertoo THL.
– Valitettavasti näyttää siltä, että riskialueet ovat lisääntymässä mahdollisesti ilmastonmuutokseen liittyen, sanoo professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.
THL:n mukaan viime vuonna tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 79 varmistetusta tapauksesta. Eniten löydöksiä todettiin elokuussa. Vuotta aiemmin ilmoituksia tehtiin 82.
Viime vuonna tartuntoja todettiin enimmäkseen aiemmin tunnetuilla riskialueilla. Tartuntojen määrä kuitenkin kasvoi merkittävästi Lohjanjärven lounaisalueella. Ahvenanmaalla puutiaisaivotulehdukseen sairastui yhdeksän ja Manner-Suomessa 61 henkilöä.
Lisäksi yksittäisiä löydöksiä tehtiin myös uusilla todennäköisillä tartunta-alueilla. Näitä olivat Kangasniemi, Riihimäki, Savonlinna ja Tuusula.
Kartassa on esitetty puutiaisaivokuumeen merkittävimmät riskialueet vuonna 2018. Lähde: THL.
Punkkeja tavataan aina Lappia myöden
Ensimmäiset punkkihavainnot tehdään pääkaupunkiseudulla tavallisesti jo maaliskuussa. Aikuiset yksilöt lähtevät liikkeelle, kun maaperän lämpötila kohoaa noin viiteen plusasteeseen. Punkkeja tavataan Suomessa kesän mittaan aina Lappia myöden.
– Meillä on kaksi puutiaislajia, jotka nauttivat ihmisestä veriaterioita, Vapalahti toteaa.
Maan eteläosissa esiintyy niin sanottua tavallista puutiaista ja pohjoisempana sekä itärajan tuntumassa siperianpuutiaista. Molemmat punkit levittävät samoja tauteja.
Niin sanottu tavallinen puutiainen on aktiivisimmillaan elokuusta syyskuuhun. Siperianpuutiaisen huippukausi sen sijaan sijoittuu kesäkuulle. Vapalahden mukaan on hankalaa ennustaa, millainen punkkikesä tällä kertaa on tiedossa.