Juuli Kostian, 17, paljastaa tehneensä juuri päivän toisen treenin toimittajan saapuessa tapaamaan häntä kuntosalille Kotkaan. Voimanoston nuori maailmanennätysurheilija on kuullut, että toiveissa on kuvata nostoja, ja virkkoo innokkaasti, että aina voi treenata vähän lisää.
Kostian saa kuntosalin aulassa myös onnitteluja. On kulunut vasta muutama päivä siitä, kun hän on tehnyt kovaa jälkeä Pomarkussa klassisen voimanoston SM-kisoissa. Kostian tehtaili viime viikonloppuna Pohjoismaidenkin ennätyksiä 69-kiloisten sarjassa 18-vuotiaiden naisten ikäluokassa.
Jalkakyykyssä syntyi oman sarjan ja ikäluokan Pohjoismaiden ennätys 163 kiloa, penkkipunnerruksessa Suomen ennätys 100 kiloa ja maastavedossa Pohjoismaiden ennätys 181 kiloa. Yhteistulos 444 kiloa oli Pohjoismaiden ennätys.
Äskettäinen kisaaminen ei kuitenkaan Kostiania paina, kun hän takoo maastavedossa treenien sarjaennätyksensä. Aiemmin hän oli parhaimmillaan tehnyt 170 kilolla kaksi toistoa, mutta nyt toistoja meni neljä. Kostian on ilahtunut.
– Usein kisan jälkeen tuntuu, ettei lähde. Kai sekin on vain päästä kiinni, hän sanoo.
Katso ylälaidan videolta, miten Kostian nosti kyykystä, penkistä ja maasta MTV:n kuvatessa.
JUULI KOSTIAN
- 17-vuotias kotkalainen voimanostaja.
- Voittanut useita nuorten Suomen, Euroopan ja maailmanmestaruuksia. Tehnyt myös maailmanennätyksiä.
- Kilpailuennätykset: jalkakyykky 163 kiloa, penkkipunnerrus 100,5 kiloa (voimanostokisoissa 100 kiloa) ja maastaveto 181 kiloa.
- Treeniennätykset: jalkakyykky 170 kiloa, penkkipunnerrus 103 kiloa ja maastaveto 186 kiloa.
- Pitää bravuuriliikkeenään penkkipunnerrusta, mutta on voimanostossa kauttaaltaan hyvä.
- Nauttii lajissa kehityksen konkreettisesta näkemisestä kiloissa ja kokonaisvaltaisesta kasvamisesta: psyykekin kehittyy ja hän huomaa jaksavansa treenata paremmin.
- Sanoo arvottavansa itseään ajoittain liikaakin tulosten perusteella. – Jos minulla menee huonosti, olen mielestäni huono ihminen. Siinä on treenaamisen kannalta hyvääkin, mutta on se joskus aika raskasta, että salilla tapahtuva vaikuttaa myös muuhun arkeeni. Kaikilla on huonompia hetkiä, eikä niiden voi antaa liikaa häiritä.
Tuoreeseen SM-kisaan ennätyksineen Kostian on "aika tyytyväinen".
Jalkakyykyssä 170 kiloa nousi ylös, mutta kyykky ei ollut riittävän syvä. Maastavedossa 181 kiloa liikkui "tosi hyvin", mutta Kostian olisi halunnut 190 kiloa. Suoritus lähti kuitenkin takapuoli liian ylhäällä etukenossa ja polvet menivät lukkoon.
Penkkipunnerrukseen Kostian on sen sijaan todella iloinen: ikäiselleen ja kokoiselleen poikkeuksellinen 100 kilon rajapyykki rikkoutui hänellä ensimmäistä kertaa voimanostokilpailussa. Erillisessä penkkikisassa Kostian on yltänyt parhaimmillaan 100,5 kiloon voittaessaan viime vuonna Euroopan mestaruuden ikäluokan Euroopan ennätyksellä.
