Ravitsemusterapeutti vahvistaa Huomenta Suomessa, että fruktaani todennäköisesti todella on useimpien ”gluteeniherkkien” vatsavaivojen taustalla.
Gluteenittomasta ruokavaliosta on tullut suosittu. Monet sellaisetkin ihmiset, joilla ei ole keliakiaa, kokevat vatsaoireidensa helpottavan gluteenin karsimisen myötä. Hyvää Elämää kertoi viime viikolla, mikä siihen voi olla syynä.
– Rukiissa, vehnässä ja ohrassa on gluteenin lisäksi fruktaania. Kun gluteenipitoisia viljoja vältetään, niin fruktaanin saantikin vähenee. Eli se (fruktaani) on todennäköisesti päällimmäisin syy. Uusi tutkimusnäyttö siitä on nyt aika vahva, laillistettu ravitsemusterapeutti ja tutkija Reijo Laatikainen vahvisti lähetyksessä maanantaiaamuna.
– Itse kyllä uskon, että gluteenilla tai joillakin muilla viljan osilla on vielä myös lisätekemistä asian kanssa. Eli ei kyse ehkä ole kuitenkaan ihan pelkästään fruktaaneista, Laatikainen lisää.
Mikä fruktaani?
- Kuitumainen aine, jossa on fruktoosia useampi molekyyli peräkkäin
- Ei pilkkoudu vaan tuottaa kaasua paksusuolessa
- Toisia nimityksiä inuliini ja oligofruktoosi
- Kuuluu FODMAP-hiilihydraatteihin
On hyvä muistaa, että pieni kaasun muodostuminen suolistoon on itse asiassa ihan hyvä ja luonnollinen asia. Se kertoo siitä, että kuitu pääsee paksusuoleen ja suoli toimii niin kuin pitääkin. Herkkävatsaisilla ihmisillä – nykyään puhutaan paljon ärtyvän suolen oireyhtymästä – fruktaani voi kuitenkin aiheuttaa pahempaa oireilua.
– Siitä seuraa turvotusta, ripulia, kipuja, kramppeja, röyhtäilyä – kaikennäköistä vatsavaivaa, josta on vaikea sanoa, onko se ihan oikea tauti vai tällainen oireyhtymä. Mutta joka tapauksessa se on osalla ihmisistä erittäin vaikea. Tätä ei pidä vähätellä pelkästään pieruvaivaksi, Laatikainen sanoo.
Fruktaania ja gluteenia on usein samoissa ruoissa, mutta ei välttämättä samoissa määrin.
– Esimerkiksi valkoisessa vehnässä on aika vähän fruktaaneja, vaikka siinä on tosi paljon gluteenia, Laatikainen huomauttaa.
Fruktaania on myös ruoissa, jotka eivät sisällä gluteenia, esimerkiksi sipuleissa ja joissakin hedelmissä ja kasviksissa.