Herkkävatsainen, vältä näitä ruokia

3:25img
Julkaistu 25.12.2016 06:00

MTV LIFESTYLE

Maallikot puhuvat herkästä vatsasta, lääketiede ärtyvän suolen oireyhtymästä. Nimitettiinpä ruokaan, stressiin tai vaikka antibiootteihin helposti reagoivaa vatsaa miksi tahansa, sellaisesta kärsivän kannattaa kokeilla tiettyjen ruoka-aineiden välttämistä.

Herkkävatsainen saa usein vatsanväänteitä esimerkiksi viljoista, kivellisistä hedelmistä ja pähkinöistä.

– Ruis, ohra, vehnä, päärynä, omena, kirsikka, nektariini, pistaasi, cashew-pähkinät, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen luetteli herkkävatsaisille tyypillisesti sopimattomia ruoka-aineita Studio55.fi-lähetyksessä.

Lista jatkuu xylitolia sisältävillä purukumeilla, sienillä, sipuleilla ja palkokasveilla. Myös edellä mainitut hedelmät mehuina aiheuttavat vatsavaivoja.

– On vielä pidempikin lista, mutta tässä tärkeimmät.

– Yleisesti ottaen voi sanoa, että gluteenittomat viljat eli vaikka kvinoa, riisi, tattari ja hirssi ovat parempia (ärtyvälle suolelle), mutta ei sen takia, että niissä olisi vähemmän gluteenia, vaan sen takia, että niissä on vähemmän FODMAP-hiilihydraatteja.

FODMAP-hiilihydraatit ovat paksusuolessa käyviä eli kaasua tuottavia ja itseensä vettä elimistöstä imeviä hiilihydraatteja. Ne eivät imeydy ohutsuolessa vaan aiheuttavat paksusuolessa reaktion, jonka seurauksena suolisto alkaa toimia yliaktiivisesti ja tuottaa kaasua.

– Keskeinen tekijä, miksei osalle käy (FODMAP-hiilihydraatit), on se, että herkkävatsaisilla ihmisillä on tarkempi maha-suolikanavan tuntoaisti eli viskeraalinen sensitiivisyys kuin muilla. Eli he tuntevat kipua herkemmin samalla tavalla kuin joku toinen tuntee kutinan herkemmin. He tuntevat sen suolen venytyksen tosi herkästi.

Maitotaloustuotteet sopivat yleensä herkkävatsaisille, mutta joskus nekin voi olla tarpeen jättää.

– Silloin se johtuu maidon proteiinista, ei fodmapeista.

– Sokeri pienillä annoksilla sopii yllättävän hyvin. Karkkipussillinen tai sata grammaa puhdasta sokeria on usein liikaa. Ja hedelmäsokeri, fruktoosi, on huonompi kuin tavallinen sakkaroosisokeri, Laatikainen kertoi.

Tuoreimmat aiheesta

Suolistosairaudet