"Kun tulee salille, kaikki muu unohtuu"
Kostian aloitti voimanoston 14-vuotiaana ja kisaamaan hän ryhtyi 15-vuotiaana vuonna 2021. Hän huomasi valmentaja Mikko Paavolan kanssa nopeasti, että potentiaalia lajiin on mainiosti. Aiempi pitkäaikainen harrastus telinevoimistelu sai jäädä ja Paavola jäi luotsaamaan voimailun huippulahjakkuutta, joka ei olisi aluksi osannut millään odottaa uransa lähtevän näin vahvaan lentoon.
Huumori urheilijan ja valmentajan välillä selkeästi kukkii, ja yhteistyöstä paistaa railakas tekemisen henki. Treeniohjelmaa vaihdellaan säännöllisesti, ja jos Paavola huomaa, että jokin ei toimi, siitä luovutaan nopeasti ja vaihdetaan suuntaa, kunnes taas toimii.
Toukokuussa 18 vuotta täyttävä Kostian on sanojensa mukaan myös koko ajan kasvanut lajiin. Vaikka isojen painojen nostaminen ja raskaiden sarjojen tekeminen tuntuu fyysisesti pahalta, enää se ei paina henkisesti kuten aluksi, jolloin Kostian saattoi treenin alussa ahdistua saadessaan tietää kovasta uurastuksesta. Hän on sen sijaan alkanut saada kehittymisestään intoa – tavoitteita nostetaan pala palalta, ja nuori nostaja hamuaa koko ajan paremmaksi.
– Ja kun tulee salille, kaikki muu unohtuu. Pääsee vain treenaamaan ja pitämään hauskaa.
Vyöllä on voimalajeista jo useita Suomen mestaruuksia, Pohjoismaiden mestaruus, Euroopan mestaruuksia ja maailmanmestaruuksia. Suomen voimanostoliiton ja Kansainvälisen voimanostoliiton dopingvalvonnan alaisissa kilpailuissa käyvä Kostian on tehnyt myös monia kansainvälisiä ennätyksiä.
Kostian nosti viime vuonna 63-kiloisissa alle 18-vuotiaiden naisten jalkakyykyn maailmanennätyksen 160,5 kiloon. Penkissä ME syntyi 98,5 kilolla. Yhteistuloksen maailmanennätykseksi hän teki parhaassa kisassaan EM-kilpailuissa 436 kiloa, ja tuosta ennätyksestä hän on kaikkein ylpein.
– On monia, jotka ovat hyviä esimerkiksi maastavedossa tai penkissä, mutta yhteistulon maailmanennätyksen saamiseksi pitää olla tosi hyvä kaikessa. Se on tosi hieno juttu. Olin Euroopan mestaruuskisoissa viime syksynä myös ikäluokan paras nostaja – kaikkein vahvin kehonpainoon ja tulokseen suhteutettuna. Se oli eka parhaan nostajan palkintoni arvokisoista.
LUE MYÖS: Kirkkonummella asuu nöyrä ME-nainen – näin Maria, 34, tekee järisyttävät suorituksensa: "Kaveri yllytti"
63-kiloisissa kisaaminen on nyttemmin jäänyt taakse ja Kostianin on tarkoitus pysyä 69-kiloisissa, joissa hän tuoreeltaan kilpaili. Kroppaan on rakennettu lisää lihasta, ja alempaan painoluokkaan dieettaaminen kehitystä jatkaen olisi käynyt vaikeaksi.
Kohti uusia maailmanennätyksiä
Seuraavaksi edessä ovat penkkipunnerruksen MM-kisat Texasissa toukokuussa. Niistä Kostian hamuaa ikäluokkansa maailmanmestaruutta ja myös maailmanennätystä.
– Se on tällä hetkellä 111 kiloa. Tavoitteeni on 111,5. Siihen saa jo puurtaa. Tietää aina, miksi tulee salille.
Toinen vuoden suurista tavoitteista on voimanoston elokuiset MM-kisat Maltalla, ja tähtäimessä siellä ovat niin ikään ME:t.
