Punkkilive.fi-palvelusta voi seurata punkkien levinneisyyttä – tässä syy punkkien leviämiseen

4:05imgTHL suosittaa, että koronarokotteen ja punkkirokotteen välillä tulisi pitää 7–14 vuorokauden tauko.
Julkaistu 06.05.2021 15:30

MTV UUTISET – STT

Puutiaiset levittäytyneet yhä laajemmalle alueelle, samalla borrelioosi- ja TBE-tapaukset ovat lisääntyneet.

Puutiaisten eli punkkien levinneisyyden ja esiintyvyyden tutkimiseksi on otettu avuksi uusi työkalu, Punkkilive.fi-palvelu. Siihen voi kuka tahansa ilmoittaa tuoreeltaan punkkihavaintonsa.

Punkkilivellä halutaan kannustaa luonnossa tai kaupunkialueella liikkuvia raportoimaan omat puutiaishavaintonsa selainpohjaisen palvelun kautta. Ilmoittamisen voi tehdä vaikka heti havaintopaikalla Suomen kartan avulla. Se onnistuu helposti puhelimella ja vie vain muutaman minuutin.

Punkkilive-palvelun ovat kehittäneet yhteistyössä Turun yliopisto ja lääkeyhtiö Pfizer.

Lue myös: Punkkirokote voi viivästyttää koronarokotteen saamista – THL:n ylilääkäri kertoo syyn

Vanhojen punkkialueiden rinnalle syntynyt uusia riskialueita

Puutiaisten levittyä viime vuosina yhä laajemmalle alueelle Suomessa myös borrelioosi- ja TBE-tapaukset ovat lisääntyneet. Esimerkiksi TBE- eli puutiaisaivokuumetartuntoja diagnosoitiin viime vuonna 91, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Vanhojen tunnettujen punkkialueiden lisäksi on syntynyt uusia riskialueita, joilla ihmiset eivät välttämättä vielä tiedosta riskin mahdollisuutta. Esimerkiksi suurimpien kaupunkien viheralueilla on viime vuosina löydetty elinvoimaisia puutiaispopulaatioita.

–  Yhtenä syynä puutiaisten leviämiseen uskomme olevan ilmaston lämpenemisen. On huomattu, että sekä Suomessa että maailmalla puutiaisia tavataan yhä pohjoisemmassa ja toisaalta vakiintuneilla esiintymisalueilla yhä aikaisemmin keväällä ja myöhemmin syksyllä. Muutos on ollut niin nopeaa, että meillä täytyy olla saatavilla jatkuvaa dataa levinneisyyden tutkimiseen, kertoo Turun yliopiston puutiaistutkija Jani Sormunen tiedotteessa.

Tuoreimmat aiheesta

Punkit