Heräiletkö öisin? 6 keinoa, joiden avulla nukahdat uudestaan

Keskellä yötä heräily ja unien keskeytyminen on hermoja raastavaa, varsinkin, jos riesa on toistuva. Väärään aikaan herätessä ihminen helposti stressaantuu ja turhautuu, vaikka oikeasti kannattaisi vain rauhoittua.

Vakavista unihäiriöistä kannattaa jutella lääkärin kanssa. Jos vaiva on satunnainen, seuraavat keinot voivat auttaa. Paina neuvot mieleen nyt, niin sinulla on toimintasuunnitelma valmiina seuraavaa levotonta yötä varten.

1. Viilennä

Useimpien ihmisten on helpompi nukahtaa viileässä kuin kuumassa. Siksi vauvatkin nukkuvat päiväunet rattaissa ulkona niin makeasti. Jos yöllinen heräily johtuu kuumuudesta, kannattaa kokeilla ohuempaa peittoa, avata ikkunoita tai säätää makuuhuoneen patterit pienemmälle.

2. Kirjoita lista

Stressi tai ahdistus saa ihmisen helposti menettämään yöunensa, vaikka juuri silloin keho tarvitsisi entistä enemmän lepoa. Jos heräät keskellä yötä seuraavan päivän murheet tai työurakka mielessä, kirjoita asiat ylös.

Varaa siis yöpöydällesi muistilehtiö ja kynä. Kun yöllä heräät, kirjoita lista tekemistä vaativista asioista. Näin voit "ulkoistaa" kaikki tärkeät muistettavat asiat muistilehtiölle ja yrittää nukahtaa rauhassa.

3. Kokeile erilaisia rentoutumistekniikoita

Rentoutuminen ja nukahtaminen onnistuu paremmin, kun mieli on tyhjä ja keho rentoutunut. Keskity rentouttamaan jokainen raaja yksi kerrallaan ja hengittämään rauhallisesti. Netistä löydät erilaisia tekniikoita, joihin voit tutustua etukäteen.

4. Syö terveellinen iltapala

Nukkumaan ei kannata käydä tyhjin vatsoin, sillä nälkä häiritsee unta. Sopiva iltapala ei ole raskas ja rasvainen vaan esimerkiksi hedelmä, rahka tai leipäpala. Hiilihydraatit nukuttavat, mutta niitä ei kannata popsia esimerkiksi karkin muodossa.

Jos keskellä yötä iskee kova nälkä, se kannattaa myös taltuttaa. Yösyöpöttelystä ei kuitenkaan kannata tehdä säännöllistä tapaa.

5. Älä sytytä valoja

Vaikka sängyssä pyöriessä valojen sytyttäminen voi houkutella, kiusausta kannattaa yrittää välttää. Kehon sisäinen vuorokausirytmi saattaa mennä nimittäin helposti sekaisin, koska lisääntynyt valo on sille merkki aamunsarastuksesta.

6. Ole itsellesi armollinen

Itseään ei voi pakottaa takaisin uneen väkisin. Yritä keskittää mielesi positiivisiin ajatuksiin ja vaikka vain loikoa sängyssä ilman paineita nukahtamisesta. Uni saattaa tulla vahingossakin.

Lähde: Bustle

Anssi on Suomen paras nukkuja – näin parannat omaa untasi

Lue myös:

    Uusimmat