– Olisi hienoa, jos maailmanennätyksiä olisi monissa painoluokissa.
Tulevana päätavoitteena Kostianin mielessä on hurja 500 kilon yhteistulos. Senkin eteen "pitää tehdä jo tosi paljon töitä", ja niitä Kostian on valmis tekemään.
"Yksi iso kala jeesaisi paljon"
Kostian pystyy satsaamaan urheiluun paljon. Toisen vuoden lukiolainen kuuluu Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemiaan ja on käymässä lukion neljään vuoteen, jolloin opiskelupäivät eivät muodostu raskaiksi. Toisaalta vaikka tarjolla olisi vapaa-ajan rientoja, Kostian ei anna treeniensä väistyä.
Hänellä on tällä hetkellä kahden treenin päiviä kolme viikossa. Naprapaatin opintoja lukion jälkeen kaavaileva voimanostaja lisää, että hänellä on myös yksi treenipäivä, jolloin ei ole tuplatreenejä, ja valmentajansa pitämillä ryhmäliikuntatunneillakin hän käy.
Kostianilla ovat tukena myös urheilulliset vanhemmat, jotka kiertävät kisoissa mukana ulkomaita myöten. Isä Jyrki Kostian sattuu haastatteluhetkellä olemaan samaan aikaan salilla ja hyppää Juulin huikkauksesta yhteistyökumppaneista puhuttaessa juttuun mukaan.
Tyttärensä sponsorihakemuksista vastaava Jyrki Kostian kertoo, että rahallisia sponsoreita Juulilla on tällä hetkellä viisi. Myös seura Pyhtään Yritys tukee kuluissa, ja Juulin vakiosali Kotkassa mahdollistaa nuorelle voimanostajalle maksuttomat treenit.
Isä-Kostian kuvailee tilannetta "suht hyväksi", mutta Juulille etsitään samalla aktiivisesti myös lisää yhteistyökumppaneita.
– Muutaman jos saisi vielä mukaan pikkaisen isommalla summalla, meillä olisi kausibudjetti saavutettu. Yksi iso kala jeesaisi paljon, Jyrki Kostian kertoo.
Ylpeä isä sanoo tyttärestään voimanostajana, että "ei voi kuin isoin sanoin kehua".
– Näkee, että on tavoitteet korkealla, intohimoa ja halua tehdä. Hän elää urheilijan elämää sen mukaan. On opetellut ja oppinut siihen. Ilolla katsotaan ja tuetaan.
Tytär puolestaan kiittelee vanhempien tuovan kisareissuilla turvaa. He antavat Juulin keskittyä kisaamiseen ja vähentävät jännitystä sekä stressiä huolehtimalla ruoista, juomista ja majoituksista.
Ikimuistoinen reissu kantaa
Ja kisamatkoilla tapaa olla kivaa.
– Esimerkiksi ensimmäinen EM-kisareissuni Västeråsissa Ruotsissa 2021 oli ikimuistoinen. Meillä oli koko tiimi mukana – äiti, isä ja Mikko kanssani – ja matkustimme sekä autolla että laivalla.
Välillä tie oli tukossa ja autokunta jäi tunneliin jumiin. Bensavalo paloi.
– Kun käytiin huoltoasemalla, äiti ja isä kaatavat öljyä moottoriin. Minä ja Mikko puolestaan tanssimme autossa ja koko auto heilui, kun tuli joku hyvä biisi.
Tuolla reissulla luodut muistot elävät yhä. Silloin soineet kappaleet ovat esimerkiksi muovautuneet tiimin yhteiseksi hauskaksi jutuksi.
Isä heittää kyseisen matkan kuvastavan heidän reissaamistaan.
– Hyvällä fiiliksellä. Se vaikuttaa varmasti itse suoritukseenkin.
– Hauskaa pitää olla, mutta otetaan kuitenkin tosissaan.
Sellaista on voimanosto "Super-Juulille", kuten Suomen voimanostoliitto on häntä kutsunut.