Seitsemän merkkiä kertovat: Et nuku niin hyvin kuin luulet

uni
Joku yönsä huonosti nukkuva torkahtelee väkisin päivällä, toinen pitää itsensä liikkeellä kahvin voimalla.Lehtikuva
Julkaistu 26.07.2015 12:01

MTV LIFESTYLE

Univaikeudet voivat olla niin ilmeisiä, että ihminen hyörii ja pyörii sängyssä saamatta unta, tuskallisen tietoisena tilanteesta. Sitten on niitä, jotka luulevat nukkuvansa hyvin joka yö, mutta totuus onkin toinen. Uniongelmista kertovat merkit olisi hyvä tunnistaa, sillä muuten seuraukset terveydelle voivat olla vakavia.

Univaikeuksien merkeistä kirjoitti asiantuntijoiden haastatteluihin nojaten Prevention.com.

Juot kahvia, koko ajan

Jos herääminen aamulla ei onnistu ilman kahvia ja hereillä pysyminen päivän mittaan vaatii useampia kuppeja lisää, taustalla voi olla huonosti nukuttuja öitä. Ihminen saattaa vakuutella itselleen vain pitävänsä kahvista, mutta todellisuudessa juokin sitä, koska se auttaa tekemään olosta terävän ja skarpin. Monilla kahvia, limua tai energiajuomia pitkin päivää litkivillä ihmisillä on oikeasti ongelmia unen kanssa.

Nukut vapaapäivinä puolillepäivin tai pidempään

Moni ajattelee, että jos herää maanantaista perjantaihin aikaisin töihin, niin viikonloppuna on normaalia haluta pysytellä vällyjen alla. Kuitenkin se, että nukkuu 11–13 tuntia putkeen silloin, kun herätyskello ei herätä, voi hyvinkin olla merkki kehon yrityksestä paikata univelkaa. Vaikka uskottelisit yksinkertaisesti olevasi viiden tunnin yönilla pärjäävää tyyppiä, voi olla, että kehosi saa jatkuvasti liian vähän unta jaksaakseen.

Pinna on kireällä

Univaje voi laskea ärsytyskynnystä ja aiheuttaa pinnan katkeamisen melko mitättömistäkin syistä useamman kerran päivässä. Usein räjähtelyjen kohteeksi joutuvat etenkin perheenjäsenet. Eikä ole epäilystäkään, etteikö uneliaisuus todella vaikuttaisi mielialaan: esimerkiksi Pennsylvanian yliopistossa tehdyn selvityksen perusteella ihmiset, jotka saivat nukkua alle viisi tuntia yössä viikon ajan, tunsivat itsensä tavallista stressaantuneemmiksi, vihaisemmiksi ja surullisemmiksi. Kun he palasivat normaaliin unirytmiin, mielialat paranivat huomattavasti.

auto

Väsyneenä pinna palaa helposti.

Heräät suu kuivana, kurkku kipeänä tai pää särkevänä

Suun kuivuuden, kurkkukivun ja päänsäryn laittaa helposti allergian tai nuhan syyksi, mutta ne voivat olla myös oireita uniapneasta. Uniapnea on unihäiriö, jossa ihmiselle tulee nielun ahtautumisesta johtuvia, jopa yli minuutin pituisia hengityskatkoksia unen aikana. Seurauksena on suun kuivuutta, kurkun kipeyttä ja hapenpuutteesta johtuvaa aamupäänsärkyä.

Jos epäilee itsellään uniapneaa, kannattaa selvittää asia lääkärissä – se on helposti todettavissa ja tehokkaasti hoidettavissa. Hoitamattomana uniapnea lisää kuolleisuutta sydän- ja verisuonisairauksiin sekä eteisvärinän, aivoinfarktin, keuhkovaltimoverenpainetaudin ja tyypin 2 diabeteksen riskiä. Onpa sillä todettu yhteyttä myös kohonneeseen verenpaineeseen, keskittymis- ja oppimisvaikeuksiin, muistihäiriöihin sekä masennukseen.

Heräät useita kertoja yössä mennäksesi vessaan

Yöllisistä vessakäynneistä voi syyttää pientä rakkoa tai vaikka eturauhasen liikakasvua, mutta se voi myös johtua jostakin uneen itsessään liittyvästä ongelmasta, kuten uniapneasta. Vessaan meno ei välttämättä ole merkki siitä, että on erityisesti vessahätä, vaan se voi olla vain tapa, johon ihminen on tottunut herätessään. Jos vessakäyntejä kertyy yössä useampia, syitä kannattaa selvittää lääkärissä.

uni (1)

Kylläpäs taas väsyttää...

Nukahdat – silloinkin, kun et haluaisi

Nukutko töistä palatessasi mieluummin päiväunet kuin lähdet lenkille? Lurpsahtelevatko silmäluomesi väkisinkin kiinni jo kymmenessä minuutissa suosikki-tv-ohjelmasi alkamisesta? Taipumus torkahteluun voi luonnollisesti merkitä sitä, ettei öisin saa tarpeeksi unta.

Lihot

Jos vaa’an lukemat kipuavat ylöspäin ilman, että ruokavaliossa tai liikuntatottumuksissa on tapahtunut sitä selittäviä muutoksia, taustalla voi olla vähäinen unen saanti. PLoS Medicine -julkaisussa ilmestyneessä selvityksessä alle kuusi tuntia vuorokaudessa nukkuvien havaittiin olevan 30 prosenttia todennäköisemmin ylipainoisia kuin seitsemän–yhdeksän tuntia nukkuvien. Ilmiön kerrotaan johtuvan siitä, että univaje pienentää leptiinin eli aivoille kylläisyydestä viestittävän ja ruokahalua vaimentavan hormonin pitoisuuksia ja toisaalta suurentaa greliinin eli nälän tunnetta voimistavan ja ylensyömiseen johtavan hormonin pitoisuuksia.

Lähteet: Prevention.com, Uniapnea.fi, Duodecim

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen