9 tavallista asiaa, joita teet nukkuessasi – voivat olla terveysriski!

8:08img
Uni on ihmiselle elintärkeää. Jos sitä ei saa tarpeeksi, vaikutukset alkavat näkyä käytöksessä ja terveydessä. Professori ja unitutkija Markku Partinen Helsingin Uniklinikalta puhui aiheesta Huomenta Suomessa tammikuussa 2018.
Julkaistu 10.03.2019 16:59

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Heräiletkö öisin ilman syytä tai pissahädän vuoksi? Häiritseekö kuorsaaminen tai yöllinen hikoilu sinua? Kyse saattaa olla jopa vakavista terveysongelmista. 

Kehollamme on tapana kertoa, kun kaikki ei ole kohdillaan. Kun esimerkiksi flunssa on iskemässä, päätäsi tai lihaksiasi saattaa jomottaa.

Et kuitenkaan välttämättä tiedosta, mitä kehosi yrittää viestiä sinulle nukkuessasi. Teet nukkuessasi tiedostamattasi asioita, jotka voivat kieliä isommista terveysongelmista, kertoo Women's Health.

Myös monet todella yleiset tavat ja asiat voivat kieliä terveydellisistä ongelmista. Jos teet jotain seuraavista asioista nukkuessasi, kannattaa pohtia, yrittääkö kehosi viestiä sinulle jotain.

1. Kuorsaaminen

Ei paniikkia – monet ihmiset kuorsaavat ja se ei välttämättä ole hälyttävä merkki mistään terveysongelmasta.

Jos kuorsaaminen kuulostaa pikemminkin rohisemiselta tai kuorsauksen keskellä on hengityskatkoja ja nukahtelet päivisin, saatat kärsiä uniapneasta.

Uniapneaan johtavia syitä voi olla useampi kuin yksi. Hengitystiet saattavat toistuvasti tukkeutua ja siten ilmavirta katkeaa. Kyse voi olla myös neurologinen, eli aivot eivät saa kaikkia hengitykseen tarvittavia signaaleja.

Jos kuorsaus häiritsee sinua, ja sinulla on uniapneaan liittyviä oireita, kuten suun kuivumista tai herätyksen jälkeistä pääkipua, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.

Uniapnean hoitoa ei pidä viivytellä, sillä se lisää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. 

2. Heräät hiestä märkänä

Heräätkö joka yö hiestä märkänä? Ennen kuin luot itsellesi mitään kauhuskenaarioita, tee muutoksia nukkumisympäristöösi. Laske makuuhuoneesi lämpötilaa tai vähennä vaatetusta.

Lue myös Vaatteet pois! 6 hyvää syytä nukkua alasti

Jos kumpikaan edellä mainituista ei auta, kyse voi olla hormonaalinen. Lääkäri Beeta Janin mukaan kilpirauhasiin liittyvät sairaudet tai vaihdevuodet voivat epävakauttaa hormonitasapainoa, mikä johtaa yöhikoiluun.

Onneksi on kuitenkin olemassa lääkkeet, joilla ongelma hormonitasapainoa voi normalisoida. Lisäksi ruokavaliolla voi lääkkeiden lisäksi olla ennaltaehkäisevä vaikutus.

3. Narskuttelet hampaitasi

Myös hampaiden narskuttelu, eli bruksismi, on yleinen vaiva – toiset tekevät sitä huomaamattaan jopa päivisin. Yöllistä narskuttelusta tekee ongelmallisen se, että sitä on vaikea kontrolloida.

Narskuttelu voi olla ilmentymä useammastakin vaivasta: stressistä, ahdistuksesta, lääkityksestä, kofeiinista, alkoholista tai kasvojen anatomiasta.

Hampaiden narskuttelu voi ajan saatossa kuluttaa hammaskiillettä ja aiheuttaa hammasherkkyyttä. Myös leuka ja pää voivat kipeytyä pitkäaikaisen narskuttelun tuloksena. Joskus narskuttelu saattaa jopa johtaa hampaiden halkeamiseen tai muihin ongelmiin.

shutterstock_672812653

Sen lisäksi, että kuorsaaminen ja hampaiden narskuttelu saattavat häiritä vierustoverisi unta, ne voivat kieliä isommasta terveysongelmasta. 

4. Heräät ikäviin lihaskramppeihin

Olet syvässä unessa ja hetkeä myöhemmin heräät tuskaiseen kipuun – suonenvetoon. Kuulostaako tutulta?

