Kellonajan tarkistaminen lisää nukahtamisen stressiä: "enää kolme tuntia aikaa nukkua, pakko päästä uneen heti!"
Jos heräät vessaan keskellä yötä, olet kuin tuhannet muutkin. Siinä missä yksi herää useita kertoja, toinen havahtuu vain kerran – mutta miksi? Little Things -sivusto listasi asiat, joita heräämisen hetkellä ei kannata tehdä.
Älä nouse sängystä
Unettomuus vaivaa kaikkia toisinaan; myös vaikeus pysyä unessa on unettomuuden oire. Jos heräät yöllä, älä nouse ylös tai edes istumaan, sillä se nostaa sykettä. Unen aikana sydämen syke laskee, mutta hereillä se kiihtyy. Älä herätä itseäsi enempää nousemalla.
Unen aikana keho on rentoutunut, eikä sitä ole mitään syytä herätellä toimintaan aamuyöllä. Hakeudu rentoon asentoon ja pysy siinä. Rentoudu, hengitä syvään ja anna mielesi vaellella.
Älä katso kelloa...
Rauhoita illalla sänky vain unta varten. Jos uni ei tule vartissa, nouse ylös. On vaikeaa olla stressaamatta nukahtamisesta, mutta yritä silti rentoutua! Kellonajan tarkistaminen lisää nukahtamisen stressiä: "enää kolme tuntia aikaa nukkua, pakko päästä uneen heti!"
…varsinkaan puhelimestasi!
Puhelimen näytön sininen valo sekoittaa unirytmiä ja herättelee aivoja.
Älä herätä muita
Ei ole mitään syytä levittää heräämisen ilosanomaa aamukolmelta. Ainoa syy tönäistä kumppania on se, että hänen kuorsauksensa on syy, joka ylipäätään johti heräämiseen.
Älä mene pissalle
Ihminen käy tavallisesti pissalla 3–5 kertaa vuorokaudessa. Jos hätä iskee yli kahdeksan kertaa vuorokaudessa tai herättää usein öisin, puhutaan tiheävirtsaisuudesta eli pollakisuriasta. Yleensä syy on juominen; varsinkin alkoholi- tai kofeiinipitoiset juomat poistavat nestettä.
Runsas veden juominen illalla kannattaa lopettaa, mikäli se johtaa jokaöiseen vessaretkeen. Jos hätä on vain pieni, yritä vastustaa halua nousta, sillä sängystä nouseminen herättää kehon. Jos hätä on suuri, mene vessaan, mutta älä sytytä vessan valoa – sekin toimii herättäjänä.
Tiheävirtsaisuudelle on monia syitä: esimerkiksi lääkitys voi lisätä virtsan eritystä. Syypää voi olla myös pieni rakko. Syy kannattaa selvittää lääkärin kanssa!
Lähde: Littlethings.com, Terveyskirjasto.fi
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.