Usein vatsan turvotus johtuu ravinnosta.
Vatsan turvotus on yleinen vaiva, joka johtuu yleensä paksusuolessa syntyvästä suolikaasusta. Kaasun muodostukseen vaikuttavat esimerkiksi suolen mikrobisto ja motoriikka, mutta myös monet elämäntavat – etenkin ruokavalio.
Englantilainen ravitsemusasiantuntija May Simpkin listasi The Sunille yleisiä syitä turvotuksen taustalla.
Lue myös: Laurynin kuvilla on eroa vain yhdeksän päivää – uskoisitko?
1. Kasvisruokaan vaihtaminen
Yhä useampi kokeilee kasvisruokavaliota ympäristö- tai terveyssyistä. Valitettavasti osalla ihmisistä kasvisruoka voi aiheuttaa vatsavaivoja, kuten turvotusta.
Vaihtaminen kasvispainotteiseen ruokaan nostaa ihmisen syömien ravintokuitujen määrää, varsinkin jos ihminen syö myös täysjyväleipää. Mikäli ruoansulatusjärjestelmä ei ole tottunut sulattamaan suurta määrää kuituja, voi seurauksena olla turvotusta.
Lisäksi kasvisruokavalioon kuuluvat palkokasvit voivat aiheuttaa turvotusta, sillä ne eivät välttämättä pilkkoudu hyvin ruoansulatuksessa. Kun palkokasvien aineet kulkeutuvat ohutsuolen läpi bakteerien ravinnoksi, kaasun määrä suolessa lisääntyy.
Vähittäinen siirtyminen runsaskuituiseen ruokaan ja kasvisruokavalioon auttaa hillitsemään turvotusta.
2. Juot liian vähän vettä
Riittävä veden juominen edistää ruoan kulkemista ruoansulatuselimistössä ja helpottaa turvotusta aiheuttavaa ummetusta.
Vesi kannattaa juoda sellaisenaan, sillä hiilihapotetut sekä sokeria tai makeutusaineita sisältävät juomat voivat pahentaa vatsan pömpötystä.
Lue myös: Viisi naista joi kaksi litraa vettä joka päivä – näin kuukauden haaste vaikutti
3. Stressi
Suolisto kommunikoi aivojen kanssa vagus- eli kiertäjähermon välityksellä. Osa ihmisistä reagoikin stressiin vatsallaan. Stressivatsan oireita ovat esimerkiksi kipu, ripuli, ummetus ja turvotus.
Jo lyhyet hengähdystauot auttavat lieventämään stressiä. Erityisesti turvotukseen auttavia stressinlievityskeinoja ovat luonnossa kävely, monipuolinen ruokavalio sekä riittävä lepo ja uni.
Lue myös: Amandan maha kasvoi kasvamistaan – sitten paljastui karmea totuus: "Tiesin, että jokin on pielessä"
4. Hotkiminen
Ruoansulatus alkaa suussa, jossa kieli, hampaat ja sylki pilkkovat ravintoa. Ruoan huolellinen pureskeleminen ennen nielemistä pienentää elimistössä eteenpäin kulkeutuvien ruokapalasten kokoa, jolloin niiden sulattaminen on helpompaa.
Toinen syy sille, miksi hotkiminen aiheuttaa turvotusta, on ilman nieleminen. Vauhdilla syödessä ihminen tulee herkästi hotkaisseensa sisuksiinsa ruoan lisäksi ilmaa, jolloin kaasun määrää vatsassa lisääntyy aiheuttaen turvotusta.
Hotkimisen sijaan ateria kannattaakin syödä hitaasti nautiskellen.
Lue myös: Tiesitkö näitä kiehtovia faktoja? Matkaa ruoan mukana suusta vessanpönttöön – kiinnitä huomio lopputulokseen
5. Imeytymishäiriöt
Noin joka viidennellä suomalaisella on laktoosi-intoleranssi eli maitosokerin imeytymishäiriö. Se aiheuttaa vatsan turvottelua, ilmavaivoja, ripulia ja vatsakipuja. Laktoosi-intoleranssista kärsivän tulee välttää tavanomaisia maitotuotteita ja vaihtaa ne vähälaktoosisiin tai laktoosittomiin.
Myös ohutsuolen imeytymishäiriöt, joista yleisin on keliakia, voivat aiheuttaa vatsavaivoja, kuten turvotusta. Keliakian aiheuttaa viljatuotteiden gluteeni, joka vaurioittaa ohutsuolen sisäpinnan limakalvon nukkaa. Keliakiaa hoidetaan pysyvästi gluteenittomalla ruokavaliolla.
Lue myös: Tunnetko keliakian selkeät varoitusmerkit? Sairaudella myös vähemmän tunnettuja oireita – ja vain yksi hoitomuoto
6. Ärtyvän suolen oireyhtymä
Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen vaiva, josta kärsii ainakin joka kymmenes suomalainen. Ärtyvän suolen oireita ovat esimerkiksi vatsakivut, vatsan turvotus sekä suolen toiminnan muutokset.
Ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen suolistovaiva, jonka syytä ei tarkoin tiedetä. Länsimaisten elämäntapojen vaikutus oireiluun on kuitenkin melko selkeä. Esimerkiksi ravitsemus ja psyykkiset tekijät vaikuttavat suolen toimintaan.
Jos vatsan turvotuksen taustalla on ärtyvän suolen oireyhtymä, kannattaa vähentää tiettyjen imeytymättömien hiilihydraattien eli niin sanottujen FODMAP-hiilihydraattien syömistä. Yksinkertainen keino vähentää FODMAP-hiilihydraatteja on vältellä palkokasveja, sipulikasveja, kaaleja, makeisia, ksylitolituotteita, laktoosia sekä kuituja sisältäviä vatsajogurtteja ja terveysjuomia.
Myös terapian on huomattu auttavan ärtyvän suolen oireyhtymään.
Juttu on uusinta tammikuulta 2021.
Lue myös: Nämä ruoat aiheuttavat eniten turvotusta – voi myös olla merkki vakavammasta terveysongelmasta
Lue myös: Sattuuko vatsaan? Tällaista kipua ei pitäisi koskaan ohittaa
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: The Sun, Terveyskirjasto, Aava, Työterveyslaitos