Hermanni Järvenpää nosti 200 kiloa penkistä jo 15-vuotiaana – näin hurjaa jälkeä nyt syntyy

0:07img
Katso: Hermanni Järvenpää teki penkkipunnerruksessa rajun treeniennätyksen – 215 kiloa raakana ylös.
Julkaistu 05.06.2024 08:28
Toimittajan kuva

Tuomas Hämäläinen

tuomas.hamalainen@mtv.fi

@TuoHamalainen

"Paljonko penkki?" Jos voimia tiedustelevan kysymyksen sattuu esittämään Hermanni Järvenpäälle, nuori voimanpesä ei jätä kylmäksi. Kauhajokelainen rikkoi 200 kilon rajan penkkipaita päällä ensimmäisen kerran jo 15-vuotiaana. Juuri ennen äskettäisiä MM-kilpailuja 20-vuotias voimailija teki komean treeniennätyksensä raakapenkissä, ja kisoista tuli varustepenkkipunnerruksen nuorten MM-kultaa.

Painia ensin harrastanut Järvenpää alkoi käydä kuntosalilla 12-vuotiaana. Rauta liikkui jo pian poikkeuksellisesti. Isänsä Pasin valmentama lupaus rikkoi 15-vuotiaana 18-vuotiaiden 105-kiloisten varustepenkkipunnerruksen Suomen ennätyksen nostettuaan Lohjalla järjestetyssä kilpailussa peräti 210 kiloa.

Dopingtestauksen alaisena urheileva Järvenpää on sittemmin kahminut nuorten arvokisamitaleita Euroopan ja maailmanmestaruuksia myöten. Tuorein tuli viime viikonloppuna Yhdysvalloissa Texasin Austinissa, kun Järvenpää voitti varustepenkissä 23-vuotiaiden 105-kiloisten MM-kultaa tuloksella 245 kiloa.

Sitä ennen Järvenpää sijoittui Austinissa klassisessa eli raakana ilman penkkipaitaa käytävässä penkkipunnerruksessa MM-viitoseksi sarjansa Suomen ennätyksellä 195 kiloa. Kisa jäi kuitenkin Järvenpään sanoin "vähän kyrpäisemään": kilpailunosto 205 kilolla epäonnistui täpärästi ja mitali jäi sen myötä saamatta.

– Ei vain riittänyt tällä kertaa. Viimeinen nosto jäi niin pienestä kiinni. Vasen käsi oli jo suorana, mutta oikean käden kanssa jäi muutamasta sentistä kiinni, Järvenpää ruotii.

Kauhajoella asuva, Pomarkun Pyryä edustava nuori mies oli saapunut Austiniin kaksi päivää ennen klassisen penkin kisaa. Kroppa "ei meinannut olla toiminnassa", kun palautumisaika jäi vähäiseksi. Mehuja vei myös paikallinen paahde lämpötilan huideltua 40 asteen vaiheilla.

– Pari päivää kun olisi ehtinyt kauemmin olla jenkeissä, klassisessa penkissä olisi voinut olla erimoista.

LUE MYÖS: Ninni, 17, penkkipunnersi MM-kultaa – sitten hän jäi jumiin USA:han: "Kaikki epätietoisuudessa"

Varustepenkkikilpailussa viisi päivää klassisen penkin kisaa myöhemmin Järvenpää sai kuitenkin itsestään jo todella hyvin irti. Hänellä olisi arvionsa mukaan ollut värkeissä varaa suurempiinkin rautoihin.

Höökimään ei kuitenkaan lähdetty – kultaan riitti viimeisellä nostolla 245 kiloa. Aiemmin nostanut tshekkiläinen Ondrej Sip jäi toiseksi 2,5 kilon erolla.

– Otettiin vain kulta siltä pois.

Järvenpää kiteyttää, että MM-kisat menivät kokonaisuutena "aivan hyvin". Huomionarvoista on, että muutaman viikon päästä 21 vuotta täyttävällä nostajalla on 23-vuotiaiden ikäsarjassa vielä pari vuotta jäljellä.

"Voi ampua ihan mihin sattuu"

Hermanni Järvenpää MM-kulta

Hermanni Järvenpää seisoi keskimmäisellä korokkeella Austinissa varustepenkkipunnerruksen 23-vuotiaiden 105-kiloisten sarjan maailmanmestarina. Nuori nostaja sanoo, että kallis Yhdysvaltain-reissu kustansi kaikkineen noin 5 000 euroa, ja yhteistyökumppaneita on ollut mukana vähäisesti. 

Kisaoloissa Järvenpää on nostanut enimmillään penkkipaidan kanssa 250 kiloa. MM-kisoja ennen hän jätti kuitenkin varustepenkkipunnertamisen sikseen, eikä kokeillut edes penkkipaitaa päälle. 

