Juuli Kostianin, 18, nostamasta nuorten ME-tuloksesta paljastui vielä hurjempi fakta – "On sitä aika vaikea uskoa"

Juuli Kostian voitti voimanoston alle 18-vuotiaiden MM-kultaa uudella nuorten maailmanennätyksellä 1:09
Katso: Näin Juuli Kostian teki voimanostossa hurjan alle 18-vuotiaiden maailmanennätyksen ja voitti nuorten MM-kultaa.

Paitsi että Juuli Kostian teki klassisessa voimanostossa 69-kiloisiin uuden alle 18-vuotiaiden uuden maailmanennätyksen, tulos on myös eri painoluokkien vertailussa historiallinen.

Kostian, 18, juhli viime keskiviikkona Maltan St. Paul's Baylla klassisessa voimanostossa 69-kiloisten sarjassa alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruutta. Yhteistuloksekseen kotkalainen nosti ikäluokan uuden maailmanennätyksen 480 kiloa. Hän kohensi venäläisen Anna Bardovan edellistä 69-kiloisten ikäluokan ME:n peräti 13,5 kilolla.

Aiempaa helmikuussa syntynyttä yhteistuloksen Suomen ennätystään Kostian paransi 36 kiloa. 

Kostian teki Maltalla uudet Suomen ennätykset kaikissa kolmessa nostomuodossa: kyykyssä, penkkipunnerruksessa ja maastavedossa. Hän kyykkäsi 177,5 kiloa, penkkipunnersi 110 kiloa ja nosti maasta 192,5 kiloa.

Nämä faktat ovat jo itsessään hurjia. Mutta ei tässä kaikki.

Pistehistoriaa

Kansainvälinen voimanostoliitto IPF otti vuonna 2020 käyttöön uuden, aiemman systeemin korvanneen pisteytysjärjestelmän. Pisteytyksessä suhteutetaan yhteistulos kehonpainoon, ja näin pystytään vertailemaan eri painoluokkien urheilijoiden tuloksia.

Kostian kokosi ME-yhteistuloksellaan 100,35 IPF-pistettä ja rikkoi klassisessa voimanostossa nykypisteytyksen aikana ensimmäisenä alle 18-vuotiaiden minkä tahansa painoluokan naisena 100 pinnan rajan. Hän oli tästä kuultuaan häkeltynyt.

– On sitä aika vaikea uskoa. Kyllähän minulla kaikki meni nappiin, ja tiedän olevani kehonpainooni nähden tosi, tosi vahva, mutta en ajatellut, että olisin maailman ensimmäinen, Kostian kertoo.

JUULI KOSTIAN

  • 18-vuotias kotkalainen voimanostaja.
  • Klassisen voimanoston alle 18-vuotiaiden maailmanennätysnainen 69-kiloisten sarjassa yhteistuloksella 480 kiloa.
  • Uudet kilpailuennätykset: jalkakyykky 177,5 kiloa, penkkipunnerrus 110 kiloa ja maastaveto 192,5 kiloa.
  • Voittanut klassisessa voimanostossa kolme alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruutta ja kolme Euroopan mestaruutta. On lisäksi penkkipunnerruksessa kaksinkertainen ikäluokan Euroopan mestari.

Nykypisteytystä edeltäneinä vuosina Kostianin tulokselle on vedetty suhteellisesti vertoja vain raskaimmassa, yli 84-kiloisten sarjassa, jonka alle 18-vuotiaiden ME:ksi Yhdysvaltain LeeAnn Hewitt teki 615,5 kiloa 156,4 kilon kehonpainolla vuonna 2016.

Tavoitteet täyttyivät

Dopingvalvotussa voimanostossa 15-vuotiaasta lähtien kilpaillut ja nyt kolmannen nuorten maailmanmestaruutensa voittanut Kostian sanoo, että häntä jännitti Maltalla todella paljon, mutta ensimmäisten kyykkyjen jälkeen alkoi helpottaa.

– Sitten pääsi vain nauttimaan tekemisestä.

Mikko Paavolan valmentama nostaja teki kilpailusuorituksensa varmaksi katsotuilla painoilla ilman riskejä. 

– Jokaisessa lajissa olimme suunnitelleet painot ekaan ja tokaan nostoon. Kolmannet teimme aina sen mukaan, miten tuntui, että tulisi.

Päätavoitteina olivat voitto ja yhteistuloksen maailmanennätys. Kyykyssä ja penkissä nostomuotokohtaiset ME:tkään (180 ja 111 kiloa) eivät olleet kaukana, mutta niihin ei laitettu ME-rautoja, koska niissä Kostian ei olisi välttämättä onnistunut.

– Oli sen verran raskaat viimeiset nostot, että en usko, että niissä olisi tullut maailmanennätyksiä.

