Oululainen voimanostaja Sofia Räihä oli vuosia unelmoinut arvokisakullasta. Nyt hän on, viimeisenä juniorivuonnaan, sitä tuplana: varustevoimanoston alle 23-vuotiaiden Euroopan mestari ja maailmanmestari.
Sofia Räihällä, 23, oli ennen tätä vuotta palkintokaapissaan alle 23-vuotiaiden varustevoimanoston EM-hopeaa ja MM-pronssia, mutta hän janosi kuumeisesti kirkkainta. Varsinkin EM-kisoissa kulta oli ollut lähellä, mutta tuskainen pohkeiden kramppailu oli hiekoittamassa viimevuotista kakkossijaan päättynyttä kilpailua ja Räihää turhautti.
Klassisessakin voimanostossa aiemmin kilpaillut nuori nainen lähti pyhittämään lajin viimeisen juniorivuotensa varustevoimanostolle. Hän alkoi aiemman vähäisemmän varusteharjoittelun sijaan treenata varusteilla säännöllisesti, joka viikko.
Kaulassa alkoivat kilistä kultaiset arvomitalit.
"Merkkaa tosi paljon"
Räihä pokkasi toukokuussa Luxemburgin Hammissa ensimmäisen Euroopan mestaruutensa voitettuaan alle 23-vuotiaissa 63-kiloisten sarjan yhteistuloksella 490 kiloa. Voittomarginaalina oli huimat 30 kiloa.
Elokuun lopussa oli ikäluokan maailmanmestaruuden vuoro. Räihä summautti Maltalla St. Paul's Baylla jalkakyykystä, penkkipunnerruksesta ja maastavedosta tulosliuskalle 500 kiloa. Uuden ennätyksensä, saman yhteistuloksen, jolla Anni Vuohijoki on alle 23-vuotiaiden SE-nainen vuodelta 2011.
– Sain vihdoin maagisen 500 kilon rajan rikki. Se on tosi iso ja merkkaa tosi paljon minulle, Räihä tunnelmoi puhelimitse Maltalta.
Se on suomalaisnaisilta 63-kiloisissa dopingtestauksen alaisena kilpailtuna harvinaista herkkua. Avoimen luokan Suomen ennätys on Mervi Rantamäen 505 kiloa.
LUE MYÖS: Johannan, 38, penkkipunnerruksille kalpenee moni vahva mieskin – kaikkien aikojen suomalaistulos kohosi maagisiin lukemiin
Kari-isänsä valmentama Räihä voitti Maltallakin ylivoimaisesti. Toiseksi sijoittunut Kazakstanin Amina Karimova jäi suomalaisesta 15 kiloa.
Räihä laittoi yhteistuloksen ohella ennätyksensä uusiksi kyykyssä (195 kiloa) ja maastavedossa (185 kiloa). Penkkipunnerruksessa hän sivusi 63-kiloisten sarjan ennätystään 120 kiloa.
Video maastavetosuorituksesta on katsottavissa artikkelin ylälaidasta. Alta näet Räihän kyykkysuorituksen.
– Lähdimme kisaan ottamaan varmat kilot joka lajista. Ei lähdetty hevostelemaan tai hurjastelemaan. Maastavedossa laitoimme viimeiseen vetoon sen, millä tuli just 500 kiloa rikki. Kyykkyyn ja maastavetoon jäi kyllä varoja.
Se lupaa hyvää lähitulevaisuuteen.
0:26
Maltilliset juhlat
Räihän oli vielä vaikea sisäistää nuorten maailmanmestaruutta, mutta nuorempana taitoluistelua harrastanut kolmannen polven nostaja oli jahdannut sitä siitä lähtien, kun aloitti voimanostamisen 16-vuotiaana. Hän toteaa sen olevan Euroopan mestaruutta suurempaa.
Toisilla voisi pitkään havitellun unelman toteuduttua livetä hivenen laukalle. Ei Räihällä.
– Kävimme syömässä perheen kanssa. Sen verran juhlittiin, vanhempiensa ja poikaystävänsä kanssa reissussa oleva nostaja naurahtaa.
Hän oli parin vapaapäivän jälkeen sen sijaan suuntaamassa Maltalla jo harjoittelun pariin. Marraskuussa odottavat ensimmäiset avoimen luokan varustevoimanoston MM-kisat Islannin Reykjavikissa.
– Kroppa tuntuu olevan tosi poikki ja lihakset ovat kipeitä, mutta kyllä treeni kannattaa aloittaa kevyesti mahdollisimman pian. Varsinkin kun seuraavat kisat ovat tulossa niin pian. Kun palataan Suomeen, aloitetaan varustetreenit heti, tiistaihin asti Maltalla oleva Räihä sanoo.
Treenit arjen keskiössä
Klassisessa voimanostossa Räihä ei aio ainakaan lähitulevaisuudessa kilpailla, vaan fokus pysyy varustenostamisessa. Räihää kiehtovat varustenostamisen vaateet, rohkeus, kivunsieto ja tekninen tarkkuus.
– Varustepuolen treenit ovat omasta mielestäni tosi paljon raskaampia kuin klassisen treenit. Pitää luottaa varusteisiin ja varmistajiin, eikä sitä pysty tekemään yksin.
– Tekniikka on klassiseen verrattuna erilaista ja tosi tärkeässä roolissa. Klassisena pystyy nostamaan ehkä myös vähän huonommalla tekniikalla, mutta varusteilla ei pysty. Siinä saattaa oikeasti käydä huonosti ja tulla loukkaantumisia.
Raskaaseen treeniin Räihä avaa valmistautuvansa jo useamman päivän aikaisemmin saadakseen parhaan irti. Reseptinä on levätä ja syödä treenin alla hyvin, ja Räihä myös tapaa odottaa kovaa uurastusta innolla.
– Kaikki arkiset jutut pyörivät treenien ympärillä, oma elämä järjestellään sen mukaan, ammattikorkeakouluopiskelija ja sivutoiminen voimavalmennusyrittäjä sanoo.
Uusi SE mielessä
Räihä pitää vahvuutenaan sitä, että hän on tasapainoisen hyvä kaikissa voimanoston nostomuodoissa. Iän puolesta kehitysvuosia voi olla runsaasti jäljellä, ja valmentajaisänsä kanssa nykyisin yhdessä treenejään suunnitteleva nostaja on varma, että parhaat vuodet ovat edessäpäin.
Räihän nimissä on jo viime vuodelta avoimen luokan Suomen ennätys 69-kiloisten sarjasta, 495 kiloa. Hän havittelee seuraavissa kisoissaan SE:tä myös 63-kiloisiin, jossa se on kovempi, mainitut 505 kiloa.
– Se olisi hienoa rikkoa. On kuitenkin aina kisakohtaista, kannattaako sitä lähteä yrittämään. Sijoitusten mukaan pelataan. Olisi se ollut ehkä mahdollista näissäkin kisoissa ottaa, mutta halusimme varmistaa ykkössijan.
Vaikka sijoitusten mukaan pelataan, sijoitustavoitteista Räihä ei lähde itselleen ensimmäisiin avoimen luokan arvokarkeloihinsa paineita luomaan.
– Menen sinne tekemään oman parhaani ja katsomaan, miten pärjään, hän sanoo maltillisesti.