Järvenpää satsasi sen sijaan "pirusti" parin kuukauden ajan klassiseen penkkiin. Viikko ennen Yhdysvaltoihin lähtöä hän tekikin raakapenkissä treeniennätyksensä kunnioitusta herättävällä 215 kilolla – suorituksen voi ihastella ylälaidan videolta.

Järvenpää toteaa, että klassista penkkiä, jossa on enemmän kilpailijoita, arvostetaan enemmän.

– Varustenostajia ei nykypäivänä tahdo tulla enää. Kovin moni ei lähde enää siihen mukaan, koska varusteet maksavat aivan perkeleesti, penkkipaita melkein 300 euroa kappale. 

LUE MYÖS: Joonas penkkipunnersi nuorena 295 kiloa – suuri muutos: "Olisi ollut mahdottomuus kävellä ohi"

Järvenpää arvostaa kuitenkin itse sekä klassista raakanostamista että penkkipaidalla paahtamista.

– Varustepenkki on sikäli mielenkiintoisempaa, että siinä toimitaan isompien paitojen kanssa. Se on myös aivan erilaista. Se ei toimi vain sillä lailla, että heitetään nyt paita päälle ja a vot, 30 kiloa lisää. Se on oma taiteenlajinsa. Se vaatii aika paljon.

Järvenpää korostaa, että penkkipaidan kanssa pitää olla erityisen tarkkana, mihin kohtaa rintaa laskee tangon.

– Jos sen tiputtaa liian alas, se voi ampua ihan mihin sattuu ja lähteä väärässä kulmassa ylös, hän sanoo ja kuvaa vastusta alhaalla "helvetin suureksi".

– Varustepenkissä nostamisessa pitää olla tosi paljon rauhallisempi.

"Kyllä se nyt täytyy jo varmaan tehdä"

Tälle vuodelle Järvenpäätä kihelmöi nostaa klassisen penkin kisaennätyskin vielä kakkosella alkavaksi. 

– Kyllä se nyt täytyy jo varmaan tehdä.

Se, että treeneissä on tullut 215 kiloa, ei tarkoita, että moinen tulos napsahtaisi tuosta vain kisassa.

– Pitää muistaa kisoissa pysäytykset sun muut. Se karsii suurin piirtein kymmenisen kiloa pois. 205 pitäisi kuitenkin olla ihan mahdollinen tällä kunnolla.

Järvenpää suuntaa seuraavaksi elokuussa Turkin Istanbuliin EM-kisoihin.

– Epäilen, että sinne tulee kovia penkkaajia, etenkin Ruottin puolelta. Siellä on aika kovia kavereita.

Mitalit tulevat olemaan klassisessa penkissä jälleen todennäköisesti tiukassa.

– Työtä saa kyllä sen puolesta tehdä.

Tiukassa on toki jo kehitys yksittäisine kiloineenkin, kun työstettävänä ovat niin rajut raudat.

– Eivät ne aivan viikkokohtaisesti nouse ylöspäin. Pitkää ja sitkeää hommaa tämä on.

"Otin turpaan niin lujaa, että tukka tärisi"

Hermanni Järvenpää

Nuorten maailmanmestarin kelpasi heilauttaa Austinissa peukalo ylös.

Vaikka nuori karju satsaa ennen kaikkea penkkipunnerrukseen, hän kaavailee, että hommaan voisivat "jossain kohtaa" myöhemmin kuulua taas enemmän voimanoston muutkin nostomuodot, jalkakyykky ja maastaveto. Järvenpää on kilpaillut myös voimanostossa, mutta sanoo avoimesti tykkäävänsä enemmän penkata kuin kyykätä.

– Jos olet kova kyykkäämään, olet useimmiten paska penkkaamaan, tai toisinpäin. Minäkään en ole mikään erikoinen ollut kyykkäämään. Toki en ole sille ikinä antanutkaan mitään erikoisempaa.

– Kyykyn kanssa pitäisi vähän tehdä liikkuvuusharjoitteita uudestaan, että siitä saisi mukavaa. Sitä ei ole oikein tullut harrastettua.

Kyykyssä Järvenpään kisaennätys on 210 kiloa ja maastavedossa 255 kiloa. Treeneissä mies on kyykännyt 250 kilolla ja vetänyt maasta 265 kiloa. 

– Kyykky on ruvennut olemaan ihan oikeissa luvuissa sen jälkeen kun penkki oli minulla alkuaikoina suurempi kuin kyykky. Oli hauska, kun otin joissakin voimanostokisoissa kyykyssä turpaan niin lujaa, että tukka tärisi, ja penkissä sitten otin muita kavereita kiinni yli 50 kilolla, Järvenpää veistelee.

Tuoreimmat aiheesta

Voimailu