Kostian sai irti juuri sen, mitä kilpailupäivänä oli otettavissa, ja onnistui myös yhdessä lisätavoitteistaan. Kaikki kolme tuomaria antoivat kaikista hänen nostoistaan valkoista valoa, ja kaikki yhdeksän kilpailunostoa onnistuivat täysin puhtaasti ensimmäistä kertaa Kostianin nuorella uralla.

– Se oli tosi kova. Onnistuneita nostoja ei ole ihan helppoa maksimaalisissa painoissa saada.

Kotkalainen vahvistaa olleensa elämänsä parhaassa vireessä, eikä hänen tarvinnut muiden kilpailijoiden suorituksista pahemmin välittää. Kostian päihitti toiseksi sijoittuneen Ranskan Elise Bouvierin yhteistuloksen ylivoimaisesti 42,5 kilolla.

"Ei ollut yhtään sellainen fiilis, että tästä tulisi mitään"

Erinomaisen nousujohteisesti urallaan kehittyneellä Kostianilla ehti tulla valmistautumisessa töyssyjäkin ja hän ehti jo kyseenalaistaa, tulisiko MM-kisoista lopulta mitään.

Kun kisavalmistautumisen piti kesän alussa käynnistyä, Kostianin yhdestä kohtaa ylitaipuva selkä kipeytyi silloisella penkkipunnerrustekniikalla. 

– Jouduin pitämään pari viikkoa taukoa. 

Penkkitekniikkaa oli vaihdettava.

– Ennen minulla oli isompi kaari. Upotin tankoa rintakehääni laskien rintakehää vähän ja löin sen sieltä ylös. Nyt jouduin sen sijaan kaventamaan vähän otetta. Minun piti tehdä pienempi kaari, emmekä tehneet enää upotusta. Penkkaan nyt oikeastaan pelkällä voimalla.

Kostian sanoo, että alkuun oli todella vaikeaa. 90 kiloa, joka oli ennen ollut hänelle kevyt rauta, tuntuikin nyt painavammalta.

– Tuntui, että ei kulje millään. Mietin, miten tässä nyt saa kaivettua minkäänlaista kuntoa MM-kisoihin, koska kaksi ja puoli kuukautta ei ole voimanostossa mikään pitkä aika sitä saada aikaiseksi.

– Vaikkei yhtään ollut sellainen fiilis, että tästä tulisi mitään, annoin kuitenkin kaikkeni. Kun salin ulkopuolellakin keskityin tekemään kaiken niin hyvin kuin pystyn, että palaudun ja kehityn, viikko viikolta alkoi kulkemaan. Huomasin, että tässähän alkaa tekemään koko ajan omia ennätyksiään.

Kolme viikkoa ennen MM-kisoja Kostian kolisutteli harjoituksissaan maailmanennätyslukemia.

– Yhteistuloksen maailmanennätyksen rikoin treeneissä vähän väliä. Sitten vain hiottiin piikkikuntoa ja se osui just oikealle päivälle.

Uusi penkkitekniikkakin alkoi sujua harjoituksissa ME-tasolla, eikä Kostian ole aikeissa palata vanhaan, ettei selkä samalla lailla kipeytyisi.

EM-kisoissa riskejä?

Seuraavaksi Kostian on kilpailemassa Tshekin Plzenissä klassisen voimanoston nuorten EM-kisoissa lokakuussa. Kun yhteistuloksen nuorten ME on jo plakkarissa ja kaulaa muihin kilpailijoihin reilusti, edellisinä kolmena vuotena Euroopan mestaruuksia juhlinut kotkalainen pohtii, että EM:eissä voidaan lähteä ottamaan enemmän riskejä ja hakemaan lajikohtaisia maailmanennätyksiä.

Sen jälkeen Kostian kilvoittelee tänä vuonna enää marraskuun lopussa Porissa maksimivoimapunnerruksen SM-kisoissa. Ensi vuonna hän urheilee jo alle 23-vuotiaiden sarjassa, mutta on ikänsä puolesta sarjaan nuori ja pohtii malttavaisesti tulevaa voimanostomenestystä.  

– SM-kisoihin mennään ensi vuonna ja siellä varmaan tuleekin menestystä. Ei kuitenkaan varmaan vielä lähdetä MM-kisoihin. Hiotaan vahva pohja, eikä lähdetä kiirehtimään heti arvokisoihin.

Rauta on voimanoston maailmanennätystytölle kevyttä – Juuli Kostian, 17, näyttää voimansa kyykyssä, penkissä ja maastavedossa 0:57
Juuli Kostian näytti MTV:lle helmikuussa voimanostamisen mallia kotkalaisella kuntosalilla – katso video.

Lue myös:

    Uusimmat