Lääkäri Janin mukaan lihaskrampit ovat vaarattomia – siitäkin huolimatta, että ne ovat hyvin pirullisia. Jos heräät öisin kramppeihin, kyseessä ei ole ongelma. Lihaskramppeja esiintyy tavallisesti pitkäkestoisen harjoittelun jälkeen tai esimerkiksi nestehukan tai vähäisen suolan saannin vuoksi.

Jos lihaksesi kramppaavat usein, kramppi saattaa olla merkki anemiasta, magnesiumin puutteesta tai jopa niveltulehduksesta tai ortopedisestä ongelmasta, kuten niin sanotuista lattajaloista.

Onneksi kaikki nämä ongelmat on korjattavissa. Käänny siis lääkärin puoleen, jos suonenvetoa tapahtuu toistuvasti.

Lue myös: Kärsitkö sinäkin yöllisistä jalkakrampeista? Tuskaiseen vaivaan auttavat yksinkertaiset apukeinot

5. Olet tehnyt nukkuessasi jotain, mitä et muista enää aamulla

Unissapuhumista tai -kävelyä pidetään hyvin tavallisina ja vaarattomina ihmiselle ominaisina piirteinä.

Vaikkei kumpikaan ole iso ongelma, ne saattavat vaikuttaa merkittävästi unen laatuun.

Tällaisiin univaikeuksiin voi hakea helpotusta vähentämällä alkoholin ja kofeiinin määrää tai huolehtimalla unihygieniasta, eli siitä, että nukkumisympäristö on mahdollisimman optimaalinen hyvälle unelle.

Joskus syynä voi olla myös uniapnea, joten kannattaa pitää kirjaa siihen viittaavista oireista.

6. Heräät öisin pissalle

Yliherkkä virtsarakko tai virtsarakon tyhjennysongelmat saattavat saada sinut jalkeille öisin. Kaikissa tapauksissa se ei kuitenkaan ole virtsarakko, joka herättää. 

Lääkäri Janin mukaan moni unihäiriöinen luulee heräävänsä pissalle. Todellisuudessa heräily on merkki uniapneasta.

Ennen kuin diagnosoit itsellesi uniapnean, tarkastele iltarutiinejasi: nautitko esimerkiksi vettä tai kahvia ennen nukkumaanmenoa?

vaikea herätä

Öisin heräily ja huono unenlaatu voivat olla merkki mielenterveydellisistä ongelmista.

7. Yskit öisin

Yöllinen yskiminen voi olla merkki astmasta tai sydänsairauksista. Jos siis et ole kipeä ja huomaat herääväsi yskimään useina öinä, kannattaa hakeutua lääkäriin. Astmalla on esimerkiksi taipumus pahentua iltaa kohden.

– Sydänsairaat ihmiset yskivät, sillä pitkään makuulla oleminen saa nesteen kerääntymään keuhkoihin, lääkäri Jani valaisee yskimisen syitä.

Lääkäri kuitenkin lisää, että yskiminen voi olla merkki vähemmän vakavasta vaivasta, kuten refluksitaudista tai närästyksestä.

Makuulla oleminen ja vaakasuora nukkumisasento antavat täydelliset puitteet sille, että vatsahapot pääsevät ärsyttämään ruokatorvea.

8. Päätäsi jyskyttää heti herättyäsi

Aamuiselle pääkivulle voi olla useampikin syy. Kyse voi olla esimerkiksi migreenikohtauksesta. Lisäksi esimerkiksi hampaiden narskutus tai uniapnea voivat aiheuttaa pääkipua.

Jos heräät pääkipuun joka yö samalla kellonlyömällä, hakeudu lääkärin pakeille.

9. Heräilet jatkuvasti

Toistuva heräily ja huono unenlaatu voivat olla kehosi tapa viestiä, ettei mielenterveytesi ole täysin tasapainossa.

– Jos heräilet öisin toistuvasti ilman syytä ja sinulla on vaikeuksia jatkaa untasi tai heräät paljon ennen herätyskellon soittoa, saatat kärsiä masennuksesta tai ahdistuneisuudesta, lääkäri Jani kertoo.

Tällaisessa tapauksessa kannattaa hakea helpotusta keskusteluavun turvin.  

Riittämätön uni voi esimerkiksi voi lisätä riskiä sairastua diabetekseen tai johtaa erilaisiin kroonisiin sairauksiin.  Huono unihygienia voi olla myös merkki astmasta tai jopa sydänsairauksista.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Nukutko viikonloppuna univajetta pois? Ei kannattaisi: "Ei tehokas terveysstrategia"

Lue myös: Tutulla sanonnalla vinha perä – tästä syystä uni on "paras lääke"

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen